Περίπου 150.000 άτομα στη χώρα μας είναι διαγνωσμένα στο φάσμα του αυτισμού σύμφωνα με Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, αν και ακριβή στατιστικά δεδομένα δεν υπάρχουν.

Τα ποσοστά αυξάνονται κατακόρυφα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Το 2000 1 παιδί στα 1.000 στη χώρα γεννιόταν με αυτισμό. Το 2023 το ποσοστό αυξήθηκε σε 1 στα 88 παιδιά.

Την ίδια ώρα, οι ολοένα και συχνότερες διαγνώσεις ενηλίκων σε μεγάλη ηλικία δείχνουν ότι πολλοί ενήλικες παραμένουν αδιάγνωστοι.

Ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια, ούτε πάθηση και δεν «θεραπεύεται».

Είναι μία εκ γενετής, διά βίου, νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Εμφανίζει μεγάλη ποικιλία κλινικής έκφρασης και για αυτό αποτελεί φάσμα διαταραχών.

Τα αυτιστικά άτομα είναι όλα μοναδικά, το καθένα με τις δυσκολίες και τα χαρίσματά του.

Αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, πιστεύεται ότι πρόκειται για συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται στη βρεφική ηλικία, αν και τα περισσότερα παιδιά λαμβάνουν διάγνωση από 3 έως 5 ετών.
Σύμφωνα με μελέτες, η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου στις ηλικίες έως 6 ετών είναι τόσο μεγάλη που η κατάλληλη πρώιμη παρέμβαση παίζει καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση υπαρχουσών δεξιοτήτων και στην ελαχιστοποίηση μελλοντικών περιορισμών.

Αρκετοί διάσημοι έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη διάγνωσή τους. «Κάποιες φορές λέω ή δημοσιεύω περίεργα πράγματα, αλλά έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλός μου» έχει πει ο CEO της Tesla Έλον Μασκ.
«Υπό συνθήκες είναι μία “υπερδύναμη”» έχει πει η γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.
«Η "μανιακή" σχέση μου με τη δουλειά πάντα ήξερα ότι ξεκινούσε από κάποια ιδιαίτερη λειτουργία του εγκεφάλου μου» έχει παραδεχτεί ο Άντονι Χόπκινς.

Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι στο φάσμα του αυτισμού πιθανότατα ανήκαν και μεγάλες μορφές της Ιστορίας, όπως οι Αϊνστάιν, Μότσαρτ, Μικελάντζελο και Άντι Γουόρχολ.

Παρά τη σημαντική πρόοδο, τα άτομα με αυτισμό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά εμπόδια στην πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τους.

«Ας αναγνωρίσουμε την ενεργό και ποικιλόμορφη συμβολή των ατόμων με αυτισμό στις κοινωνίες μας – ας οικοδομήσουμε έναν κόσμο προσβάσιμο για όλους με εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και σεβασμό» είχε πει το 2023 ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Και καθώς το κάνουμε αυτό, να αναγνωρίσουμε τον ρόλο των οικογενειών, των φροντιστών και των δικτύων υποστήριξης στη ζωή των ατόμων με αυτισμό» επεσήμαινε.

«Κάντε το δημόσιο. Έτσι δεσμεύεται ο άλλος από την κοινωνία» είχε πει σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου που κάνει μεγάλο αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα συμπερίληψης, για να σπάσει ο αποκλεισμός και το μπούλινγκ στα άτομα με αόρατη αναπηρία.