Σωτήρας των μωρών θεωρείται ο 85χρονος Τζέιμς Χάρισον, αφού με το αίμα του έχει σώσει εκατομμύρια μωρά σε ολόκληρη την Αυστραλία. Ο σύγχρονος ήρωας παππούς είναι γνωστός ως «ο άνθρωπος με το “χρυσό” χέρι», καθώς η ασυνήθιστη σύνθεση πλάσματος του σπουδαίου αιμοδότη από την Αυστραλία έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου Rhesus. Έχει κάνει πάνω από 1.000 δωρεές καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του και οι αιμοδοσίες αυτές εκτιμάται ότι έσωσαν πάνω από δύο εκατομμύρια αγέννητα μωρά από την πάθηση.

Ως τις 4 Σεπτεμβρίου 2017, ο Χάρισον είχε δωρίσει αίμα 1.157 φορές, έκανε την τελευταία δωρεά του στις 11 Μαΐου 2018 και θα συνέχιζε να δίνει αίμα αν η πολιτική της Αυστραλίας δεν απαγόρευε τις αιμοδοσίες σε ανθρώπους άνω των 81 ετών. Ο Τζέιμς Χάρισον γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1936. Στην ηλικία των 14 ετών, υποβλήθηκε σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση στο στήθος, η οποία απαιτούσε 13 λίτρα αίματος και 3μηνη παραμονή στο νοσοκομείο. Συνειδητοποιώντας ότι το αίμα είχε σώσει τη ζωή του, μόλις έκλεισε τα 18, το 1954, άρχισε να κάνει δωρεές.

Σύντομα ανακαλύφθηκε ότι το αίμα του περιείχε ασυνήθιστα ισχυρά, ανθεκτικά και μοναδικά αντισώματα κατά του αντιγόνου της ομάδας, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μιας ένεσης που ονομάζεται Anti-D, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου του Rhesus D Rh. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου το αίμα μιας εγκύου επιτίθεται στα κύτταρα αίματος του αγέννητου μωρού και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο των μωρών. Μέσω των δωρεών του πλάσματος, ο Χάρισον βοήθησε να αποτραπούν χιλιάδες θάνατοι παιδιών. Οι δωρεές του υπολογίστηκαν ότι βοήθησαν να σωθούν περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια μωρά, καθώς οι έγκυες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της δικής του κόρης Τρέισι, μπορούν να υποβάλλονται σε θεραπεία με τα αντισώματά του. Καθώς το πλάσμα αίματος, σε αντίθεση με το αίμα, μπορεί να προσφερθεί τόσο συχνά όσο μία φορά κάθε 2 εβδομάδες, ο Χάρισον έφτασε στη χιλιοστή δωρεά τον Μάιο του 2011.

Η ιδιαίτερη ιδιότητα του αίματός του του έχει χαρίσει μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ρεκόρ που θέλει να σπάσει «γιατί αν το κάνουν κι άλλοι, είναι σαν να έχουν κάνει κι αυτοί χίλιες δωρεές», όπως λέει, ενώ τιμήθηκε και με το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας (OAM) το 1999. Ο ήρωας Χάρισον είναι ένας καλοσυνάτος άνθρωπος χαμηλών τόνων που λατρεύει την κόρη, τα εγγόνια του, τα γραμματόσημα που συλλέγει και τις καθημερινές του βόλτες. Όσο για το επίτευγμά του, όπως δήλωσε στο Nine Network: «Έχω σώσει πολλές ζωές, έχω βοηθήσει να έρθουν πολλά παιδιά στον κόσμο και αυτό με κάνει να αισθάνομαι όμορφα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time