Στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συντελείται μία αναπτυξιακή κοσμογονία στην Αλεξανδρούπολη»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συντελείται «μία αναπτυξιακή κοσμογονία στην Αλεξανδρούπολη», αναφερόμενος στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.  Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρέσβη των ΗΠΑ, ανέφερε ότι πλέον «η χερσόνησός μας μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένη τη συγκυρία, με κοινή πορεία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες».

Όπως υπογράμμισε: «η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα προσθέτει 155.000 κυβικά μέτρα και η νέα δεξαμενή στην Αλεξανδρούπολη 154.000 κυβικά μέτρα».

Όπως εξήγησε, είναι ένας «φάρος» που στέλνει δύο μηνύματα: «Το πρώτο ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Το δεύτερο, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες να αναλάβουμε έναν κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σχετικά με το φυσικό αέριο καθιστούν όχι απλά αναγκαία τη συνεργασία αλλά κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές έχει ήδη φροντίσει για τη δικιά της εθνική ενεργειακή επάρκεια Και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα «δείχνει την απόλυτη ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες, απρόθυμες να συνεργαστούν. Δείχνουν, όμως, και την αξία της διακρατικής συμπόρευσης, αλλά και της προσήλωσής μας στον στόχο για ακόμα ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

«Δέσμευση της κυβέρνησης το έργο να ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών»

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι απόλυτη η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών το έργο του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

«Είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, για την ευρύτερη περιοχή του Έβρου, όχι μόνο γιατί δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, γιατί ενισχύει την τοπική κοινωνία, γιατί θωρακίζει το περιβάλλον με μέτρα προστασίας του εξαιρετικά σημαντικού οικοτόπου στο Δέλτα του Έβρου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Έχει, όμως, και μία διάσταση πανελλαδική. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε συνδυασμό με τις άλλες κινήσεις μας οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG μπορούν να τριπλασιαστούν ως το τέλος το 2023. Και, βέβαια, η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος, η Θράκη έρχονται και δικαιώνουν τη δικιά τους ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία. Διαμορφώνουν μία ενεργειακή πύλη, σε μία ευαίσθητη ελληνική γωνιά, σπουδαία τόσο για τα Βαλκάνια, σπουδαία τόσο για την Ευρώπη».

«Έργο με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα»

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Επισήμανε ότι η τελευταία φορά που επισκέφτηκε τον Έβρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν ήταν όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε τη μεγάλη προσφυγική κρίση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 και υπογράμμισε:

«Τότε η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, στην προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε τα ελληνικά σύνορα τα οποία ταυτόχρονα ήταν ευρωπαϊκά και είναι ευρωπαϊκά. Σήμερα η παρουσία σας σήμερα εδώ καθώς και η παρουσία όλων των Βαλκάνιων φίλων συμβολίζει ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου. Ενός έργου που βοηθάει και την οικονομία όλων των χωρών μας. Ενός έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Ενός έργου που τα έφερε έτσι η ζωή και οι διεθνείς συγκυρίες και η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να αποκτά μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία, σε αυτό τον κόσμο ο οποίος αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς. Καλή αρχή, λοιπόν, καλή συνέχεια για το καλό των χωρών, των λαών μας, αλλά και το καλό ολόκληρης της Ευρώπης».

«Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε νωρίτερα στο πλαίσιο της επίσκεψής του ότι «τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) «είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις, η κυβέρνησή μας προτιμά τα έργα», υπογραμμίζοντας ότι το καλοκαίρι του 2019, οπότε ανέλαβε η κυβέρνηση, «σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνουν «άλματα προκειμένου το 2030 να θάβουμε μόνο το 10% των αστικών αποβλήτων», υπογραμμίζοντας πως «η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων».