Μία από τις πιο διάσημες θεωρίες του αρχαίου μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα, η οποία μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, αφορά τον «έτερο εγώ». Πρόκειται για τη μαθηματική σχέση που συνδέει δύο αριθμούς φαινομενικά άσχετους μεταξύ τους. Οι δύο αριθμοί χαρακτηρίζονται ως «φίλιοι» και ο καθένας ισούται με το άθροισμα των διαιρετών που διαιρούν ακέραια τον άλλον. Στην πυθαγόρεια φιλοσοφία ο «έτερος εγώ» είναι ο φίλος, ο άλλος εαυτός, ενώ στο βιβλίο του Oystein Ore «Η θεωρία αριθμών και η ιστορία της» αναφέρεται ότι οι φίλιοι αριθμοί εμφανίζονται σε αραβικά κείμενα, στην αστρολογία, στη σύνταξη των ωροσκοπίων, στην παρασκευή φίλτρων και στην κατασκευή φυλακτών.

Αν υπήρχε εφαρμογή της θεωρίας του Πυθαγόρα στην πολιτική, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Παύλος Πολάκης θα αποτελούσαν την τέλεια απόδειξή του και το παράδειγμα.

Δύο πολιτικοί που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση, αλλά συνδέονται πολιτικά, έχουν άριστες προσωπικές σχέσεις, αμοιβαία εκτίμηση και η κάλυψη του ενός στον άλλον ακόμα και στις πιο δύσκολες πολιτικές συγκυρίες φέρνει τη Νέα Δημοκρατία στο σημείο να χαρακτηρίζει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας είδωλο του πρωθυπουργού στον καθρέφτη.

Το επιστέγασμα της σχέσης που συνδέει τον πρωθυπουργό με τον αμετακίνητο αναπληρωτή υπουργό Υγείας ήρθε με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε ο τελευταίος στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο, η οποία έφτασε μέχρι τη Βουλή. Οι άγιες ημέρες του Πάσχα για τον Αλέξη Τσίπρα συνδυάστηκαν με μια εξόρμηση στο Ρέθυμνο, για κοινές διακοπές με τον αναπληρωτή υπουργό. Η Μπέτυ Μπαζιάνα με τους δύο γιους τους περίμεναν στο Ροδάκινο, στο Νότιο Ρέθυμνο, τον Αλέξη Τσίπρα να γυρίσει από το ταξίδι του στην Κίνα. Οι κοινές πασχαλινές διακοπές αποτέλεσαν ένα πρώτης τάξεως μήνυμα τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην αντιπολίτευση. Ο Παύλος Πολάκης απολαμβάνει της πλήρους στήριξης του Αλέξη Τσίπρα. Στην Κρήτη, μάλιστα, έφτασε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, προερχόμενος από το ταξίδι του στην Κίνα, με έναν ενδιάμεσο σταθμό στην Αθήνα για ανεφοδιασμό.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Βουλής και των υπουργικών γραφείων, αυτό που συζητείται ευρέως είναι ότι ο Παύλος Πολάκης, εκτός του πρωθυπουργού, χαίρει της εκτίμησης και της συζύγου του, Μπέτυς Μπαζιάνα, τόσο ως πολιτικός όσο και ως άνθρωπος. Οσες φορές Τσίπρας και Πολάκης πέρασαν χαλαρές στιγμές, άλλωστε, η κ. Μπαζιάνα ήταν παρούσα.

Η σύνδεση Τσίπρα - Πολάκη άρχισε να εξελίσσεται από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά την περιπέτεια της διαπραγμάτευσης και του δημοψηφίσματος, παίρνοντας πολλές μορφές.

Ηταν καλοκαίρι του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας περνούσε τον Δεκαπενταύγουστο μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, επέβαιναν στο φουσκωτό του δεύτερου, διέσχιζαν το Αιγαίο και κατέληγαν στην Κρήτη. Το ίδιο φουσκωτό, ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε και για κοντινές εξορμήσεις με ορμητήριο την Ανάβυσσο, περιοχή όπου έκανε διακοπές ο πρωθυπουργός το ίδιο καλοκαίρι, φιλοξενούμενος σε παραλιακή βίλα, έναν χρόνο μετά. Τσίπρας και Πολάκης, όμως, δεν περνούσαν μαζί μόνο τα καλοκαίρια, αλλά και ημέρες που έχουν συνδυαστεί με οικογενειακές στιγμές.

Τέτοια ήταν η Καθαρά Δευτέρα του 2017, όταν ο Παύλος Πολάκης ταξίδεψε στην Αίγινα για να περάσει την έναρξη της Σαρακοστής με την οικογένεια του πρωθυπουργού. Τη φιλοξενία ανταπέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τον Σεπτέμβριο του 2017, με τους δύο άνδρες να τρώνε στο Ροδάκινο, περιοχή που φαίνεται ότι είναι η αγαπημένη τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε ότι ο Παύλος Πολάκης είναι ο «έτερος εγώ» του ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν και η κριτική άγγιξε σοβαρά θεσμικά ζητήματα, όπως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών. Τον Ιούνιο του 2017 ο πρωθυπουργός είχε καλύψει τον Παύλο Πολάκη σχετικά με τις επικρίσεις που είχε εκφράσει για τη Δικαιοσύνη όσο και μετά την αιχμηρή ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ενωση Δικαστών και χαρακτήριζε την κριτική του «αστοιχείωτη».

Το ίδιο έκανε ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή το ηχητικό ντοκουμέντο που αποκάλυψε το parapolitika.gr, στο οποίο ο αναπληρωτής υπουργός έλεγε «για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή» και ζητούσε άσκηση πίεσης στη Δικαιοσύνη. Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι «ο Πολάκης διερμήνευσε το λαϊκό αίσθημα. Είπε ότι ο κόσμος θέλει να δει την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης (…) Εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα». Το ίδιο έκανε όταν ξέσπασε το θέμα με την παράνομη ηχογράφηση της συνομιλίας του Παύλου Πολάκη με τον Γ. Στουρνάρα για το δάνειο του πρώτου από την Τράπεζα Αττικής. Ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «ζήτημα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικό κουτσομπολιό», ζητώντας μάλιστα «σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας».

Τον Παύλο Πολάκη, ωστόσο, στήριξε και στην ουσία του θέματος του δανείου. Η συμπαρ’ασταση του Αλέξη Τσίπρα στον Παύλο Πολάκη φάνηκε και στα αιτήματα άρσης ασυλίας που έφτασαν στη Βουλή και προσέκρουσαν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.