2.358 χρόνια πριν και ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο χωρίς δυσκολία, όπως αναφέρουν οι ιστορικές πήγες.
Έτσι, ξεκινάει μια μακρά εκστρατεία στην Ανατολή για να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία, που έφτανε μέχρι τα βάθη της Ινδίας, αλλά και μέχρι την Αίγυπτο.

Σκοπός του; Να κατακτήσει την αυτοκρατορία του Βασιλιά των Βασιλέων, του Πέρση Δαρείου, και να «τιμωρήσει» τους Πέρσες για την καταστροφή των ελληνικών πόλεων και τη βεβήλωση των ιερών σχεδόν έναν αιώνα πριν.

Η εκστρατεία διαρκεί πάνω από 10 χρόνια, έως τις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ. όταν ο Αλέξανδρος πεθαίνει στο απόγειο της δόξας του, σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Αυτοκρατορίας, τη Βαβυλώνα.

Ο βασιλιάς των Μακεδόνων και Ηγεμόνας των Ελλήνων είναι 22 χρόνων. Έχει αναλάβει τον θρόνο μετά τη δολοφονία του πατέρα του Φιλίππου και έχει εδραιώσει την εξουσία του.

Έτσι, την άνοιξη του 334 π.Χ. ξεκινά από την Πέλλα με 50.000 πεζούς και 6.000 ιππείς, αφού έχει αφήσει για επίτροπό του στη Μακεδονία τον Αντίπατρο.

Αφού περνά την Αμφίπολη, μέσα σε 20 μέρες φτάνει στη Σηστό, την ευρωπαϊκή ακτή του Ελλήσποντου. Εκεί τον περιμένει ο στόλος του, 120 πολεμικά και πολλά άλλα βοηθητικά πλοία. Ο Αλέξανδρος περνά τον Ελλήσποντο οδηγώντας ο ίδιος τη ναυαρχίδα.

Η παράδοση αναφέρει πως πριν αποβιβαστεί ο Αλέξανδρος στην Ασία έριξε στη στεριά το δόρυ του, για να δηλώσει συμβολικά την κατοχή της γης που θα πατούσε.
Φτάνοντας στην Τροία επισκέπτεται τον τάφο του Αχιλλέα, προσεύχεται και κάνει θυσίες.

Έχει φτάσει η στιγμή της σύγκρουσης ανάμεσα στους Έλληνες και τους Πέρσες.

Η μάχη του Γρανικού, τον Μάιο του 334 π.Χ., ανέδειξε νικητή τον Αλέξανδρο και ήταν η πρώτη αποφασιστική του νίκη και το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της Ασίας.

Από τα πρώτα λάφυρα στέλνει αφιέρωμα στην Αθηνά 300 πανοπλίες με την επιγραφή: «Αλέξανδρος ο Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασία κατοικούντων».