Μεγαλώνει η οργή των σεισμοπλήκτων που κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για εγκληματικά λάθη, παραλείψεις και τραγικές καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας, σχεδόν έναν μήνα μετά τα φονικά Ρίχτερ.

Η είδηση της παραίτησης του Ελληνα υπουργού Υποδομών και Μεταφορών μετά την τραγωδία στα Τέμπη έχει λάβει μεγάλη έκταση στη γείτονα μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και τους μετασεισμούς, που ισοπέδωσαν επαρχίες ολόκληρες και προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή, λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα, έγινε αφορμή αφύπνισης για τους Τούρκους, που καλούν τους δικούς τους αξιωματούχους να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία.

Η λαϊκή οργή μετά τον φονικό σεισμό πλημμυρίζει πλέον και τα γήπεδα της Τουρκίας. Οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσε και της Μπεσίκτας, δύο εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών συλλόγων της γείτονος, ένωσαν τις φωνές τους για να καταγγείλουν την κυβέρνηση Ερντογάν. «Είκοσι χρόνια ψέματα και εξαπάτηση, παραιτηθείτε», φώναζαν οι οπαδοί. Το σύστημα Ερντογάν, ωστόσο, κάνει λόγο για «προβοκάτορες», υπό τον φόβο γενικευμένης αντικυβερνητικής «έκρηξης». Απτόητος, ωστόσο, και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, άφησε να εννοηθεί ότι οι κάλπες θα στηθούν κανονικά στις 14 Μαΐου. Μετά τον καταστροφικό σεισμό υπήρξαν αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, με κάποιους να υπονοούν ότι θα μπορούσαν να αναβληθούν για αργότερα μέσα στο έτος ή θα μπορούσαν να διεξαχθούν όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, στις 18 Ιουνίου.

Οι χειρισμοί

Η δημοτικότητα του Ερντογάν είχε καταποντιστεί τα τελευταία χρόνια από τον δυσθεώρητο πληθωρισμό και την πτώση της λίρας, που έπληξε το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων, αν και ορισμένες δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες έδειχναν σημάδια ανάκαμψης της υποστήριξής του.

Μετά τα φονικά Ρίχτερ, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετώπισε τσουνάμι οργής για τον χειρισμό της κυβέρνησής του στον πιο φονικό σεισμό στη σύγχρονη ιστορία του έθνους. Ο ίδιος μίλησε για παιχνίδι της «μοίρας», τόνισε ότι η Τουρκία είχε παγιδευτεί σε μια «θύελλα σεισμών» και μοίρασε μετρητά και υποσχέσεις. «Θα χτίσουμε καλύτερα κτίρια στη θέση αυτών που κατέρρευσαν. Θα κερδίσουμε τις καρδιές και θα ξεδιπλώσουμε ένα νέο μέλλον στους ανθρώπους μας», είπε σε μια ομιλία, που συνοδεύτηκε από ένα… εμψυχωτικό βίντεο με όλα όσα έκανε το κράτος ως απάντηση στην καταστροφή. Με προφανή στόχο να επεκτείνει την κυριαρχία του σε μια τρίτη δεκαετία, ο Ερντογάν είχε προηγουμένως δηλώσει ότι επέσπευσε τις εκλογές για τον Μάιο, για να αποφύγει τις διακοπές του Ιουνίου.

Στο μεταξύ, όμως, εκφράστηκαν αμφιβολίες για την ικανότητα των εκλογικών Αρχών να κάνουν τις απαραίτητες υλικοτεχνικές ρυθμίσεις για να ψηφίσουν οι πληγέντες στη σεισμόπληκτη ζώνη, όπου ζουν περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία πριν από 20 χρόνια, με την Τουρκία να αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση και τη χρόνια διαφθορά να ακρωτηριάζει τους θεσμούς. Ο συνασπισμός εκείνης της εποχής είχε επίσης αντιμετωπίσει κατηγορίες κακοδιαχείρισης μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999.

Ο Τούρκος πρόεδρος καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει αυξανόμενη κριτική σε μια περιοχή που παραδοσιακά τον υποστήριζε. Ο Ερντογάν εξασφάλισε ποσοστό 55% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2018 στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, ενώ το κόμμα και οι εταίροι του κέρδισαν το ίδιο επίπεδο υποστήριξης στις βουλευτικές εκλογές. «Ολοι εδώ ψηφίζουν ενστικτωδώς το ΑΚΡ. Αλλά η βοήθεια έφτασε πολύ αργά. Ο κόσμος κάνει δεύτερες σκέψεις», είπε ένας έμπορος στην πόλη Ναρλί, 20 χλμ. από το επίκεντρο του πρώτου σεισμού. «Δεν πιστεύω ότι η αντιπολίτευση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Χρειαζόμαστε θεμελιώδεις αλλαγές», υπερθεμάτισε στο Reuters ένας 70χρονος αγρότης από το χωριό Ιγκντέλι.

Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να ξαναχτίσει τα σπίτια μέσα σε έναν χρόνο, αλλά θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να φύγουν από το προσκήνιο οι σκηνές, τα κοντέινερ και οι ουρές για δωρεές τροφίμων. Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, όλα είναι πιθανά, όπως δείχνει και η πρωτοφανής οργή των γηπέδων, που τρομάζει ιδιαίτερα το καθεστώς...

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 4/3