Η Ελλάδα εξελίσσεται σε πύλη LNG για την Ευρώπη. Είναι κάτι που το ακούμε πολύ καιρό στο χώρο της Ενέργειας και τον τελευταίο χρόνο επισφραγίζεται από την MYTILINEOS με τρία σημεία εισόδου: Σιδηρόκαστρο (Pipeline Gαs), Κήποι Έβρου (Pipeline Gas) και Ρεβυθούσα (Τερματικός σταθμός ΥΦΑ).

Πρόσφατα μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευ.Μυτιληναίος μιλώντας στο CNBC και στους δημοσιογράφους Geoff Cutmore και Steve Sedwick είπε πως η χώρα μας, πράγματι, μπορεί να εξελιχθεί σε μία σημαντική πύλη υγροποιημένου φυσικού αερίου για όλο τον κόσμο.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει σε λειτουργία μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης FSRU-Floating Storage and Regasification Unit) στη Ρεβυθούσα, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα με τις θέσεις να είναι πλήρως καλυμμένες από πέρυσι, για το 2023, και το λιγότερο για τα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, ακόμη δύο ή τρεις FSRU έχουν κατασκευαστεί και βρίσκονται σε ώριμο στάδιο αδειοδότησης.

Ως προς τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπως της Ιταλίας στο LNG και την εναλλακτική ενέργεια από τη Ρωσία προς την Ευρώπη ο Ευ. Μυτιληναίος εξήγησε πως η  Ελλάδα έχει μοναδική θέση καθώς έχει ευκολότερη πρόσβαση στο Βορρά.

«Η Ιταλία είναι ήδη μια πολύ μεγάλη αγορά, φέρνει απευθείας αγωγό από την Αφρική πολλά χρόνια τώρα. Η δυτική Ευρώπη έχει τις δικές της υποδομές. Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά καθώς χρειάζονται υποδομές και για άλλα μέρη όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία και ακόμη πιο πάνω – στη ΝΑ και Ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Γι' αυτό λοιπόν η Ελλάδα γίνεται τόσο δημοφιλής και χρειάζονται τόσοι όγκοι για να καλυφθούν οι απαιτήσεις», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στον κλάδο.

Θυμίζουμε ότι μέσω της MNG Trading, η MYTILINEOS έχει υπογράψει συμφωνίες με την πλειονότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη - εθνικές και διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες (NOC/IOC) και εμπορικούς οίκους - και έχει ήδη παραδώσει στο ΕΣΦΑ περισσότερα από τριάντα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, καταλαμβάνοντας το 25% του μεριδίου αγοράς.