Εικόνες φρίκης στην Τουρκία, με τους αριθμούς να σοκάρουν, καθώς μετρούν 17.000 νεκρούς. Οι εικόνες από τις περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς συγκλονίζουν. Τρεις ημέρες μετά, οι διασώστες εξακολουθούν να βγάζουν από τα ερείπια πτώματα ανθρώπων που είτε καταπλακώθηκαν από τα ερείπια είτε δεν κατάφεραν να κρατηθούν ζωντανοί λόγω του κρύου.

 Όμως υπάρχουν και εκείνες οι στιγμές που το θαύμα γίνεται και γεννιέται ξανά η ελπίδα. Όπως η ανάσυρση παιδιών που έχουν καταφέρει να παραμείνουν ζωντανά, όταν όλα μοιάζουν χαμένα.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της Μασάλ, μιας μικρής Τουρκάλας ενάμισι έτους που κατάφερε να παραμείνει ζωντανή χάρη στην αγάπη και τη φροντίδα της μητέρας της.

Το κοριτσάκι ήταν μαζί με τη μητέρα του και φώναζαν για βοήθεια μέσα από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας όπου έμενε με τους γονείς του στην πόλη Καχραμανμαράς.


 Όταν οι διασώστες άκουσαν τις φωνές έτρεξαν και ξεκίνησε άμεσα η δύσκολη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη. Οι διασώστες άνοιξαν μια σήραγγα μέχρι το σημείο όπου ήταν «θαμμένες», σύμφωνα με το Anadolou.

 Όταν τις προσέγγισαν, αντίκρισαν τη μητέρα με το μωρό της και κατάφεραν να ανασύρουν πρώτο το κοριτσάκι. Όπως τους είπε η μητέρα, κατάφερε να την κρατήσει ζωντανή επειδή τη θήλαζε αυτές τις 55 ώρες που βρίσκονταν εγκλωβισμένες.

 Έπειτα από 55 ώρες, το παιδί επανενώθηκε με τον πατέρα του, ο οποίος είχε ήδη απεγκλωβιστεί από τα ερείπια και ζούσε την αγωνία μέχρι να συναντήσει τη γυναίκα και το παιδί του.

 Οι διασώστες συνέχισαν να επιχειρούν για να βγάλουν από τα χαλάσματα και τη μητέρα της μικρής.

Συγκλονιστική είναι και η στιγμή της διάσωσης ενός μωρού με τη μητέρα του.  Μάνα και παιδί εντοπίστηκαν 81 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. «Καταφέραμε να σώσουμε την ενός έτους Ραχάφ και τη μητέρα της, Έλα», ανέφερε ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς.


 Το βίντεο που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί ανατριχίλα. «Αδερφέ, δώσε το. Ανοίξτε, ανοίξτε, ανοίξτε», ακούγεται να λέει ο διασώστης.