Η Apple, εταιρεία που αποτελεί κολοσσό τεχνολογίας, γιορτάζει σήμερα 48 χρόνια. Συγκεκριμένα, την 1η Ιουλίου 1976, πριν από 48 χρόνια, δύο νεαροί ίδρυσαν μέσα σε ένα γκαράζ αυτοκινήτου στο Λος Άλτος της Καλιφόρνια μία εταιρεία που σύντομα θα γινόταν κολοσσός τεχνολογίας. 

Ο Στιβ Τζομπς και ο Στίβεν Βόζνιακ παρουσίασαν στον κόσμο την Apple -με σήμα το δαγκωμένο μήλο- και πρώτο της προϊόν: Τον υπολογιστή Apple I. 

 

Ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου

O Apple I, δημιούργημα του Bόζνιακ, έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου. Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1977, η Apple ανακοίνωσε και τον Apple II (τον οποίο σχεδίασε και κατασκεύασε πάλι ο Βόσνιακ), ο οποίος για πολλά έτη παρέμεινε βασικός παράγοντας εσόδων της εταιρείας.

Ο Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα. Ο Βόζνιακ τερμάτισε οριστικά τη σχέση πλήρους απασχόλησης που είχε με την Apple στις 6 Φεβρουαρίου 1987, δώδεκα χρόνια αφότου δημιούργησε την εταιρεία. Παραμένει όμως συνεργάτης της με ετήσιες αποδοχές που εκτιμούνται σε 120.000 δολάρια και φυσικά είναι μέτοχος της Apple.

 

Η Apple αποφάσισε να «εξορίσει» τον συνιδρυτή της

Το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε να «εξορίσει» τον συνιδρυτή της εταιρείας Στιβ Τζομπς το 1986

Ο Βόσνιακ διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Στιβ Τζομπς μέχρι τον θάνατο του τελευταίου στις 5 Οκτωβρίου 2011, μολονότι κατά διαβεβαίωση του Βόζνιακ (από το 2006) αυτό που τους ένωνε δεν ήταν στενή φιλία.

Η εταιρεία σήμερα διευθύνεται από τον Τιμ Κουκ, ενώ είναι η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, με τη Microsoft στη δεύτερη θέση.