Ένα σπάνιo αστρολογικό φαινόμενο – μία έκλειψη άστρου υπεργίγαντα από αστεροειδή – θα συμβεί απόψε, περίπου στις 3 τα ξημερώματα και θα είναι ορατό σε ένα «μονοπάτι» που εκτείνεται από το Τατζικιστάν και την Αρμενία, σε όλη την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, μέχρι το Μαϊάμι και το Florida Keys και ορισμένες περιοχές του Μεξικού.

Το άστρο που θα εκλείψει είναι ο Betelgeuse, ένας κόκκινος υπεργίγαντας που βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα. Ο Betelgeuse είναι ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα αστέρια στον ουρανό, με διάμετρο περίπου 700 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου.

Ο αστεροειδής που θα προκαλέσει την έκλειψη είναι ο Leona, ένας επιμήκης βράχος με μήκος περίπου 80 χιλιόμετρα. Ο Leona βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών, ανάμεσα στην τροχιά του Άρη και του Δία.

Η έκλειψη αναμένεται να διαρκέσει περίπου 15 δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, ο Betelgeuse θα εξαφανιστεί στιγμιαία από τον νυχτερινό ουρανό, καθώς ο αστεροειδής θα περάσει μπροστά του.

Η έκλειψη θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τους αστρονόμους να μελετήσουν τόσο το άστρο Betelgeuse όσο και τον αστεροειδή Leona.

Για να παρακολουθήσετε την έκλειψη, θα χρειαστείτε ένα σκοτεινό μέρος με καθαρή ορατότητα στον νυχτερινό ουρανό. Ο Betelgeuse θα είναι ορατό στον αστερισμό του Ωρίωνα, κάτω από το αριστερό «χέρι» του Κενταύρου. Ο αστεροειδής Leona θα περάσει από μπροστά του από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Στην Ελλάδα η έκλειψη θα γίνει ορατή σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας - αν ο καιρός το επιστρέψει.

Επίσης θα υπάρχει και live μετάδοση στο Διαδίκτυο εδώ.