Την άμεση εφαρμογή των ως άνω διαρθρωτικών μέτρων και πολιτικών για το φάρμακο και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Κακούρος, Access Excellence Lead της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε μεγάλο συνέδριο για την Πολιτική και τα Οικονομικά της Υγείας, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο ίδιος αναφέρθηκε κυρίως στην πανταχόθεν διαπιστωμένη, χρόνια υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, σε επίπεδα πολύ κατώτερα των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού της χώρας μας.

Ο Μιχάλης Κακούρος, μάλιστα, “ανέγνωσε” την πολιτική για τη δημιουργία “κλειστών προϋπολογισμών” για την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ως κίνητρο, στην πραγματικότητα, αφ’ εαυτού, καθώς, όπως ο ίδιος σημείωσε, ο κίνδυνος της υποχρέωσης σε υψηλότερο clawback ελλοχεύει τώρα απειλητικός για εκείνα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία παραμένουν εκτός “κλειστών προϋπολογισμών”.

Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής: «Η θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, ως αποτέλεσμα εκτεταμένων διαπραγματεύσεων σε μια σειρά θεραπευτικών κατηγοριών από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, απέδωσαν εξοικονομήσεις περίπου της τάξεως των 80 εκατομμυρίων ευρώ στα νοσοκομεία. Παρά το αρχικό θετικό αποτέλεσμα, όσο περισσότεροι κλειστοί προϋπολογισμοί διαμορφώνονται τόσο μεγαλύτερη η έκθεση στο clawback των φαρμάκων που παραμένουν εκτός κλειστών προϋπολογισμών, καθώς μειώνεται δραστικά ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία».

«Η Roche Hellas, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού και γόνιμου διαλόγου, είναι πρόθυμη να συνεισφέρει με τις προτάσεις, την εμπειρία και την τεχνογνωσία της, για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος υγείας, το οποίο θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους ασθενείς, για την οικονομία και για την κοινωνία», κατέληξε ο Μιχάλης Κακούρος.