Η απόφαση του βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος εμφανιζόταν μέχρι και τις εκλογές ως ένας εν δυνάμει δελφίνος της προεδρίας, συγκεντρώνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω από την πλευρά των δυνητικών αποφάσεων του βουλευτή της ΝΔ χρησιμοποιώντας δύο βασικές παραδοχές. Αφενός τη ρητορική δεινότητα που διαθέτει και αφετέρου το δεξιό πρόσημο που φέρει σε ιδεολογικό επίπεδο.

Υπόθεση Μεϊμαράκη

Σε περίπτωση που ο Μάκης Βορίδης τασσόταν στο πλευρό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη απλώς θα ακολουθούσε το κύμα αρκετών κορυφαίων βουλευτών και στελεχών της ΝΔ. Η παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο κοινοβούλιο θα υποκαθιστούσε τη ροπή στη ρητορική που αναμφίβολα διαθέτει ο Μάκης Βορίδης ενώ οι δύο άνδρες ποτέ δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί για τις καλές τους σχέσεις. Παράλληλα σε ιδεολογικό επίπεδο δεν θα είχε να του προσφέρει κάτι παραπάνω.

Αποτέλεσμα: Ήττα για τον Μάκη Βορίδη

Υπόθεση Γεωργιάδη

Η πιο κλασική περίπτωση ήττας για τον Μάκη Βορίδη αφού ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε ως το δεύτερο "βιολί" της δεξιάς τάσης που αποπειράθηκαν να συγκροτήσουν και έφτασε να διεκδικεί μόνος του την αρχηγία ενώ θα καταγράψει στα σίγουρα ποσοστό. Σε περίπτωση που τασσόταν στο πλευρό του θα αποδεχόταν αυτομάτως ότι είναι δεύτερος ενώ η ρήξη ανάμεσά τους θα εξακολουθούσε να υπάρχει καθώς αν δεν υπήρχε θα τον στήριζε από την πρώτη στιγμή.

Αποτέλεσμα: Ήττα για τον Μάκη Βορίδη

Υπόθεση Μητσοτάκη

Το υποθετικό σενάριο κατά το οποίο ο Μάκης Βορίδης θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κούρσα της αρχηγίας συγκεντρώνει πολλά αντιθετικά στοιχεία, κυρίως ιδεολογικής φύσης τα οποία είναι γνωστά. Παρολ' αυτά μία τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετούσε και τους δύο ο μεν υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ θα προσέθετε ένα δεξιό βέλος στη φαρέτρα του, ενώ παράλληλα ο Μάκης Βορίδης -σε περίπτωση προεδρίας Μητσοτάκη- θα ηγούταν της δεξιάς πτέρυγας σε ένα κόμμα με φιλελεύθερο πρόεδρο.

Αποτέλεσμα: Ισορροπία Βορίδη-Μητσοτάκη

Υπόθεση Τζιτζικώστα

Η απόφαση να στηρίξει τον Απόστολο Τζιτζικώστα αναδεικνύει τον Μάκη Βορίδη σε ένα υπ αριθμόν 1 κοινοβουλευτικό παράγοντα. Σε περίπτωση νίκης Τζιτζικώστα θα ηγηθεί του κόμματος μέσα στη Βουλή λόγω του προβλήματος εκλογιμότητας του πρώτου μέχρι το 2019, με όπλα τόσο την κάλυψη από τον πρόεδρο όσο και τη ρητορική του δεινότητα. Η πληθωρική παρουσία του Μάκη Βορίδη μάλιστα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να επισκιάσει τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Επίσης σε ιδεολογικό επίπεδο βρίσκονται αρκετά κοντά.

Αποτέλεσμα: Νίκη του Μάκη Βορίδη

Κοντολογίς ο Μάκης Βορίδης επέλεξε να ακολουθήσει μια τακτική που αν πετύχει θα του αποφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος τηρουμένων των αναλογιών και απορρίπτοντας τακτικές που είτε θα του απέφεραν ήττα, είτε μισή νίκη αλλά ισορροπία.

Οι παραπάνω υποθέσεις συνοψίζονται στο παρακάτω πινακάκι με το σημείο ισορροπίας στην περίπτωση Μητσοτάκη και το -1 να σηματοδοτεί τις ήττες και το 1 τη νίκη.