Η εκδήλωση στην οποία μίλησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη Θεσσαλονίκη είχε τη δική της σημειολογία αφού, εκτός από το γεγονός ότι ήταν η πρώτη ομιλία του μετά τις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι παριστάμενοι Απόστολος Τζιτζικώστας και Ανδρέας Παπαμιμίκος και η προϊστορία που συνδέει τα τρία αυτά πρόσωπα, η οποία δεν είναι και τόσο μακρινή.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, εκτός από περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν και ένας από τους αντιπάλους του πρώην προέδρου της ΝΔ στις εσωκομματικές εκλογές του 2015. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μάλιστα, του είχε ασκήσει έντονη κριτική για το γεγονός ότι αν εκλεγόταν πρόεδρος, δεν θα μπορούσε να είναι στη Βουλή. Σύμφωνα με πολλούς μέσα στη ΝΔ, η στρατηγική του κ. Μεϊμαράκη ήταν προσανατολισμένη στο σενάριο Μεϊμαράκη-Τζιτζικώστα στον δεύτερο γύρο. Οι τόνοι μάλιστα είχαν ανέβει σε τέτοιο βαθμό με τον περιφερειάρχη να χαρακτηρίζει τον κ. Μεϊμαράκη ως «επιλογή ήττας» και τον πρώην πρόεδρο να λέει μέσω κύκλων ότι «μαθήματα ήθους από τον κ. Τζιτζικώστα δεν δεχόμαστε», κάνοντας λόγο για «χυδαίες επιθέσεις».

Εκτός όμως από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, γραμματέας της ΝΔ την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών. Μετά το φιάσκο του πρώτου γύρου των εκλογών της ΝΔ και την ακύρωσή του το 2015, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε θεωρήσει τον Ανδρέα Παπαμιμίκο ως τον βασικό υπεύθυνο της αποτυχίας. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, μάλιστα, είχε κατηγορήσει τον Ανδρέα Παπαμίκο ότι «διέλυσε το κόμμα και έχει και ευθύνες» λέγοντας επίσης «εγώ θα κρίνω τη θέση που θα πάει και αν κρίνω ότι πρέπει να πάει πορτιέρης στη Ρηγίλλης πρέπει να πάει».

Όπως φαίνεται από την παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Θεσσαλονίκη, οι λογαριασμοί του 2015 έχουν κλείσει οριστικά. Τρανή απόδειξη το δείπνο μετά την ομιλία και όσα είπε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίο έχουμε δώσει πάρα πολλούς αγώνες εδώ και 15 χρόνια, αλλά έχοντας περάσει κι ένα πάρα πολύ δύσκολο τρίμηνο κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, με εντάσεις, με διαφωνίες, σήμερα είμαστε πάλι εδώ, μαζί, αφήνοντας όλα αυτά στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.