Στην πιο σκληρή της φάση βρίσκεται η πολεμική σύρραξη που λαμβάνει χώρα στα εδάφη της Ουκρανίας, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας το πρωί της Πέμπτης.

Υπό το πρίσμα της εκκίνησης του διαλόγου στη Λευκορωσία τη Δευτέρα, δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές ότι θα συνεχιστούν εντός της ημέρας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας. Η συζήτηση που ξεκίνησε προ διημέρου για την εξεύρεση μιας διεξόδου από τις πολεμικές συρράξεις, είχε σχεδιαστεί να γίνει σε τοποθεσία κοντά στην Πολωνία.

Το τελευταίο πλέον «βρίσκεται στον αέρα», καθώς το νέο κρεσέντο των ρωσικών επιθέσεων και βομβαρδισμών και της πολιορκίας του Κιέβου, ανάγκασε την ουκρανική πλευρά να βάλει στο τραπέζι το αίτημα για παύση του πυρός όσο διαρκούν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όντας σε απόγνωση με τις δολοφονίες αμάχων που συμβαίνει στη χώρα του, δήλωσε πως «είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν έχει διάθεση να κάνει ουσιαστικές συνομιλίες, διότι δέχεται πιέσεις από τη Δύση. Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας για την εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών». Πρόσθεσε δε ότι «η Ρωσία υποστηρίζει τη διπλωματία που βασίζεται στον σεβασμό των θέσεων όλων των χωρών και στην αρχή της ισότητας, αλλά για την ώρα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο».

Η διαφορά στις διαπραγματεύσεις και το «όλα για όλα» του Ζελένσκι

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα γίνουν, ενώ ουκρανικά μέσο ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην πρώτη συνάντηση, η Ρωσία ζήτησε από την Ουκρανία να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των αντίστοιχων περιοχών, αλλά και να αποσύρει το αίτημά της να επιστραφεί η Κριμαία στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Κιέβου να ζητά από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα.

Είτε βρεθούν οι δύο αντιπροσωπείες εντός της Τετάρτης είτε όχι, είναι κάτι ευνόητο ότι με την κλιμάκωση των εντάσεων είναι δύσκολο να υπάρξει συμβιβασμός, τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το χάσμα μεγάλωσε μεταξύ των δύο πλευρών κι αυτό διότι η Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκουν την πλήρη επικράτηση στο στρατιωτικό πεδίο, ώστε να επιβάλλουν τις πολιτικές και όποιες άλλες λύσεις επιθυμούν, οδηγώντας την Ουκρανία στον πλήρη έλεγχό τους στο μέλλον. Παράλληλα, ο Ζελένσκι προτεραιοποιεί την ενίσχυση της άμυνας της χώρας του, καθώς η ανάγκη «ένεσης» είναι απαραίτητη με την Ρωσία να προελαύνει αυτή τη στιγμή.

Όπως ανέφερε στo Reuters και στο CNN, ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία – η Συμμαχία έχει αρνηθεί προς το παρόν να εμπλακεί ευθέως στις πολεμικές συγκρούσεις. «Οι εταίροι μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να πάρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, επειδή η Ρωσία δεν θέλει, θα πρέπει να επεξεργαστούν κοινές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.