Επίθεση στον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί εξαπέλυσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έχει ξανασυνεργαστεί ποτέ με τέτοιο αναξιόπιστο πολιτικό.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Σλοβένο ομόλογό του Μιροσλάβ Κεσάρ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα Γκάρντιαν όπου είπε ότι «είναι τρομακτικό να γίνει προσάρτηση της βόρειας Κύπρου με την Τουρκία».

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι συνεργάστηκε με τον Τ/Κ ηγέτη για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και η θέση της Τουρκίας για την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια είναι καθαρή. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι κάποιες δυτικές χώρες είχαν χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό υλικό την Τουρκία.

«Αλλά όχι μόνο εγώ, αλλά και κανένας Τ/Κ δεν φανταζόταν ποτέ ότι ένας πολιτικός στην ‘τδβκ’ θα χρησιμοποιούσε την Τουρκία ως προεκλογικό υλικό. Και στον ύπνο του να το έβλεπε δεν θα το πίστευε. Τώρα ο κ. Ακιντζί άρχισε να χρησιμοποιεί την Τουρκία ως προεκλογικό υλικό», ανέφερε.

Διερωτόμαστε, πρόσθεσε, εάν αυτό το θέμα ήρθε ποτέ στην επικαιρότητα είτε στην Τουρκία είτε στην ‘τδβκ’.

«Εμείς λέμε για πολιτική ισότητα των Τ/Κ, εκείνος θίγοντας άλλα ζητήματα προτιμά να επιτεθεί στην Τουρκία. Εμείς περάσαμε πολλά στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εγώ με τέτοιο αναξιόπιστο πολιτικό δεν συνεργάστηκα ποτέ. Τις επόμενες μέρες θα δώσω και παραδείγματα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά το Κραν Μοντάνα είδε «πολλά πράγματα αναξιόπιστα» και συμπεριφορές του Μουσταφά Ακιντζί αναξιόπιστες για τις οποίες τον παρακάλεσε ακόμη και ο Πρωθυπουργός να μην τα αποκαλύψει.

«Δεν ταιριάζει στον Τ/Κ λαό ένας τέτοιος αναξιόπιστος πολιτικός», είπε.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτά πρέπει να αξιολογηθούν καλά. «Κατά την προεκλογική περίοδο δεν είναι δυνατόν εμπλακούμε εμείς στα εσωτερικά του ψευδοκράτους. Ο Τ/Κ ‘λαός’ θα αποφασίσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντοτε δίπλα του. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τ/Κ», ανέφερε.

Οι δηλώσεις Ακιντζί που εξόργισαν την Άγκυρα

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian είχε προειδοποιήσει ότι η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με την οριστική διχοτόμηση εκτός εάν όλες οι πλευρές – όπως είπε – καταφέρουν να καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία για μια «δίκαιη» ομοσπονδιακή λύση.

Οπως ανέφερε ο Ακιντζί, οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές αυξάνονται καθημερινά, μειώνοντας έτσι την προοπτική της επανένωσης. «Πρέπει να βιαστούμε. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια έχουμε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι, σε μία αποφασιστική στιγμή», τόνισε.

«Η εξάρτηση από την Τουρκία θα μεγαλώσει»

Επίσης, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, η εξάρτηση του βορρά (Κατεχόμενα) από την Τουρκία θα μεγαλώσει, με κίνδυνο να μετατραπεί σε μία de facto τουρκική περιοχή.

Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαδικασία στο Κυπριακό θα επαναρχίσει μετά το αδιέξοδο του Κραν Μοντανά το 2017. «Το τρένο εκτροχιάστηκε στο Κραν Μοντανά. Νομίζω ότι το επαναφέραμε ξανά σε μια ρεαλιστική και αμοιβαία αποδεκτή πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Guardian εστιάζει και στις διαφορές του Μουσταφά Ακιντζί με την τουρκική κυβέρνηση, αναφέροντας ως παράδειγμα την κριτική από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην εισβολή στη Συρία, αλλά και την απάντηση της Άγκυρας ότι «πρέπει να γνωρίζει τα όριά του».

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε επίσης ότι διαφωνεί με το όραμα του προέδρου Ερντογάν για τη σχέση Άγκυρας και ψευδοκράτους ως σχέση «μητέρας με μωρό». Όπως τονίζει, «θέλω ανεξάρτητες, αδελφικές σχέσεις» και διατήρηση της διακριτής κοσμικής, δημοκρατικής και πλουραλιστικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων.

Παραδέχθηκε ακόμη ότι η «τδβκ» (ψευδοκράτος) θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για την οικονομία της προκειμένου να είναι λιγότερο εξαρτημένη από την Τουρκία. «Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε στήριξη από το νότο» είπε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, με την Guardian να σημειώνει ότι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η Άγκυρα ξεκίνησε μια εκστρατεία αύξησης της ισλαμικής επιρροής, που χαρακτηρίζεται από την κατασκευή τζαμιών και τη δημιουργία κορανικών σχολείων.