Τη δυνατότητα της χώρας να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, κατέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επίσκεψή του σήμερα στις 9:30 το πρωί στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, εκεί όπου λόγω των έκτακτων συνθηκών μελετάται η προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG.

Μετά τη Ρεβυθούσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Σαλαμίνα όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο και με φορείς του νησιού.

«Πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο νησί της Ρεβυθούσας.





Τι είπε ο πρωθυπουργός

«Θέλω να επαναλάβω ακόμα μια φορά ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση έκρηξης στις τιμές του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα αυτό είναι εισαγόμενο. Ένα πρόβλημα το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και γι’ αυτό και έχω προσωπικά αγωνιστεί να υπάρχει μια πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι αμιγώς εθνικό, είναι ευρωπαϊκό», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα πραγματοποίησε τον περίπλου του νησιού και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli.



«Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. Και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, θέλω όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



«Επισκεφθήκαμε σήμερα τη Ρεβυθούσα με τον Πρωθυπουργό. Η κ. Maria Rita Galli, CEO της Κοινοπραξίας του ΔΕΣΦΑ μας ενημέρωσε για τα έργα τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα που αυξάνουν τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας, αυξάνουν τη δυνατότητα υποδοχής καραβιών με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Aυτό δίνει τη δυνατότητα να αυξήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υποδοχή φυσικού αερίου», ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.



«Η Ελλάδα έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση τα τελευταία χρόνια με στόχο να αυξήσει την ανθεκτικότητα του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, μέσω της επέκτασης της Ρεβυθούσας το 2019, μέσω της διασύνδεσης με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου  (TAP) πριν από μερικά χρόνια. Και αυτό μας τοποθετεί, φυσικά, σε μια πολύ πιο ισχυρή θέση από αυτή που θα ήμασταν. Εργαζόμαστε αδιάκοπα όχι μόνο για να διατηρήσουμε και να εγγυηθούμε τη δυναμικότητα του τερματικού σταθμού σε ποσοστό 100%, αλλά και για να ενισχύσουμε -όπως αναμένεται- την ικανότητά του να δέχεται περισσότερα πλοία, καθώς και να επεκτείνουμε την ικανότητά του να επαναεριοποιεί και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli.



Ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει την προσθήκη Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης (FSU) στον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Ρεβυθούσας αυξάνοντας τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης από 225.000 m3 σε περισσότερα από 380.000 m3.

Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ αναμενεται να προχωρήσει στην ενίσχυση της δυνατότητας επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού κατά 12%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε επίσης με τους εργαζόμενους και τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ, ενώ είδε από κοντά και τη λειτουργία του κέντρου ελέγχου του τερματικού σταθμού. Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσκεψή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, η Προϊσταμένη Διαχειριστικής Αρχής Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» Αγγελική Φέτση.



«Εθνικές γραμμές»

«Έχουμε χαράξει τις δικές μας εθνικές γραμμές άμυνας», επεσήμανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, σε σχέση με το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Γνωρίζετε ότι κάθε μήνα επιδοτούμε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε για να μειώσουμε, όσο είναι δυνατόν και όσο μας το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, τη σημαντική αυτή επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μας. Ταυτόχρονα, βέβαια, φροντίζουμε και για την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Ανοιγόμαστε σε άλλες πηγές υγροποιημένου αερίου, μελετάμε και είμαστε έτοιμοι -εφόσον χρειαστεί- να προσθέσουμε μία νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον κόλπο Πάχης Μεγάρων

Ο μόνος Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) που διαθέτει προς το παρόν η Ελλάδα είναι εγκατεστημένος στη νήσο Ρεβυθούσα, στον κόλπο Πάχης Μεγάρων και αξιοποιείται για την υποδοχή δεξαμενόπλοιων ΥΦΑ, παραλαβή, αποθήκευση και αεριοποίηση ΥΦΑ. Παράλληλα, το πρώτο από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αφορά πάλι στη Ρεβυθούσα και είναι η αύξηση της χωρητικότητάς της, με FSRU, δηλαδή με ένα ειδικά εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο που θα είναι δεμένο στην προβλήτα της νήσου και θα χρησιμοποιείται για την αποθήκευση LNG. Η Ρεβυθούσα έχει αποθηκευτική ικανότητα 225.000 κυβικά μέτρα ΥΦΑ και ωριαία δυναμικότητα αεριοποίησης 1.250 κ.μ. LNG σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας και με τον τρόπο αυτό η δυνατότητα αποθήκευσης μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 50%.

«Να αναδειχθεί η χώρα μας»

«Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε περιφερειακό σταθμό διακομιδής φυσικού αερίου. Μέσω των εγκαταστάσεων για μετατροπή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), αλλά και μέσω των αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΡ και ΙGΒ)», ανέφερε σε συνέντευξή του (Καθημερινή) ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είχε τονίσει και εκείνος της σημασία της Ρεβυθούσας, αλλά και άλλων στρατηγικών σημείων για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρόμων στην χώρα μας. «Η Ελλάδα έχει τον αγωγό TAP, έχει τη Ρεβυθούσα, έχει τον IGB κοντά στην ολοκλήρωση, όπως και τον FSRU της Αλεξανδρούπολης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ορισμένες πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έλαβαν την έγκαιρη απόφαση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για να τερματίσει την εξάρτηση και την ευαλωτότητα από τη Ρωσία», σημείωσε ο κ. Πάιατ.