«Η γνώση κάνει την ομορφιά ομορφότερη» αναφέρει ο αστροφυσικός Ιωάννης Σειραδάκης και δίνει συμβουλές παρατήρησης για την αποψινή έκλειψη.

Σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή η καλύτερη ώρα για να απολαύσουμε το φαινόμενο είναι στις 8.30. Τότε θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε ότι η γη είναι σφαιρική, καθώς η σκιά της θα αποτυπωθεί κυκλική πάνω στην επιφάνεια της πανσελήνου.

Η σημερινή έκλειψη σε συνδυασμό με την πανσέληνο είναι ένα δώρο της φύσης στους ρομαντικούς αλλά και τους επιστήμονες. Φωτογράφοι και καλλιτέχνες αναμένουν το σπάνιο φαινόμενο για να το αποτυπώσουν αλλά και να εμπνευστούν.

Ο Ιωάννης Σειραδάκης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και ευρύτερα γνωστός για τη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για την ομορφιά της ουράνιας ενατένισης και το εντυπωσιακό φαινόμενο της 7ης Αυγούστου, εξηγώντας πως ανάμεσα στις 8.30-9.30 μ.μ. θα μπορέσουμε να δούμε καλύτερο την έκλειψη.

«Η γνώση κάνει την ομορφιά ομορφότερη», διαβεβαιώνει ο καθηγητής και δίνει οδηγίες για μία επιτυχημένη «συλλογή» πεφταστεριών σε αυτούς, που θα έχουν την τύχη να βρίσκονται κοντά σε κάποια παραλία, εκεί στις 11-13 Αυγούστου: «Διαλέξτε ένα σκοτεινό μέρος, μακριά από τα φώτα της πόλης, ξαπλώστε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα ή στην άμμο με τους φίλους σας, και όταν περάσει το δειλινό, αρχίστε να μετράτε πεφταστέρια. Και αν κάνετε και μια ευχή, ας είναι καλή και ας πιάσει τόπο».