Aνησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 αυξήθηκε οριακά στους 340, αύξηση η οποία είχε πολύ καιρό να σημειωθεί και πρέπει να παρακολουθήσουμε στην εξέλιξή της, τη στιγμή κατά την οποία αυξήθηκαν αισθητά για άλλη μία φορά, στους 1.000, οι ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη εξέλθει των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας.


Την ίδια στιγμή, πάντως, σαφώς μειωμένα, στα 671, είναι τα νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού SARS – COV 2, τα οποία ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, με τη διενέργεια 34.980 διαγνωστικών μοριακών και rapid τεστ και με τον δείκτη θετικότητας να εμφανίζεται επίσης αισθητά μειωμένος, στο 1,91%.


Στην τραγική είδηση της ημέρας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι άλλοι 25 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, από επιπλοκές της νόσου COVID – 19, με το σύνολο των θανάτων να έχει ήδη φτάσει τους 5.354.


Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) στην επικράτεια βρίσκεται στο 0,77, δηλαδή αισθητά κάτω από το 1.


Εξάλλου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για την πορεία της εξάπλωσης του SARS – COV 2 στη χώρα μας, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Βοιωτίας, Λέσβου, Καλύμνου, Ροδόπης, Αργολίδας και Χαλκιδικής, στις οποίες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού.


Επίσης, ο Βασίλης ΚΙκίλιας τόνισε με νόημα ότι η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες κρουσμάτων είναι τα 46 έτη, ενώ αύξηση των διαγνώσεων παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 35 – 54 ετών.