Το τελευταίο διάστημα έντονη ανησυχία έχει σημειωθεί αρχικά στο Παρίσι και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο όπως και στην Αθήνα για τον «κοριό του κρεβατιού». Πρόσφατα εμφανίστηκαν και σε ξενοδοχείο της Αττικής σκορπίζοντας τον πανικό. Είναι άραγε μια προσωρινή «ενόχληση» ή είναι ο νέος «κορωνοϊός με πόδια», όπως αναφέρεται στο διαδίκτυο; Και τι είναι οι κοριοί;

Διαβάστε ακόμα: Αθήνα: Κοριοί έχουν γεμίσει το κέντρο, καταλαμβάνουν διαμερίσματα AirBnB - Σε ποιες περιοχές εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα

Τι είναι οι κοριοί

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κοριοί είναι παράσιτα με συχνότερους ξενιστές τα πουλιά, τις νυχτερίδες και τους ανθρώπους, ενώ πολυπληθέστερα είναι τα γένη Cimex Lectularius και Cimex Hemipterus. 

Αρχικά, αναπτύχθηκαν σε περιοχές της Ασίας, Αυστραλίας και Αφρικής αλλά πλέον, εδώ και τρεις δεκαετίες, έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με επιδημιολογικές αναλύσεις να αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των διεθνών μεταφορών, της μετανάστευσης και της χρήσης μεταχειρισμένων προϊόντων και επίπλων όπως αναφέρει  κ. Τηλέμαχος Ζαΐμης Επιμελητής Παθολόγος Metropolitan Hospital.

Ανατομικά αναπτύσσονται από προνύμφες μέχρι την ενηλικίωση εντός δύο εβδομάδων και φτάνουν σε μέγεθος τα 5 χιλ. Έχουν κόκκινο/καφέ χρώμα και προσδόκιμο ζωής 6-12 μήνες, με τη δυνατότητα επιβίωσης χωρίς τροφή για 80-140 ημέρες!

Οι κοριοί τρέφονται εξολοκλήρου με αίμα, το οποίο εξασφαλίζουν μέσω δειγμάτων (τσιμπημάτων) στο δέρμα του ανθρώπου ή όποιου άλλου ξενιστή.

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τους κοριούς

  1. Το πόσο καθαροί είμαστε, δεν είναι κάτι που απασχολεί τους κοριούς. Συνηθέστερα, εμφανίζονται στο χώρο μας από άλλο μέρος που έχουν μολύνει.
  2. Είναι είδος εντόμων που τρέφονται με αίμα ανθρώπων και ζώων. Ζουν από 10 μήνες έως 1 χρόνο.
  3. Συνήθως μας δαγκώνουν όταν κοιμόμαστε. Χρειάζονται από 3 έως 10 λεπτά για να χορτάσουν. Μετά απομακρύνονται.
  4. Μπορούν να ζήσουν αρκετούς μήνες χωρίς σίτιση.
  5. Το μέγεθος των ενηλίκων είναι αυτό ενός σπόρου μήλου (5-7 χιλιοστά). Οι θηλυκοί μπορούν να γεννήσουν εκατοντάδες αβγά, στο μέγεθος κόκκου σκόνης το καθένα.
  6. Δεν κάνουν φωλιές, όπως τα μυρμήγκια ή οι μέλισσες. Τείνουν ωστόσο, να ζουν σε ομάδες, στις κρυψώνες τους.
  7. Δεν εμφανίζονται τη μέρα. Δρουν μόνο τη νύχτα.
  8. Δεν πετούν. Κινούνται όμως, γρήγορα σε δάπεδα, τοίχους και οροφές.
  9. Η συγκέντρωση τους ευνοείται όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων. Τους βοηθά και ο ζεστός καιρός.
  10. Τα αγαπημένα τους μέρη είναι τα σκοτεινά, κρυφά σημεία.

Ζήτημα δημόσιας υγείας

Οι κοριοί μπορούν να μετακινηθούν από μια μολυσμένη τοποθεσία σε μια άλλη, «ταξιδεύοντας» με… έπιπλα, κλινοσκεπάσματα, αποσκευές, κουτιά και ρούχα. Αν και συνήθως τρέφονται με αίμα κάθε 5 έως 10 ημέρες, οι κοριοί μπορεί να είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί. Είναι ικανοί να επιβιώνουν αρκετούς μήνες έως και ένα χρόνο χωρίς σίτιση. 

Ενώ δεν έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδουν ασθένειες, βλάπτουν τόσο την σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Μπορεί να προκαλέσουν: 

  • Αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας του τσιμπήματος, που μπορεί να κυμαίνονται από ένα μικρό σημάδι έως, σε σπάνιες περιπτώσεις, αναφυλαξία.
  • Δευτερογενείς λοιμώξεις του δέρματος εξαιτίας του τσιμπήματος.
  • Ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως έντονη ανησυχία και άγχος για τα άτομα που ζουν σε μολυσμένο σπίτι.
  • Πώς θα προφυλαχθείτε

Αν και περισσότεροι από 40 μικροοργανισμοί έχουν αναφερθεί ότι μπορεί να μεταδοθούν μέσω των κοριών που προκαλούν ασθένειες όπως:

  • ο κίτρινος πυρετός,
  • το τρυπανόσωμα (Chagas Disease),
  • η λεϊσμάνια (νόσος kala azar), 

ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει και γι’ αυτό δεν έχει κηρυχθεί παγκόσμια απειλή δημόσιας υγείας.

Παρόλα αυτά, τα δήγματα έχουν συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, που περιλαμβάνουν:

• αλλεργικές αντιδράσεις

• δευτερογενείς βακτηριακές επιλοιμώξεις

• ουλές λόγω του έντονου κνησμού.

Οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με την αλόγιστη και ακατάλληλη χρήση εντομοκτόνων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια νόσο του αναπνευστικού.

Συμβουλές για να προφυλάξετε τους χώρους σας

Μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προφυλάξετε τους χώρους σας, περιλαμβάνουν:

    • Εάν ταξιδεύετε, ελέγξτε την σχάρα των αποσκευών για κοριούς.
    • Ελέγξτε τα μεταχειρισμένα έπιπλα, τα κρεβάτια και τους καναπέδες για τυχόν σημάδια προσβολής.
    • Χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό κάλυμμα για το στρώμα, με ανοιχτό χρώμα που διευκολύνει τον εντοπισμό τους. Επενδύστε σε ένα κάλυμμα καλής ποιότητας, που δεν θα σκίζεται εύκολα και ελέγχετέ το τακτικά για τρύπες ή λεκέδες.
    • Μειώστε την ακαταστασία στο σπίτι σας για να μειώσετε τις κρυψώνες για κοριούς.
    • Σκουπίζετε συχνά με ηλεκτρική σκούπα για να τους απομακρύνετε άμεσα εάν τελικά φτάσουν μαζί σας στο σπίτι.

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε στο σπίτι

Ένας πιο ακριβής τρόπος εντοπισμού μιας πιθανής προσβολής είναι να αναζητήσετε φυσικά σημάδια κοριών. Όταν καθαρίζετε, αλλάζετε κλινοσκεπάσματα ή μένετε σε κάποιο κατάλυμα, εκτός από τσιμπήματα στο δέρμα σας, αναζητήστε:

  • Κοκκινωποί λεκέδες (σαν σκουριά) σε σεντόνια ή στρώματα, που προκαλούνται από την σύνθλιψη κοριών.
  • Σκούρες κηλίδες, που μπορεί να είναι περιττώματα κοριών.
  • Μικροσκοπικά αυγά (περίπου 1 mm).
  • Ζωντανοί κοριοί.

Πού κρύβονται

Οι κοριού μπορεί να βρεθούν σε διάφορα μέρη γύρω από το κρεβάτι, κοντά στις ραφές και τις ετικέτες του στρώματος καθώς και σε ανοίγματα στο πλαίσιο του κρεβατιού και στο κεφαλάρι.

Επιπλέον μπορείτε να τους βρείτε:

  • στις ραφές ή ανάμεσα στα μαξιλάρια καναπέδων και καρεκλών,
  • στις πιέτες των κουρτινών,
  • στις ενώσεις των συρταριών,
  • σε ηλεκτρικές πρίζες και συσκευές,
  • στα ρούχα,
  • στο κρεβάτι,
  • κάτω από μοκέτα κοντά σε σανίδες,
  • στις αποσκευές,
  • σε στρώματα,
  • σε καλύμματα στρωμάτων,
  • σε αντικείμενα κοντά στο κρεβάτι,
  • σε κεφαλάρια,
  • σε μεταχειρισμένα έπιπλα.
  • Μπορεί να τους μεταφέρετε στο πορτοφόλι σας (εφόσον το έχετε ακουμπήσει σε έπιπλο που έχει κοριούς).
  • Το πεπλατυσμένο σώμα τους, τους βοηθά να χωρούν σε μικροσκοπικούς χώρους και έτσι να φτάνουν όπου υπάρχει αίμα για να τραφούν.

Γιατί υπάρχει κρίση κοριών

Σύμφωνα με όσα είπε στο Wired ο Jean-Michel Bérenger, εντομολόγος που ίδρυσε το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη και την Καταπολέμηση των Κοριών το 2018, η ζέστη επιταχύνει τον κύκλο ζωής ενός κοριού.

Δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι ιδιαίτερα ζεστοί -η θερμοκρασία είναι κατά τουλάχιστον 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο-, προκύπτει πρόβλημα.

«Όταν η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας είναι 25 έως 26 βαθμοί Κελσίου, χρειάζονται μόνο 5 ημέρες για να εκκολαφθούν τα αυγά του κοριού. Σε κανονικές συνθήκες, όταν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου, χρειάζονται 10 ημέρες».

Ο Bérenger προσθέτει ότι «η τρέχουσα μάστιγα είναι και μέρος μιας γενικής αύξησης του πληθυσμού των κοριών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».

Βλέπεις, ο σύγχρονος κόσμος είναι γεμάτος με ανθρώπους που κινούνται συνεχώς και αυτό επιτρέπει στα έντομα να εξαπλωθούν εύκολα. ««Οι άνθρωποι μετακινούνται πολύ περισσότερο από πριν… και έτσι, είναι πιο πιθανό να μολυνθούν».

Οι ειδικοί εξηγούν πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα που οδήγησαν στην κρίση των κοριών είναι η παραπληροφόρηση. Ότι όλοι πιστεύουμε πως ξέρουμε τα πάντα για τους κοριούς κι έτσι δεν καταλαβαίνουμε τι πραγματικά χρειάζεται για να τους καταπολεμήσουμε.

Πώς θα καταλάβεις αν σε έχουν τσιμπήσει κοριοί

Ενημερωνόμαστε για την επίθεση σε λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να περάσουν έως και 2 εβδομάδες πριν αναπτυχθούν τα σημάδια. Κυρίως νιώθουμε νιώσουμε κνησμό. Τότε παρατηρούμε τρία δαγκώματα στη σειρά ή σε ζιγκ ζαγκ διάταξη. Σπάνια είναι και μεμονωμένα.

Αν ξύσουμε το σημείο που έχει δαγκωθεί, συχνά στα χέρια ή τους ώμους ή το πρόσωπο ή το λαιμό ή όποιο άλλο μέρος του σώματος μας είναι εκτεθειμένο όταν κοιμόμαστε, μπορεί να προκύψει μόλυνση.

Τα τσιμπήματα δεν έχουν κόκκινη κηλίδα στο κέντρο, όπως τα δαγκώματα ψύλλων.

Μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία, άγχος και δερματικά προβλήματα λόγω κνησμού.

Βρετανός μικροβιολόγος εξήγησε ότι η ύπαρξη κοριών μπορεί να γίνει αντιληπτή και από το άρωμα της μούχλας που υπάρχει στην κρεβατοκάμαρα μας, χωρίς να υπάρχει λόγος εμφάνισης της.

«Όταν οι κοριοί αισθάνονται ότι απειλούνται, εκπέμπουν τις λεγόμενες ‘φερομόνες συναγερμού’ που έχουν μια αμυδρή μυρωδιά σμέουρων ή αμυγδάλων.

Σε σοβαρές περιπτώσεις κοριών, αυτή η μυρωδιά ανακατευόμαστε με τη μυρωδιά των νεκρών κοριών και τα περιβλήματα των κυττάρων που δημιουργούν ένα άρωμα σκουριάς».

Πώς απομακρύνονται οι κοριοί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τα τελευταία χρόνια τη χρήση ορισμένων παραδοσιακών χημικών που εξοντώνουν τους κοριούς. Επιπροσθέτως, κανείς δεν θέλει επιπλέον χημικά προϊόντα στο σπίτι του. Την ίδια ώρα, βέβαια οι ‘εχθροί’ έχουν γίνει πιο ανθεκτικοί, αφού όπως κάθε έντομο που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και οι κοριοί προσαρμόζονται στα μέσα εξόντωσης τους και εξελίσσονται.

Στη Γαλλία που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα αυτήν την εποχή, προωθούνται οι μηχανικές λύσεις.

Οι τρεις κύριες είναι 

  • η επεξεργασία με ατμό (αν έχετε ατμοκαθαριστή, έχετε σωθεί)
  • οι κρυογονικές τεχνολογίες και
  • τα πιστόλια θερμού αέρα

Ο στόχος όλων είναι να σκοτώσουν τους κοριούς και τα αυγά τους, με πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι συγκεκριμένοι τρόποι είναι πιο ακριβοί από τους παραδοσιακούς, εν τούτοις εξοικονομούν χρόνο.

Όπως εξήγησε ο ειδικός που μίλησε στο Wired «όταν χρησιμοποιείτε χημικά, το σπίτι ή το δωμάτιο του ξενοδοχείου πρέπει να αδειάσει για δύο έως τρεις εβδομάδες. Με τις μηχανικές μεθόδους ένα πρωινό είναι αρκετό για να καθαρίσει ένα ολόκληρο σχολείο.

Οι λύσεις που προτείνει ο οργανισμός WebMD που δημοσιεύει υλικό σχετικό με θέματα υγείας, το οποίο παρέχουν επαγγελματίες υγείας είναι οι εξής:

  • Πλένουμε τα κλινοσκεπάσματα, τις κουρτίνες και τα ρούχα μας με ζεστό νερό και ιδανικά τα στεγνώνουμε στο στεγνωτήριο για τουλάχιστον μισή ώρα, σε τουλάχιστον 50 βαθμούς.
  • Αν έχει ήλιο, βάζουμε τα πάντα σε μια κλειστή τσάντα και την αφήνουμε στο αυτοκίνητο για να ‘ψηθεί’. Αν δεν έχει, βάζουμε την τσάντα στην κατάψυξη για 3 με 4 ημέρες.
  • Χρησιμοποιούμε μια βούρτσα με ‘σκληρές’ τρίχες’ για να τρίψουμε τις ραφές του στρώματος και μετά περνάμε την επιφάνεια με ηλεκτρική σκούπα.
  • Καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα το κρεβάτι μας και την περιοχή γύρω από αυτό, καθημερινά. Στη συνέχεια, βγάζουμε τη σακούλα, την τοποθετούμε σε μια πλαστική και την πετάμε στους κάδους που είναι στους δρόμους.
  • Απομακρύνουμε τυχόν σκουπίδια από την κρεβατοκάμαρα και το κρεβάτι από τους τοίχους ή τα άλλα έπιπλα του δωματίου.
  • Αν υπάρχουν ρωγμές στον τοίχο ή σε γυψοσανίδα ή φθορές σε ταπετσαρία, προχωράμε σε επιδιορθώσεις.