Αυξανόµενη δυσαρέσκεια των πολιτών αλλά και των γιατρών απέναντι τόσο στο δηµόσιο όσο και στο ιδιωτικό σύστηµα Υγείας κατέγραψε η έρευνα που διενήργησε για λογαριασµό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) η εταιρεία δηµοσκοπήσεων GPO. Στην ίδια έρευνα αναδεικνύεται η αυξηµένη ικανοποίηση γύρω από τον νέο θεσµό του προσωπικού γιατρού. Η έρευνα διενεργήθηκε τον προηγούµενο µήνα σε 1.108 άνδρες και γυναίκες, άνω των 17 ετών, που κατοικούν σε όλα τα γεωγραφικά διαµερίσµατα της χώρας, όπως επίσης σε 720 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Από τις απαντήσεις στο σχετικό ερωτηµατολόγιο προέκυψαν:

Α. Συνολική αξιολόγηση:
- Το 45,1% των ερωτηθέντων από το γενικό κοινό δεν είναι ικανοποιηµένο από τις υπηρεσίες Υγείας ούτε στο δηµόσιο ούτε στο ιδιωτικό σύστηµα Υγείας (το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,2%). Ικανοποιηµένο δηλώνει το 28,7% των πολιτών. Το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστηµα Υγείας στη χώρα µας (δηµόσιο και ιδιωτικό), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%. Θετικά το αξιολογεί το 17,4%.

Β. Από το γενικό κοινό:
- Το 56,9% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιηµένο από τις παροχές στο δηµόσιο σύστηµα Υγείας, έναντι 34,7% πέρυσι.
- Το 91,1% είναι ικανοποιηµένο από τους γιατρούς του δηµόσιου συστήµατος Υγείας.
- Το 75,4% είναι δυσαρεστηµένο από την οργάνωση στις δοµές Υγείας.
- Το 65,2% επιλέγει να επισκεφτεί ιδιωτικά ιατρεία κι όχι νοσοκοµεία.

Γ. Οι αλλαγές στα νοµοθετήµατα Υγείας αντιµετωπίζονται από τους γιατρούς:
- Θετικά σε ποσοστό 27,7% φέτος, έναντι 37,7% πέρυσι.
- Απεναντίας, αρνητικά αντιµετωπίζονται σε ποσοστό 50,4% φέτος, έναντι 34,9% πέρυσι.

∆. Σχετικά µε ζητήµατα του δηµόσιου συστήµατος Υγείας:
- Υπέρ του να διατηρήσουν τον δηµόσιο χαρακτήρα τους και να µη µετατραπούν τα νοσοκοµεία σε ΝΠΙ∆ τάσσονται το 78,5% του κοινού και το 90% των γιατρών.
- Υπέρ της αύξησης των µισθών των γιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα του µέσου όρου των µισθών που λαµβάνουν οι γιατροί στην ΕΕ τάσσεται το 82,8% των πολιτών και το 91,6% των γιατρών.
- Υπέρ της θέσπισης κινήτρων για τη στελέχωση των άγονων και νησιωτικών περιοχών τάσσεται το 97,3% των πολιτών και του 96,4% των γιατρών.
- Υπέρ της διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου από τους γιατρούς ΕΣΥ τάσσεται το 44,6% των πολιτών.

Ε. Προσωπικός γιατρός / πρόληψη: Πρόκειται για τον τοµέα που εµφανίζει αυξηµένα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών.

Έτσι:
- Η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό εµφανίζει αυξητική τάση. Το 73,5% των πολιτών έχει εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό και το 9,8% των µη εγγεγραµµένων προτίθεται να το κάνει. Τα µεγαλύτερα ποσοστά εµφανίζονται στις ηλικίες άνω των 55 ετών.
- Το 55% δηλώνει ικανοποιηµένο από τον θεσµό, ενώ µόνο 14,1% δηλώνει δυσαρεστηµένο.
- Το 43,1% έλαβε sms για µαστογραφία και την έκανε και 26% έλαβε sms, αλλά δεν το χρησιµοποίησε, µε κυριότερο λόγο την αµέλεια.