Οριστικό τέρμα στη φιλολογία των ημερών, η οποία θέλει τα επίπεδα της υψηλής δραστηριότητας του νέου κορονoϊού να έχουν προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας της χώρας μας, θα θέσει αύριο, στις 11 π.μ., ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με την παραχώρηση σχετικής συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας.

Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε στην τακτική συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Κορονοϊός: "Καμπανάκι" ειδικών - Τέλος Ιανουαρίου η κορύφωση με 7.100 κρούσματα τη μέρα

Σημειώνεται πως ανησυχία επικρατεί μεταξύ των ειδικών για την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Σαρηγιάννης: «Τέλος Γενάρη η κορύφωση της Covid με 7.100 κρούσματα τη μέρα»

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως με τη χθεσινή επιστροφή των μαθητών στα θρανία τα κρούσματα θα παρουσιάσουν νέα έξαρση και γι’ αυτό συστήνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ακολουθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

*Διαβάστε εδώ: Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές της χώρας θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κορύφωση θα είναι νωρίτερα, γύρω στις 23-24 του Γενάρη, με περίπου 7.500 κρούσματα, 7.100 θα έλεγα εγώ, την ημέρα», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ο λόγος που βλέπουμε αυτή τη διόρθωση που ανέφερα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει διασπορά και άλλαξε η συμπεριφορά. Θέλουμε να γλιτώσουμε τη διασπορά. Το να έρθει νωρίτερα σημαίνει ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό μας διευκολύνει και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσήσεις και για τους θανάτους», επισήμανε.

«Η αποκλιμάκωση φαίνεται να είναι λίγο αργή», συμπλήρωσε ο ίδιος, εξαιτίας της χειμερινής περιόδου που διανύουμε, η οποία ευνοεί τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και λόγω της συννοσηρότητας, που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

«Θα πάμε σίγουρα σε αποκλιμάκωση και αυτό είναι το σημαντικό», πρόσθεσε.

Παγώνη: «Πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση»

Να μη στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο ακόμα κι αν παρατηρούν μια μικρή αδιαθεσία και το τεστ βγαίνει αρνητικό, συνέστησε με τη σειρά της στους γονείς η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες, εξήγησε ότι τις πρώτες ημέρες το ιικό φορτίο είναι χαμηλό και το τεστ ενδέχεται να βγαίνει αρνητικό, ωστόσο το παιδί μεταδίδει τη νόσο.

«Πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση», τόνισε και πρόσθεσε ότι σημειώνεται αύξηση στις νοσηλείες κατά 40%.

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία σημείωσε ότι στις ΜΕΘ δεν παρατηρείται ακόμη πίεση, ενώ είπε ότι τα περιστατικά γρίπης είναι περισσότερα και με πιο βαριά συμπτώματα.

«Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν εφοδιασμένα με μάσκα και αντισηπτικό στο σχολείο. Ανοιχτά παράθυρα και όχι αγκαλιές και φιλιά», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παγώνη σημείωσε ακόμα ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν προκαλεί πνευμονίες, καθώς πλήττει το ανώτερο αναπνευστικό. «Οι μεγαλύτερες ηλικίες, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, πρέπει να παίρνουν τα αντιικά φάρμακα», ανέφερε και επανέλαβε πως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο παράλληλα με αυτό της γρίπης.