Νέα αύξηση της τάξης του 11,40% σημείωσαν οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, για την εβδομάδα η οποία έληξε την περασμένη Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, ενώ στα ίδια σχετικά επίπεδα διατηρήθηκαν τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 όσο και οι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της COVID – 19. Για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα οι εισαγωγές ασθενών στο ΕΣΥ είναι υψηλότερα από τις εισαγωγές κατά την αντίστοιχη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2022.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), το οποίο δόθηκε σήμερα το απόγευμα στη δημοσιότητα, οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ έφτασε τους 1.496, έναντι των 1.343 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 54, έναντι των 62 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, και οι θάνατοι ασθενών με COVID – 19 έφτασαν τους 62, έναντι των 60 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Λιγότερες οι νοσηλείες

Πάντως, ένα συγκριτικό στοιχείο σχετικά με την ευρεία διασπορά του νέου κοροναϊού στο τρέχον χρονικό διάστημα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, δείχνει ότι η καταγραφόμενη αύξηση των εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας βρίσκεται σε καταφανώς χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα οποία διατηρεί η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής και έχει στη διάθεσή του το parapolitika.gr, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2022 νοσηλεύονταν περίπου 1.800 ασθενείς με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αρμοδιότητας της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με νόσο COVID – 19 ασθενών στα νοσοκομεία της εν λόγω ΥΠΕ φθάνει σήμερα περίπου τους 780 – 800, ενώ η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ Αττικής εκτιμά ότι, με την συνεχιζόμενη αύξηση της διασποράς του νέου κοροναϊού για το προσεχές χρονικό διάστημα, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων με νόσο COVID - 19 ασθενών στα νοσοκομεία αρμοδιότητας της εν λόγω ΥΠΕ δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 900 – 1.000.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γκίκας Μαγιορκίνης, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με νόσο COVID – 19 περίπου 1.500 ασθενείς…

Ισχυρή σύσταση για ατομική προστασία

Την ίδια στιγμή, χωρίς αποφάσεις για υποχρεωτική επαναφορά μέτρων προστασίας έναντι της ευρείας διαπσοράς του νέου κοροναϊού, της γρίπης και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ισχύουν όλες οι συστάσεις και οι ισχυρές συστάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό και τη χρήση ατομικών μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, ενώ οι ίδιες οι Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των άλλων μονάδων Υγείας της χώρας μας θα είναι εκείνες οι οποίες μπορούν να αποφασίσουν, κατά περίπτωση, ακόμη και την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

  1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
  2. Είναι εξαιρετικά σημαντικόνα χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
  3. Ειδικά για τα άτομαπου ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
  4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σεμονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
  5. Επιπλέον, συστήνεταιισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.