Με αφορμή την Νικολίνα Νικολούζου, που αποκάλυψε χθες στο My Style Rocks, πως είναι διευμφυλικό άτομο, καθώς γεννήθηκε αγόρι και από μικρή ηλικία ξεκίνησε τη φυλομετάβαση μάθετε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν σε αυτή την κατάσταση:

Ένα διεμφυλικό άτομο είναι ένα άτομο με ταυτότητα φύλου που δεν συνάδει με το φύλο του/της. Σε ένα κλασικό παράδειγμα, κάποιος με τη γενετική σύνθεση ενός άνδρα μπορεί να αισθάνεται ότι είναι πραγματικά γυναίκα. Ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων είναι τρανσέξουαλ και υπάρχει κάποια διαφωνία ως προς το πότε κάποιος πρέπει να θεωρείται τρανς άτομο και πότε μια άλλη ετικέτα μπορεί να είναι πιο κατάλληλη. Ένα διεμφυλικό άτομο μπορεί επίσης να αναφέρεται ως “τρανς”, αλλά ο όρος “trannie” θεωρείται γενικά προσβλητικός.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, επειδή μερικοί άνθρωποι συγχέουν τα δύο. Η ταυτότητα φύλου έχει να κάνει με το αντιληπτό φύλο κάποιου. Ιστορικά, η ταυτότητα φύλου περιοριζόταν γενικά στο δυαδικό στοιχείο του αρσενικού και του θηλυκού, αλλά τον 20ο αιώνα, οι ακτιβιστές άρχισαν όλο και περισσότερο να προωθούν την ιδέα ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι θεώρησης του φύλου και ότι στην πραγματικότητα το βιολογικό φύλο είναι περισσότερο μια συνέχεια από ένα δυαδικό σύστημα. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός περιλαμβάνει σεξουαλική έλξη και είναι ανεξάρτητος από την ταυτότητα φύλου.


Ενώ οι τρανσέξουαλ είναι ίσως τα πιο γνωστά παραδείγματα τρανς ατόμων, άλλες ομάδες μπορεί επίσης να θεωρηθούν τρανς. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι προσδιορίζονται ως τρίτο ή «άλλο» φύλο πέρα ​​από το οικείο συνεχές, και μπορεί επίσης να θεωρούν ότι είναι τρανς. Ένα άτομο με ταυτότητα φύλου που συμφωνεί με το φυσικό του φύλο είναι γνωστό ως «cisgendered», που προέρχεται από το λατινικό «cis», που σημαίνει «στην ίδια πλευρά».

Το cross-dressing θεωρείται επίσης μερικές φορές συμπεριφορά τρανσέξουαλ, επειδή περιλαμβάνει μια εξερεύνηση του φύλου και των παραδοσιακών ρόλων των φύλων. Ωστόσο, πολλοί διασταυρούμενοι έχουν ταυτότητα φύλου που ταιριάζει με το φύλο που τους έχει αποδοθεί, επομένως δεν θα μπορούσαν τεχνικά να θεωρηθούν τρανς.

Όπως οι άνδρες και οι γυναίκες, τα τρανς άτομα μπορούν να έχουν ποικίλες εμφανίσεις. Μερικά τρανσέξουαλ άτομα εργάζονται πολύ σκληρά για να γίνουν μέλη του φύλου με το οποίο ταυτίζονται, για παράδειγμα. Μερικοί μπορεί να αγωνίζονται με την ταυτότητα φύλου τους για κάποιο χρονικό διάστημα προτού βρουν θεραπεία, ομάδες υποστήριξης και οργανώσεις υπεράσπισης για να τους βοηθήσουν. Άλλοι μπορεί να είναι ειλικρινείς υποστηρικτές για ζητήματα διεμφυλικών, προωθώντας πράγματα όπως μπάνια unisex και πολιτικές κατά των διακρίσεων για τον χώρο εργασίας, ενώ κάποιοι μπορεί να προτιμούν να κρατούν σιωπηλή την τρανς ταυτότητα τους. Οι φόβοι των διακρίσεων και των προκαταλήψεων συχνά οδηγούν τα άτομα να κρατούν κρυφά την ταυτότητά τους.

Κατά πάσα πιθανότητα, έχετε αλληλεπιδράσει με ένα τρανς άτομο χωρίς καν να το γνωρίζετε. Σε περίπτωση που αλληλεπιδράσετε με ένα διεμφυλικό άτομο που είναι ανοιχτό σχετικά με την κατάσταση του τρανς, προσπαθήστε να θυμάστε να είστε ευγενικοί. Η γνήσια περιέργεια μπορεί να είναι πολύ προσβλητική ή επιζήμια για μερικούς τρανς ανθρώπους, και ενώ πολλά τρανς άτομα χαίρονται να εκπαιδεύουν τους ανθρώπους, θέματα όπως τα γεννητικά όργανα συνήθως θεωρούνται ταμπού. Είναι επίσης καλή μορφή να ακολουθούμε το παράδειγμα ενός διεμφυλικού ατόμου όταν χρησιμοποιείτε αντωνυμίες και άλλους όρους για να περιγράψετε το φύλο και την ταυτότητα.

Η νομική μετάβαση αφορά την αλλαγή σε όλα τα νομικά έγγραφα, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν προαπαιτεί το άτομο να έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση, ενώ η ιατρική μετάβαση αποτελείται από την ορμονοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση, η οποία θα ευθυγραμμίσει το σώμα με το φύλο με το οποίο το άτομο ταυτίζεται.

Δυσφορία φύλου

Ως δυσφορία του φύλου χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία τα άτομα δεν νιώθουν άνετα με το ανατομικό τους φύλο και αναγνωρίζουν την ταυτότητα του φύλου τους στο αντίθετο φύλο από αυτό με το οποίο γεννήθηκαν. Συχνά νιώθουν ότι γεννήθηκαν με το «λάθος» φύλο κι επιθυμούν τη μετάβασή τους στο άλλο φύλο.

Η λέξη διεμφυλικός χρησιμοποιείται συνήθως για να χαρακτηρίσει άτομα με δυσφορία φύλου. Ένας διεμφυλικός άνδρας είναι το άτομο που γεννιέται γυναίκα, αλλά η ταυτότητα φύλου που επιλεγεί είναι αυτή του άνδρα. Αντίθετα, η διεμφυλική γυναίκα γεννιέται άνδρας, αλλά αναγνωρίζει τον εαυτό της ως γυναίκα.

Πολλά διεμφυλικά άτομα αρχίζουν να νιώθουν δυσφορία με το φύλο τους από την παιδική ηλικία. Για άλλους η ταυτότητα του φύλου τους γίνεται ξεκάθαρη όταν ενηλικιώνονται.

Η αντιμετώπιση της δυσφορίας του φύλου εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου καθώς και από την προσωπική του κατάσταση. Πολλά άτομα αρχίζουν να ζουν υιοθετώντας ταυτότητα φύλου διαφορετική από το ανατομικό τους φύλο. Ένα άτομο, για παράδειγμα, που γεννιέται άνδρας μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί γυναικείο όνομα και να φοράει γυναικεία ρούχα. Για κάποια διεμφυλικά άτομα το να ζουν με αυτόν τον τρόπο τούς προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας σχετικά με την ταυτότητα του φύλου τους.

Άλλοι αποφασίζουν να υποβληθούν σε μια σωματική μετάβαση στο φύλο που επιθυμούν. Η μετάβαση αυτή μπορεί να ξεκινήσει ως ορμονική θεραπεία για την καταστολή των χαρακτηριστικών του ανατομικού φύλου και την προαγωγή των χαρακτηριστικών του επιθυμητού φύλου.

Για παράδειγμα, οι διεμφυλικοί άνδρες λαμβάνουν τεστοστερόνη, έτσι ώστε να σταματήσει η έμμηνος ρύση και να ξεκινήσει η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η αύξηση της μυϊκής μάζας. Οι διεμφυλικές γυναίκες λαμβάνουν έναν συνδυασμό ορμονών που συνήθως μειώνει την τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα. Ενδέχεται να ξεκινήσει επίσης η αύξηση των μαστών.

Έπειτα από κάποιο διάστημα κατά το οποίο τα διεμφυλικά άτομα ζουν υιοθετώντας την ταυτότητα φύλου που επιθυμούν και λαμβάνοντας ορμονική θεραπεία, ενδέχεται να αποφασίσουν να περάσουν στο επόμενο βήμα, αυτό της χειρουργικής μετάβασης στο φύλο επιλογής τους.

Για τους διεμφυλικούς άνδρες το χειρουργείο περιλαμβάνει την αφαίρεση των μαστών και των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων, καθώς και τον σχηματισμό πέους και όσχεου. Στις διεμφυλικές γυναίκες αφαιρούνται το πέος και οι όρχεις, από τα οποία μπορούν να σχηματισθούν κόλπος, κλειτορίδα, μικρά και μεγάλα χείλη. Ενδέχεται επίσης να υποβληθούν σε χειρουργείο πλαστικής, ώστε να κάνουν το πρόσωπό τους να φαίνεται πιο θηλυκό.
Σε γενικές γραμμές τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, όπως είναι:
• η αντιμετώπιση των μη επιθυμητών σωματικών χαρακτηριστικών του ανατομικού τους φύλου
• η προσαρμογή σε σωματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ορμονικής θεραπείας και των χειρουργικών μεταβάσεων
• το κοινωνικό στίγμα και οι κοινωνικές διακρίσεις
• η βία
• η μειωμένη πρόσβαση σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας
• οι οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας του κόστους της θεραπείας
• το άγχος και η κατάθλιψη
• τα ζητήματα γονιμότητας και οικογενειακού προγραμματισμού.

Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ομάδα εξειδικευμένων και έμπειρων ειδικών για τα άτομα με δυσφορία φύλου. Η συμβουλευτική και οι ομάδες στήριξης μπορούν να στηρίξουν σημαντικά τα άτομα αυτά στις αποφάσεις που λαμβάνουν σχετικά με την ταυτότητα του φύλου τους.

Πηγή: Με πληροφορίες, από άρθρο του Κ. Κωνσταντινίδη, Χειρουργού, Ουρολόγου-Ανδρολόγου, Προέδρου του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr, για την δυσφορία του φύλου.