Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει, από το 2010, κλαμπ γέλιου! Εκεί, η προπονητής ζωής – γελωτολόγος, Ηλιάννα Κυνηγοπούλου, μας καθοδηγεί ώστε να έχουμε καθημερινά πηγαίο γέλιο. 

«Τα οφέλη του γέλιου είναι πάρα πολλά και στο κλαμπ ο κόσμος μαθαίνει γι’ αυτά, μαθαίνει για τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιεί το γέλιο σαν εργαλείο το οποίο συνδέεται με τη χαρά. Έχει σημασία να διαθέτουμε αισιοδοξία και θετικότητα, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες», σημείωσε μιλώντας στο Radio North 98 η ιδρύτρια του κλαμπ, η οποία εκπαιδεύτηκε στην Ινδία στη γιόκα γέλιου. 

Όπως εξηγεί η κ. Κυνηγοπούλου, τα μικρά παιδιά γελούν μόνα τους, κάτι που στην πορεία χάνεται. «Δεν είναι τόσο εύκολο να γελάμε μόνοι μας και συνήθως περιμένουμε από κάποιον άλλον να μας κάνει να γελάμε ή να μας κάνει να χαιρόμαστε. Το θέμα είναι να έχουμε πηγαία χαρά μέσα μας και να βρίσκουμε τη δύναμη που χρειαζόμαστε για την καθημερινότητα».

Στο κλαμπ γέλιου, όπως υπογραμμίζει, ο κόσμος δεν γελά με αστεία, αλλά με ασκήσεις! «Κάνουμε ασκήσεις, όπως στο γυμναστήριο. Αυτό είναι το μαγικό. Γελάμε χωρίς λόγο, χωρίς αιτία, όπως τα μικρά παιδιά και ερχόμαστε σε επαφή με τη χαρά χωρίς αιτία», τονίζει. 

Η γελωτολόγος λέει ακόμα ότι όλοι έχουμε ανάγκη το γέλιο, ωστόσο οι άνθρωποι που είναι άρρωστοι, αυτοί που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, είναι αυτοί που χρειάζονται περισσότερη χαρά, περισσότερο γέλιο. «Επιστήμονες οι οποίοι ασχολούνται με τη 

φυσιολογία του γέλιου λένε ότι για να έχουμε όλα τα οφέλη του, πρέπει να γελάμε από 3 λεπτά και πάνω ημερησίως, έως και 10 λεπτά. Τότε, απελευθερώνονται φυσικά χημικά του οργανισμού, όπως οι ενδορφίνες, που είναι οι ορμόνες της ευτυχίας, η οξυτοκίνη, που είναι η ορμόνη της αγάπης κ.ά.», επισημαίνει. 

Καταλήγοντας, η κ. Κυνηγοπούλου, τονίζει ότι όταν γελάμε παίρνουμε σωστές αναπνοές, οξυγονώνεται όλο το σώμα και το πρόσωπό μας έχει ροδαλό χρώμα, υγιή όψη. «Μη φοβάστε να γελάσετε. Να γελάτε με οτιδήποτε βλέπετε, να γελάτε και με το λάθος σας. Παρατηρείστε τα μικρά παιδιά, παίξτε μαζί τους, να συναντιέστε με χαρούμενους να ανθρώπους, να επικοινωνείτε με την καρδιά σας. Το γέλιο είναι… κολλητικό και η αισιοδοξία μετατοδική».