Μία αρκούντως ανακουφιστική είδηση “έδωσε” το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, στο περιθώριο των εγκαινίων της πολυθεματικής εβδομάδας Υγείας με τίτλο “Μαζί μία Αγκαλιά”, την οποία διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας (ΦΣΛ), στην κεντρική πλατεία της πόλης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων και όλους τους συλλογικούς επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς του νομού Λαρίσης.

Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Βαλτάς διέψευσε κατηγορηματικά την “πληροφορία”, η οποία είδε την περασμένη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας και ήθελε τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε καθεστώς έλλειψης από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας να φτάνουν τα… 1.300.

Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και φερέγγυοι, πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε αριθμητικά στοιχεία τα οποία έχουν σχέση με τις υπαρκτές ελλείψεις φαρμάκων στην χώρα μας. Δεν μπορούμε να ξεστομίζουμε έναν εντυπωσιακό αριθμό, μόνον και μόνον για να κινήσουμε το ενδιαφέρον, γιατί, με αυτόν τον τρόπο, και την αλήθεια δεν λέμε και τους πολίτες τρομοκρατούμε. Ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν, ασφαλώς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λείπουν 1.300 φάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων μας. Όποιος ισχυρίζεται ότι λείπουν 1.300 φάρμακα, ας κάνει τον κόπο να το αποδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία”.

Ενωμένοι για την πρόληψη

Η πολύ σημαντική δράση “Μαζί μία Αγκαλιά” διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας (ΦΣΛ) και από τον

Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λάρισας, το Κέντρο Πρόνοιας Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μάλιστα, στην πολυθεματική εβδομάδα Υγείας συμμετέχουν ενεργά 19 κοινωνικές και επιστημονικές οργανώσεις και ιδρύματα.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στα parapolitika.gr ο πρόεδρος του ΦΣΛ, Αθανάσιος Κουτσούκης, “είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνουμε αυτό το πολυθεματικό δρώμενο. Στόχος μας είναι η ανάδειξη του κινήματος του ανθρωπισμού, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, καθώς επίσης και η προώθηση της αξίας της πρόληψης και του υγιεινού τρόπου διαβίωσης. Η αιμοδοσία, η δωρεά μυελού των οστών και η δωρεά οργάνων αποτελούν πράξεις απόλυτου αλτρουισμού, τις οποίες η κοινωνία μας έχει ανάγκη. Η υποστήριξη οικογενειών με προβλήματα και παιδιών χωρίς οικογένεια, το αγκάλιασμα των ασθενών μέσα από ορθή ενημέρωση - κατεύθυνση και η αναζήτηση ουσιαστικών λύσεων, η αντιμετώπιση προκαταλήψεων και φόβων, η δημιουργική απασχόληση παιδιών και ενηλίκων, η ψυχολογική υποστήριξη και η προσπάθεια επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο αποτελούν στόχους της πρωτοβουλίας αυτής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο “Μαζί μία Αγκαλιά”, που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, συμμετέχουν ενεργά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με το τμήμα Αιμοδοσίας, η Πανεπιστημιακή Νευρολογική κλινική, η Πανεπιστημιακή κλινική Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών νόσων, το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Όραμα Ελπίδας, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ και το Εργαστήρι Ζωής, οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου, η Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Λάρισας, το Make a wish, η Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας Λάρισας, καθώς και η ανθρωπιστική οργάνωση “Νεανική Αρωγή”.