Το Φθινόπωρο φέρνει στο πιάτο μας αποτοξινωτικά superfoods, τα οποία είναι ιδιαίτερα θρεπτικά αλλά και πολύ νόστιμα.

Μετά τοκαρπούζι, το πεπόνι, το ροδάκινο, τα αγγούρια και τις μελιτζάνες, έφτασε η ώρα να φτιάξουμε το φθινοπωρινό, διατροφικό μας πλάνο.

Μήλα
Δεν βγήκε τυχαία η φράση «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πηκτίνη, ουσία που απορροφά τις τοξίνες και συμβάλλει στην απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό μας. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, το μήλο, σύμφωνα με έρευνες, περιέχει στη φλούδα του κουερσετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μας προφυλάσσει από εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Κολοκύθα
Εκτός από πρωταγωνίστρια του Halloween, η κολοκύθα είναι και πολύ θρεπτική. Μισό φλιτζάνι κολοκύθας μας δίνει την απαραίτητη συνιστώμενη δόση βιταμίνης Α με τη μορφή β-καροτίνης, συν του ότι είναι πλούσια σε κάλιο. Ποιος δεν αγαπάει την κολοκυθόπιτα;

Λάχανο
Το λάχανο έχει μεγάλη διατροφική αξία. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κατσαρό λάχανο προσφέρει στον οργανισμό μας περισσότερη βιταμίνη Κ από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε β-καροτίνη, αντιοξειδωτικό που τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθάει στην πρόληψη κάποιων τύπων καρκίνου.

Γλυκοπατάτες
Μια μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερη από την καθημερινή ανάγκη για βιταμίνη Α, σχεδόν το ένα τρίτο βιταμίνης C που χρειάζεστε, σχεδόν 15% της καθημερινής πρόσληψης ινών και 10% του αναγκαίου ποτάσιου.

Ρόδι
Εκτός από τυχερό, το ρόδι έχει απίστευτες αντιοξειδωτικές ικανότητες. Περιέχει τανίνες του βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς, ενώ καταφέρνει να βελτιώσει και την «κακή» χοληστερίνη. Μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού αντιστοιχεί σε 5 γραμμάρια φυτικών ινών.