Ισχυρές συστάσεις για χρήση µάσκας σε νοσοκοµεία και γηροκοµεία, αλλά και για άµεσο εµβολιασµό των ευπαθών οµάδων του πληθυσµού προκειµένου να προστατευθούν από τον κορονοϊό και το εκρηκτικό κοκτέιλ των ιών που γονατίζουν τα Επείγοντα των νοσοκοµείων απηύθυνε
χθες η Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευµα, επισηµαίνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδοµάδες παρατηρείται αυξηµένη κυκλοφορία του ιού
SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV).

Διαβάστε ακόμα: Κοροναϊός: Συμβουλές για ένα ασφαλές ρεβεγιόν - Τι πρέπει να προσέξουμε


Οι συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Μετά και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιµετώπισης Έκτακτων Συµβάντων Δηµόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδηµιολογικά δεδοµένα συστήνονται εντόνως από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

■ Είναι αναγκαίο να εµβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντοµα µε το επικαιρο- ποιηµένο εµβόλιο για την COVID-19, καθώς και µε το εµβόλιο της γρίπης τα άτοµα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτοµα µε υποκείµενα νοσήµατα - όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών.

■ Είναι εξαιρετικά σηµαντικό να χρησιµοποιούµε µάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονοµικών µονάδων (νοσοκοµεία, Κέντρα Υγείας), σε Μο- νάδες Φροντίδας Ηλικιωµένων, καθώς και σε κλειστές δοµές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσµούς.

■ Ειδικά για τα άτοµα που ανήκουν στις ευάλωτες οµάδες του πληθυσµού (ηλικι- ωµένοι, άτοµα µε υποκείµενα νοσήµατα), επί συµπτωµάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συµβουλές, µε σκοπό να γίνεται διάγνωση και χορήγηση θεραπείας.

■ Είναι απαραίτητο τα άτοµα που διαβιούν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιω- µένων και λοιπές κλειστές δοµές ευάλωτου πληθυσµού να τηρούν τα µέτρα πρόληψης και να εµβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid µε το επικαιροποιηµένο εµβόλιο.

■ Επιπλέον, συστήνεται να τηρούνται από τον γενικό πληθυσµό τα µέτρα πρόληψης των ιογενών λοιµώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηµατικός αερισµός κλειστών χώρων, αποµόνωση επί συµπτωµάτων, συνεχή χρήση µάσκας ειδικά σε χώρους µε συνωστισµό, περιορισµός επαφών µε ευάλωτα άτοµα και πραγµατοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

«Ειδικά, από τη στιγµή που έχουµε πλέον στη διάθεσή µας αποτελεσµατικά µέτρα πρόληψης όπως τα εµβόλια και την αποτελεσµατική θεραπεία όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίµα να χάνονται ανθρώπινες ζωές», τονίζεται στην ανακοίνωση.


Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τη διασπορά του κορονοϊού

Την ίδια ώρα, σύµφωνα µε την εβδοµαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, αύξηση κατά 11,40% σηµείωσαν οι εισαγωγές ασθενών µε κορωνοϊό στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, για το διάστηµα 18-24 Δεκεµβρίου.

Ο αριθµός των διασωληνωµένων ασθενών όσο και οι θάνατοι από επιπλοκές της COVID-19 διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα, ωστό- σο, για δεύτερη διαδοχική εβδοµάδα οι εισαγωγές ασθενών ήταν περισσότερες από αυτές της αντίστοιχης εβδοµάδας του Δεκεµβρίου του 2022.
Οι εισαγωγές έφτασαν τις 1.496 έναντι 1.343 την αµέσως προηγούµενη εβδο- µάδα, ενώ οι διασωληνωµένοι ασθενείς έφτασαν τους 54 έναντι 62 και οι θάνατοι ανήλθαν στους 62 έναντι των 60 για την αµέσως προηγούµενη εβδοµάδα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή