«Εθνικό ζήτημα» χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Σαμπαχαττίν Ζαίμ στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Η σημασία των Διεθνών Σχέσεων στην Τουρκία».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν δίστασε να πει ουσιαστικά ότι δεν έχει νόημα η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό: «Δεν έχουμε ενέργεια να χάνουμε, ό,τι είναι να γίνει, να γίνει».

Ο ίδιος θέλησε επίσης να εμφανίσει την Άγκυρα ως παράγοντα επίλυσης του θέματος, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι η επίλυση δεν εξαρτάται μόνο από την τουρκική πλευρά.

«Είναι πλέον χάσιμο χρόνου να καθίσουμε σε μια διαπραγμάτευση μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος. Τι, πώς θα διαπραγματευτούμε, να οριστεί χρονοδιάγραμμα, να είναι επικεντρωμένη (η διαπραγμάτευση) στο αποτέλεσμα, πλέον δεν έχουμε ενέργεια να χάνουμε, ό,τι είναι να γίνει να γίνει.. Ασφαλώς και παρακολουθούμε την υπόθεση της Κύπρου από κοντά» ήταν τα λόγια του.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί είχε πει ότι «δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το καθεστώς, η μια πλευρά να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντικρίζεται ως 'μπάλωμα'», καλώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη να αλλάξει νοοτροπία.

Φυσικά ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι «είναι ένα πράγμα η πολιτική ισότητα και άλλο είναι η αξίωση η μια κοινότητα μέσα από μηχανισμούς, κατά παρέκκλιση των όσων διεθνώς στα ομοσπονδιακά συστήματα επισυμβαίνουν, να θέλει να επιβάλλεται διά ειδικών προνοιών επί της άλλης».

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον Ακιντζί να υποδείξει «ένα ανάλογο κράτος του προτύπου που θέλει να δημιουργήσουμε στην Κύπρο, ενός ανάλογου ομοσπονδιακού μοντέλου, όπου η μία των συνιστωσών πολιτειών θα πρέπει να καθορίζει την τύχη της άλλης μέσα από μηχανισμούς της θετικής ψήφου».

«Ας μου υποδείξει ακόμα μία χώρα, όχι πλέον ομοσπονδία, όπου τελεί κάτω από την εγγύηση μιας τρίτης χώρας που εισέβαλε και κατέχει εδάφη της άλλης» κατέληξε.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ