Έφυγε πριν λίγες ημέρες στις 27 Δεκέμβριου 2023 σε ηλικία 94 ετών ο Γκαστόν Γκλοκ (Gaston Glock), ιδρυτής της ομώνυμης βιομηχανίας. Γεννημένος στην Αυστρία και μηχανικός στο επάγγελμα, ήταν μέλος μιας σπάνιας γενιάς εφευρετών-επιχειρηματιών, που σχεδίασαν επιτυχημένα όπλα, αλλά έφτιαναν εταιρείες που τα έκαναν πραγματικότητα. Η επιτυχία του είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς αφήνει πίσω του μια “αυτοκρατορία” αξίας πέντε δισεκατομμυρίων.

 Gaston Glock: Ένα ανήσυχο πνεύμα

Ο Αυστριακός μηχανικός ασχολήθηκε με μία νέα τεχνολογία της εποχής του, τα πλαστικά υλικά. Η βιοτεχνία του έφτιαχνε κουρτινόξυλα και εξαρτήματα, χυτεύοντας σε καλούπια. Μέσω επαφών με το στρατό, κέρδισε ένα συβόλαιο για την κατασκευή ξιφολογχών για τα τυφέκια AUG και πτυοσκάπανων. Τα “ταπεινά” αυτά αντικείμενα ήταν η πρώτη του επαφή με τα “πολυμερικά” υλικά. Έχοντας  εμπειρία στη δημιουργία καλουπιών και τη χύτευση πλαστικού, ένωνε τα μεταλλικά εξαρτήματα με τα πλαστικά σε ένα ενιαίο υλικό με μεγάλη αντοχή.

Όταν έμαθε ότι ο στρατός αναζητούσε ένα νέο πιστόλι με την προτίμηση να κατασκευάζεται στην Αυστρία, ο μηχανικός άρχισε να σκέφτεται τα πλεονεκτήματα που θα είχε η δημιουργία ενός πολυμερικού όπλου. Προσέλαβε άλλους μηχανικούς, μορφώθηκε και πειραματίστηκε και το 1982 τα πρωτότυπα του διαγωνίστηκαν απέναντι στο STEYR GB και κάποια εισαγόμενα μοντέλα Beretta, SIG. Το συμβατικής τεχνολογία πιστόλι της ιστορικής φίρμας ήταν πολύπλοκο και πολύ ακριβότερο, χωρίς κάποιο λειτουργικό πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα η πλάστιγγα να γείρει υπέρ του άλλου όπλου από την Αυστρία.

 Glock 17

Το πιστόλι μπήκε σε υπηρεσία ως υπόδειγμα Ρ80 και 25.000 τεμάχια παραγγέλθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις. Εσωτερικά στην εταιρεία ήταν γνωστό ως “Πατέντα 17” και αυτός ο αριθμός επικράτησε στην πολιτική αγορά. O Glock είχε την οξυδέρκεια να μαζέψει γύρω του μια ομάδα ειδικών από το σκοπευτικό, αστυνομικό και στρατιωτικό τομέα. Αυτοί υπέδειξαν τα επιθυμητά στοιχεία για ένα νέο σύστημα. Το όπλο λειτουργεί με ένα απλοποιημένο σύστημα οπισθοδρόμησης της κάνης. Αποτελείται από μόλις 34 ανταλλακτικά. Δε διαθέτει εξωτερική σφύρα, ούτε κάποιο μοχλό ασφάλειας. Παρόλα αυτά τρείς παθητικές ασφάλειες στον πυροδοτικό μηχανισμό φροντίζουν ότι δεν εκπυρσοκροτεί ακόμη κι αν πέσει από ύψος αρκετών μέτρων. Ο γεμιστήρας διπλής στήλης χωρά 17 φυσίγγια 9Χ19mm, ένα εντυπωσιακό νούμερο ακόμη και 40 χρόνια αργότερα.

Το κλείστρο έχει ένα απλό, τετραγωνισμένο σχήμα και στεγάζει την κάνη με το επανατατικό ελατήριο. Το πρωτοποριακό όμως στοιχείο του πιστολιού ήταν ο πολυμερικός του  σκελετός. Μεταλλικές ράγες μόνιμα συνδεμένες πάνω στην πλαστική λαβή απορροφούν το σοκ από τις διαρκείς πυροδοτήσεις. Ο Γκάστον Γκλοκ δεν ήταν ο πρώτος που σχεδίασε πλαστικό κορμό. To Heckler & Koch P-9S είχε προηγηθεί. Όμως εκείνος κατάλαβε πρώτος τον οικονομικό αντίκτυπο μιας τέτοιας εξέλιξης. Η παραγωγή πιστολιών με πλαστικό μπορεί να γίνει πολύ ταχύτερα και οικονομικά.  Ένας σκελετός από καλούπι χυτού πλαστικού μορφοποιείται τέλειος μέσα σε λίγα λεπτά. Όλες οι επιφάνειες, εσοχές, βάσεις, και θέσεις για τα απάρτια σχηματίζονται και αποτυπώνονται ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει ανάγκη βαφής ή γυαλίσματος των επιφανειών, ούτε καν λόγος ύπαρξης πλακιδίων. Όλα αυτά μειώνουν το κόστος παραγωγής χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργικότητα.

Η στρατηγική ιδιοφυία του Glock

Ο Gaston Glock τάραξε συθέμελα τις κρατικές προμήθειες πιστολιών. Μπορούσε να προσφέρει το προϊόν του σε τιμές χαμηλότερες από οποιοδήποτε παραδοσιακό κατασκευαστή. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία και άλλων παραλλαγών και μοντέλων. Σήμερα πλέον τα πιστόλια της αυστριακής εταιρείας κατασκευάζονται σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη σκελετού και σε κάθε διαδομένο διαμέτρημα μεταξύ 22LR και 10mm Auto.  Από το 1982 μέχρι σήμερα από τα εργοστάσια που φέρουν το όνομα του έχουν βγει πάνω από είκοσι εκατομμύρια μοντέλα και περίπου τα μισά σύγχρονα πιστόλια που κυκλοφορούν στηρίζονται στις δικές του ιδέες. Όσον αφορά δε την κατασκευή και  παραγωγή συγχρόνων όπλων χειρός, η επιρροή του Gaston Glock θα παραμείνει ισχυρή και για τα χρόνια που έρχονται.