''Κύμα αποχωρήσεων υγειονομικών από το ΕΣΥ σε σχέση με πέρυσι, κάθε μήνα αποχωρούν 200 με 300 άτομα και δεν αντικαθίστανται'', δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με τον Γιάννη Αργυρό ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Ανέφερε πως το ΕΣΥ δεν είναι πλέον ένας ελκυστικός χώρος εργασίας και οι υγειονομικοί προτιμούν να εργάζονται στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα.

Ζήτησε πολιτική παρέμβαση για την υγεία και τη λήψη μέτρων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μιχάλη Γιαννάκου

Με αφορμή τις αποχωρήσεις από το ΕΣΥ: Έχουμε ένα κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών από το ΕΣΥ. Σε σχέση με πέρυσι είμαστε 3.000 λιγότεροι, αποχωρούν 200 με 300 το μήνα χωρίς να αντικαθίστανται, χωρίς να γίνονται προσλήψεις ούτε συμβασιούχων αλλά ούτε μόνιμου προσωπικού.

Υπάρχει ένα κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ και μπορεί κανείς να ανατρέξει στην αναισθησιολόγο του Παπανικολάου που έπαθε εγκεφαλικό εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων, μπορεί κανείς να ανατρέξει στον νέο νοσηλευτή τον Έλληνα που δουλεύει στην Ιρλανδία ο οποίος είπε ότι για μια βάρδια 12 ωρών τα Χριστούγεννα έλαβε 500€ όταν εμείς αντίστοιχα παίρνουμε 47€ και όλο το μήνα παίρνουμε σχεδόν αυτά τα λεφτά. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το ΕΣΥ εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών, εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας δεν είναι ελκυστικός χώρος εργασίας προτιμούν οι υγειονομικοί να δουλεύουν στο εξωτερικό, προτιμούν να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα.

Για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ: Οι προσλήψεις πράγματι ανακοινώνονται αλλά από την ανακοίνωση μέχρι να έρθουν στα νοσοκομεία περνάνε 5 χρόνια. Για παράδειγμα προκηρύχτηκαν οι θέσεις το 2019 με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ ακόμη βρισκόμαστε στους προσωρινούς πίνακες, δεν έχουν έρθει στα νοσοκομεία. Το χειρότερο από όλα είναι ότι στους πίνακες επιτυχόντων είναι το επικουρικό προσωπικό που ήδη εργάζεται που καταλαμβάνει θέσεις μονίμων άρα θα έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Θα πρέπει να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να έχουμε νέο προσωπικό στα νοσοκομεία. Θα πρέπει να μειωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ δηλαδή η προκήρυξη που ξεκινάει φέτος 6.500 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αν ήταν σε ένα χρόνο στα νοσοκομεία χωρίς να έχουμε ανακύκλωση του προσωπικού θα ήταν μια βοήθεια, αν όμως και αυτή τελειώσει σε 5 χρόνια εμείς μέχρι τότε τι θα κάνουμε;

Φέτος δουλεύουμε με 100 κλίνες ΜΕΘ λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, δεν έχουμε διασωληνωμένους εκτός αλλά πρέπει να φτάσουμε να έχουμε διασωληνωμένους εκτός για να έχουμε ΜΕΘ και να έχουμε ΜΕΘ οι οποίες είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και εντατικολόγων; Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές γιατί δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό και αναισθησιολόγους για αυτό έχουμε απέραντες λίστες αναμονής.

Πρέπει να υπάρξει μια συνολική πολιτική παρέμβαση να δώσουν χρήματα για την υγεία, να πάρουν μέτρα, να επισπεύσουν τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, να μονιμοποιηθεί το συμβασιούχο προσωπικό γιατί δυστυχώς αν δεν γίνουν αυτά ο τελευταίος θα κλείσει την πόρτα. Δεν θα μείνει υγειονομικός γιατί όποιος έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης φεύγει και όποιος είναι νέος νοσηλευτής ή γιατρός προτιμά να δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό.