Εικόνες Αποκάλυψης επικρατούν στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς σε Τουρκία και Συρία.

Η ελληνική αποστολή, που βρίσκεται από εχθές στην πόλη Χατάι, μια πόλη των 200.000 κατοίκων, ξεκίνησε σήμερα το επιχειρησιακό της έργο, με δύο διασώσεις πολιτών από τα ερείπια μέχρι στιγμής.

«Δύσκολη η κατάσταση»

«Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες, έχει αρχίσει να χιονίζει, η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλά», είπε, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής.

«Μετά από μια αγωνιώδη νύχτα, σήμερα αναλάβαμε τον επιχειρησιακό ρόλο που απέδωσε πριν 2 ώρες περίπου διασώζοντας έναν 50χρονο άντρα. Δυστυχώς τη χαρά της διάσωσης την διαδέχτηκε η λύπη. Ένα κοριτσάκι που προσπαθούσαμε επί 3 ώρες να βγάλουμε από τα ερείπια, δεν άντεξε και ‘έφυγε’ λίγο πριν το βγάλουμε».

Ωστόσο, η ελληνική αποστολή έσωσε και ένα 6χρονο κορίτσι από τα συντρίμμια.

«Ο απεγκλωβισμός μιας άλλης γυναίκας είναι σε εξέλιξη, με υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους διασώστες».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα: «Είναι αρκετά μεγάλη η καταστροφή από την εικόνα που έχουμε. Η πόλη είναι περίπου 200.000 κατοίκων και οι καταρρεύσεις σποραδικές αλλά σε ένα τμήμα, στο 1/5 της πόλης, υπάρχει ολοκληρωτική κατάρρευση και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο».
Όπως είπε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, «πολλοί άλλοι είναι εγκλωβισμοί στα ερείπια. Θεωρώ ότι υπάρχουν δυνατότητες να διασωθούν και άλλοι άνθρωποι».