Ενώπιον των δικών τους ευθυνών έθεσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και αποδόμησε αριστοτεχνικά το επιχείρημα περί δήθεν ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ εξαιτίας της δυνατότητας, την οποία δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στους γιατρούς του ΕΣΥ να εκτελούν, εάν εκείνοι το επιθυμούν, παράλληλο ιδιωτικό έργο, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της πλήρους άσκησης των καθηκόντων τους κατά το κανονικό του ωράριο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα οποία υπηρετούν.

*Διαβάστε εδώ: Υπουργείο Υγείας: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους γιατρούς του ΕΣΥ - Πώς θα μπορούν να έχουν και ιδιωτικά ιατρεία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής σχετικά: «Ξεκίνησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και σωστά επικεντρώθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση που είναι η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να έχουν και ιδιωτικό έργο Έκανε μία περίπου επτάλεπτη αναφορά στο γιατί αυτό είναι καταστροφικό. Ποιο, δηλαδή; Ένας γιατρός που δουλεύει σε ένα δημόσιο σύστημα, να ασκεί παράλληλα και ιδιωτικό έργο. Συγγνώμη, εσείς δεν πήγατε στα δικαστήρια το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας γιατί σας ζήτησαν να διαλέξετε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και είπατε ότι είναι συνταγματικό σας δικαίωμα να ασκείτε και ιδιωτικό έργο παράλληλα; Ο άνθρωπος που έχει κάνει 10 χρόνια δικαστήριο για να μπορεί ως γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ασκεί ιδιωτικό έργο, έρχεται εδώ και αναλύει σε εμάς γιατί το να ασκεί ιδιωτικό έργο ένας γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι κακό. Έτσι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, διαλέξτε. Δεν γίνεται να έχετε και τα δύο δικά σας. Κάποτε θα πρέπει να σταματήσετε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να τα θέλετε όλα».


Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν λέμε ότι όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν και ιδιωτικό έργο

«Αυτό που εμένα με θλίβει ως υπουργό, ως βουλευτή και ως πολίτη είναι το εξής: Δεν σας αρέσει η μεταρρύθμιση μας. Διαφωνείτε. Δεκτόν. Δημοκρατία έχουμε, μπορούμε να διαφωνούμε. Ποια είναι όμως η αντιπρόταση σας; Όλοι συμφωνούμε ότι το ΕΣΥ σήμερα έχει κάποια προβλήματα. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΥ; Ότι δεν πηγαίνουν οι γιατροί στο σύστημα. Ότι κάνουμε προσκλήσεις και πάρα πολλές απο αυτές βγαίνουν άγονες. Τι λέμε εμείς; Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα έτσι ώστε να γίνει η υπηρεσία στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και άρα, αυτοί που έλεγαν “δεν θέλω να πάω”, να το ξανασκεφτούν και να πάνε. Τι λέτε εσείς; Μόνο να αυξήσουμε τους μισθούς τους. Έγινε κάποια οποιαδήποτε άλλη πρόταση από οποιοδήποτε άλλο κόμμα πλην της Νέας Δημοκρατίας πέραν του να αυξήσουμε το μισθό τους; Αυτή είναι η μοναδική σας πρόταση».

«Προηγουμένως, όταν ο Κυριάκος Βελόπουλος έλεγε ότι θα δώσει συντάξεις 4.000 ευρώ, οι περισσότεροι απο κάτω γελάγατε γιατί καταλαβαίνετε ότι συντάξεις 4000 ευρώ δεν μπορεί να δώσει το ελληνικό κράτος. Όταν λέτε να διπλασιάσουμε τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ χωρίς να έχετε να μας πείτε από πού θα βρούμε τα λεφτά, πρέπει εμείς να γελάμε; Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε στη Βουλή; Θα γελάμε με αυτά που λέει ο άλλος; Μέχρι κάποιος από εσάς να έρθει να μας πει μία συγκεκριμένη πρόταση, θα μας επιτρέψετε να συζητήσουμε αυτή την πρόταση που είναι η μοναδική που έχει πέσει στο τραπέζι. Δηλαδή, τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Σήμερα που μιλάμε από τις 27 χώρες της Ε.Ε. οι 26 επιτρέπουν το ιδιωτικό έργο με όρους και προϋποθέσεις στους γιατρούς τους. Μία μόνο δεν το επιτρέπει, η Ελλάδα. Ειλικρινά, ποιος πιστεύετε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει δίκιο, οι 26 ή η μία; Καθόμαστε και τσακωνόμαστε για πράγματα που για τους υπόλοιπους λαούς έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες και είναι απολύτως αυτονόητα».

«Δεν λέμε ότι όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν και ιδιωτικό έργο. Εμείς λέμε ότι όποιος από τους γιατρούς του ΕΣΥ θέλει να έχει και ιδιωτικό έργο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είναι πολύ αυστηροί, να μπορεί να το κάνει. Δεν επιβάλουμε σε κανέναν να το κάνει. Απλώς τους το επιτρέπουμε. Απο δω και μπρος δεν θα τους το απαγορεύουμε, ήταν ένα λάθος πολλών δεκαετιών. Και αυτή η μεταρρύθμιση προφανώς θα κριθεί στην πράξη, όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις. Εδώ θα είμαστε αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά να το διορθώσουμε».