Λίγες ηµέρες µετά την εκλογή του στην προεδρία της ΚΕ∆Ε, ο δήµαρχος Αµπελοκήπων-Μενεµένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, µιλά στο «e-ota» για τις προκλήσεις που θα αντιµετωπίσουν οι δήµαρχοι κατά τη νέα δηµοτική περίοδο, αλλά και τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη των 332 δήµων της επικράτειας. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕ∆Ε αναφέρεται στη σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης και τονίζει τη αναγκαιότητα για τη διοικητική µεταρρύθµιση στην Αυτοδιοίκηση και στο κράτος.

Τι σηµατοδοτεί η πανηγυρική εκλογή της παράταξής σας στην ΚΕ∆Ε για τη νέα δηµοτική περίοδο, µε δεδοµένο ότι υποστηριχθήκατε επίσηµα από τη Ν.∆.;

Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω το σύνολο των συναδέλφων αυτοδιοικητικών που κατ’ αρχάς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµά µας και προσήλθαν µαζικά, συµµετέχοντας στην εκλογική διαδικασία. Η πρωτοφανής συµµετοχή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του αιρετού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης να δώσουµε ενωµένοι τον αγώνα, για να πάµε τους δήµους και τις τοπικές µας κοινωνίες ακόµα πιο ψηλά. Στις εκλογές της ΚΕ∆Ε της 2ας Μαρτίου νίκησε πρώτα απ’ όλα η ενότητα. Νίκησε η Αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος και η λειτουργία των κοµµάτων στη ∆ηµοκρατία µας είναι σεβαστά. Η Αυτοδιοίκηση, όµως, απολαµβάνει διοικητική αυτοτέλεια. Σε ό,τι µε αφορά, εκλέγοµαι για έκτη φορά δήµαρχος σε µια περιοχή όπου η Ν.∆. έχει 28% (εκλογές 2023) κι εµείς πήραµε 82% στον πρώτο γύρο των δηµοτικών εκλογών (Οκτώβριος 2023) µε τέσσερις συνδυασµούς που κατέβηκαν στις εκλογές. Τόσο κοµµατικός είµαι!

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τους δήµους της χώρας;

Είστε έτοιµος αν χρειαστεί να συγκρουστείτε µε την κυβέρνηση, προκειµένου να επιτύχετε τις διεκδικήσεις σας; Στην πατρίδα µας, σε σχέση µε την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, αντί να συγκλίνουµε, µάλλον... κινούµαστε σηµειωτόν ή και ενίοτε αποκλίνουµε. Ηλθε η ώρα για τη διοικητική µεταρρύθµιση στην Αυτοδιοίκηση και στο κράτος. Παρά τα εµφανή θετικά βήµατα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, είµαστε ακόµη το πιο αργό, γραφειοκρατικό και κοστοβόρο κράτος στην Ε.Ε. Είναι ανάγκη να εφαρµοσθεί ο νόµος, του οποίου την εφαρµογή αναστέλλουν όλες οι κυβερνήσεις, για να αποδοθούν επιτέλους οι θεσµοθετηµένοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση. Η έλλειψη προσωπικού εµποδίζει τους δήµους στην άσκηση του έργου τους και την εκπλήρωση της αποστολής τους: της σύγχρονης, δηλαδή, ταυτόχρονης ανάπτυξης των µεγάλων, αλλά και των µικρών (περιφερειακών, νησιωτικών και ορεινών) δήµων. Ηδη ένα σηµαντικό βήµα έγινε µε την από 1ης/1/2024 κατανοµή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Με την απόδοση στην Αυτοδιοίκηση εξ ολοκλήρου της διοίκησης και διαχείρισης των απορριµµάτων και του γνωστού ζητήµατος των οµπρελοκαθισµάτων, γιατί είναι εξόχως τοπικές υποθέσεις. Το τέλος ταφής είναι µια άδικη και παράλογη επιβάρυνση των δήµων και των πολιτών από το κεντρικό κράτος: 164 δήµοι προσφύγαµε στο Συµβούλιο της Επικρατείας για την κατάργησή του. Εκφράσαµε, επίσης, την πλήρη αντίθεσή µας στην επιβολή παρακράτησης 20% επί του τέλους διαµονής παρεπιδηµούντων και του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστηµάτων, που αποτελούν θεσµοθετηµένα έσοδα των δήµων. Ξεκαθαρίσαµε ότι αποτελεί προτεραιότητά µας η ενίσχυση των δηµοτικών υποδοµών και των µέσων πολιτικής προστασίας, για να θωρακίσουµε τις ζωές και τις περιουσίες των συµπολιτών µας από τις συνέπειες της κλιµατικής κρίσης και την εκδήλωση φυσικών καταστροφών.


Απόδοση στην Αυτοδιοίκηση εξ ολοκλήρου της διοίκησης και διαχείρισης των απορριμμάτων


Πότε να περιµένουµε τον νέο Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης; Ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες για τη µεταρρύθµιση;

Εµείς συντρέχουµε και θα συνεχίσουµε να ασκούµε κάθε πίεση για την κατάργηση της πολυνοµίας, που ταλανίζει και την Τοπική Αυτοδιοίκ ηση, διότι «όσο πιο διεφθαρµένη είναι µια πολιτεία, τόσο πιο πολλούς νόµους έχει» («corruptissima re publica, plurimae leges»). Καταγράψαµε, λοιπόν, και αποστείλαµε στο υπουργείο Εσωτερικών 500 νοµοθετικές ρυθµίσεις (ΚΥΑ, Υ.Α., Π.∆., νόµοι) που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Αυτή η καταγραφή βοηθάει πάρα πολύ στη σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα. Η εκπόνηση και η εφαρµογή του, όµως, προϋποθέτει την άµεση, ενεργητική συµµετοχή και στήριξη του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά θα χρειαστεί και διυπουργικός συντονισµός από την προεδρία της κυβέρνησης.

Αν σας ζητούσαµε να µας µιλήσετε για τις προκλήσεις που θα αντιµετωπίσει η πρωτοβάθµια Αυτοδιοίκηση την επόµενη πενταετία, ποιες θα ήταν αυτές;

Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος, 2024-2028, αποτελεί µεγάλη πρόκληση, αλλά και µοναδική ευκαιρία να γίνει επιτέλους πράξη µια πραγµατική και ουσιαστική µεταρρύθµιση στο µοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και του κράτους. Τα προηγούµενα χρόνια έγιναν σηµαντικά βήµατα µπροστά. Σήµερα οι δήµοι µας είναι πιο δυνατοί και πιο αποτελεσµατικοί. Οι προκλήσεις για τη νέα περίοδο δεν είναι τίποτε άλλο από την επίλυση των προβληµάτων που προανέφερα: αποκέντρωση αρµοδιοτήτων µε πόρους, προσωπικό και µέσα, για καλύτερη και αποτελεσµατικότερη άσκησή τους, προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, καθώς και περισσότερη Αυτοδιοίκηση για ποιοτικότερη και καλύτερη δηµοκρατία.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»