Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στα Καλύβια Αττικής ο 80χρονος επιχειρηματίας, πρώην ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «King George» Σωκράτης Καλκάνης. Σύμφωνα με κοντινούς του ανθρώπους, τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματίας αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα. Η ζωή του μοιάζει με παραμύθι, με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Είχε πλούτη, πάθη, έρωτες, ταξίδια και μοναδικές εμπειρίες, ακόμη και στο περίφημο «Studio 54» στις ΗΠΑ. Είχε, όμως, και μια επώδυνη καθοδική πορεία, εμπλοκή σε σκάνδαλα με πολιτικές προεκτάσεις.

Ο Σωκράτης Καλκάνης ήταν γόνος ιστορικής οικογένειας ξενοδόχων, καθώς η μητέρα του Καίτη Καλκάνη ήταν εκείνη που είχε δημιουργήσει το πολυτελές ξενοδοχείο «King George» στην πλατεία Συντάγματος. Ο ίδιος τη διαδέχθηκε στο «τιμόνι» των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ενώ πρωταγωνίστησε στην κοσμική ζωή της Αθήνας τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Η αθηναϊκή ελίτ της δεκαετίας του ’60 ζούσε ένα μοναδικό παραμύθι στους εκπληκτικούς χώρους του «King George», με οικοδέσποινα την Καίτη Καλκάνη. Την είχαν χαρακτηρίσει «ιέρεια του σικ», αλλά και μετρ των δημοσίων σχέσεων, αφού φιλοξένησε μαχαραγιάδες, σουλτάνους, την Γκρέις Κέλι, τη βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, τον Τζον Κένεντι με την Τζάκι, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και άλλους.

Ο γιος της Σωκράτης Καλκάνης συνέχισε την παράδοση της μητέρας του αναλαμβάνοντας το ξενοδοχείο. Από εκεί περνούσαν όλοι οι γνωστοί ηθοποιοί, μόδιστροι, τραγουδιστές και η επιχειρηματική ελίτ της εποχής, οι οποίοι ξεφάντωναν στους χώρους του ξενοδοχείου της οικογένειας.

Το πεντάστερο-φάντασμα

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Σωκράτης Καλκάνης προσπάθησε να δημιουργήσει ένα μοναδικό πεντάστερο τουριστικό προορισμό στην Αλθέα της Αγίας Μαρίνας, γνωστό ως «το ξενοδοχείο-φάντασμα της χούντας». Το έργο έμεινε στα… μπετά, η ιδιοκτησία πέρασε στα χέρια τραπεζών, για να καταλήξει τελικά σε Αμερικανούς.

Έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα και για τις στενές σχέσεις που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη Δήμητρα Λιάνη, μια εποχή που κανείς δεν γνώριζε για τη σχέση τους. Οι «κακές» γλώσσες της εποχής λένε ότι ο Καλκάνης «κάλυπτε» την παράνομη σχέση του τότε πρωθυπουργού, παραχωρώντας τη βίλα στο Λαγονήσι για τα μυστικά ραντεβού τους, η οποία φέρεται να έγινε για καιρό η «ερωτική φωλιά» τους. Το 1988, λόγω των υπέρογκων χρεών, αναγκάστηκε να δώσει το ξενοδοχείο «King George» στην Τράπεζα Κρήτης, στον τραπεζίτη και επιχειρηματία Γιώργο Κοσκωτά, αλλά έμπλεξε στο τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που ακολούθησε.

Για τον άλλοτε πλούσιο κοσμικό Αθηναίο ξεκίνησε ένας δρόμος χωρίς γυρισμό. Έφυγε και από το πολυτελές διαμέρισμά του στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου, παίρνοντας κάποια από τα μοναδικά έπιπλα κι έργα τέχνης που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του. Παρότι ο Καλκάνης είχε πλέον χάσει τη λάμψη του, δεν χάθηκε εντελώς από την κοσμική Αθήνα.

Το όνομά του όμως ενεπλάκη σε μία ακόμη σοβαρή υπόθεση, αρχαιοκαπηλίας αυτή τη φορά, καθώς ο Σωκράτης Καλκάνης, γνωστός συλλέκτης μοναδικών έργων τέχνης και όχι μόνο (πολλά εκ των οποίων ήταν παλιότερα στο «King George») συνελήφθη με άλλα οκτώ άτομα διότι στη βίλα του στο Λαγονήσι είχε αγαλματίδιο της ελληνορωμαϊκής εποχής, αξίας 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πολλοί έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Καλκάνη μιλώντας για άδικο διασυρμό του και για μνημειώδεις γκάφες των αρμόδιων υπηρεσιών. Κι αυτό διότι το συγκεκριμένο άγαλμα, ο «Σάτυρος», ήταν σε γνώση του ελληνικού κράτος από το 1899, πέρασε νόμιμα στην κατοχή του πατέρα του Σωκράτη Καλκάνη και βρισκόταν σε κοινή θέα στο «King George», από το οποίο είχαν παρελάσει και φωτογραφηθεί δεκάδες πολιτικοί.

Το καλοκαίρι στη Βουλιαγμένη

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι διηγήσεις του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Παυριανού, ο οποίος ήταν φίλος του Καλκάνη. Μια από αυτές τις ιστορίες που έχει διηγηθεί είναι από το μακρινό καλοκαίρι του 1986 στο σπίτι του Καλκάνη στη Βουλιαγμένη.

«Ξύπνησα το πρωί από μια τρομερή φασαρία. Ελικόπτερα “Απάτσι” πετούσαν πάνω από την πλαζ, βομβαρδιστικά αεροπλάνα διέσχιζαν τον ουρανό, πολεμικά πλοία στη θάλασσα δημιουργούσαν ένα πανδαιμόνιο άνευ προηγουμένου. “Τι συμβαίνει; Μας την έπεσαν οι Τούρκοι;” ρωτάω τον Σωκράτη, που έχει σηκωθεί από νωρίς και έχει αρχίσει τα τηλεφωνήματα για τις δουλειές του. “Είναι ναυτική άσκηση. Μου τηλεφώνησε ο Ηλίας Ψινάκης, είναι φαντάρος και παίρνει μέρος. Μου είπε πως, όταν τελειώσει, θα έρθει από εδώ να φάμε και να παίξουμε καμιά μπιρίμπα”.

Γίνεται ένα απίστευτο πανδαιμόνιο, ουρλιάζουν οι σειρήνες από τα πλοία, τα μαχητικά αεροπλάνα σκίζουν τον αέρα, ο θόρυβος από τα ελικόπτερα μας ξεκουφαίνει. Και ξαφνικά τον βλέπουμε να κοιτάει ψηλά, να γουρλώνει τα μάτια και να δείχνει ένα ελικόπτερο στον ουρανό. “Μωρή! Μωρή! Αυτό έρχεται καταπάνω μας!” λέει έντρομος και μπαίνει φοβισμένος μέσα στο διαμέρισμα! Γελάμε στην αρχή, αλλά μετά βλέπουμε ότι έχει δίκιο. Ένα ελικόπτερο φεύγει από το σχηματισμό και αρχίζει να πλησιάζει επικίνδυνα κοντά στο σπίτι. Έχει φτάσει δέκα μέτρα από πάνω μας. Σηκώνουμε τα μάτια, κοιτάμε καλύτερα και τι να δούμε; Τον Ψινάκη φαντάρο, να κρατιέται με το ένα χέρι από την πόρτα του ελικοπτέρου και με το άλλο να μας χαιρετάει! Ο τρελός είχε βάλει τον πιλότο να έρθει πάνω από το μπαλκόνι μας, για να μας κάνει έκπληξη! “Να, μωρή τρελή, να! Nα μη σ’ τα χρωστάω, με κοψοχόλιασες!” λέει ο Δημήτρης και τον μουτζώνει. Εμείς έχουμε μείνει κόκαλο. Δεν το πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε. “Θα σας δω αργότερα! Φιλάκιααα!” φωνάζει ο Ηλίας και το ελικόπτερο απομακρύνεται. Μας πήρε τηλέφωνο και μας είπε ότι έφαγε είκοσι μέρες φυλάκιση, αυτός και ο πιλότος, γιατί απομακρύνθηκαν από την άσκηση και χάλασε ο σχηματισμός των ελικοπτέρων. Πάλι καλά που δεν τους έστειλαν στρατοδικείο» είχε περιγράψει.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime