Η πολιτική, η προσπάθεια για κατοχή θέσεων ευθύνης και η ενασχόληση με ζητήματα που πλέον αφορούν άπαν το επιστητό της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, κατά κανόνα απαιτεί ένα πράγμα: τη δράση, το κοινώς λεγόμενο... «τρέξιμο», το οποίο ενδέχεται να συνδέεται συχνά με τη βιολογική ηλικία του πολιτικού. Υπάρχει η μία άποψη, που θέλει τον πολιτικό να είναι κατά το δυνατόν νεότερος, καθώς αυτό - στη θεωρία πάντα - θα συσχετίζεται με μια πιο «φρέσκια» ματιά στα τεκταινόμενα, θα είναι μέσα στο πνεύμα της εποχής και ικανός να δώσει σύχρονες λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα.

Από την άλλη, όμως, υπάρχει και μια άλλη άποψη, που θέλει τους πολιτικούς με... γκρίζους κροτάφους - και όχι μόνο ενδεχομένως - καθώς η πολιτική είναι ζήτημα πείρας, δηλαδή απόκτησης πολλών εμπειριών στη διαχείριση του πολιτικού παιγνίου, το οποίο είναι απότοκο μονάχα ενός πράγματος: της ηλικίας. Και αυτό γιατί η δυνατότητα ελιγμών και διατήρησης ευαίσθητων ισορροπιών πιθανώς να απαιτεί... χρόνια πίσω της και μια συγκεκριμένη σταδιοδρομία στην κοινωνική και την πολιτική κονίστρα, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το υψηλότερο αξίωμα, όπως αυτό του προέδρου, εφόσον μιλάμε για προεδρική δημοκρατία, ή του πρωθυπουργού, εφόσον γίνεται λόγος για προεδρευόμενη δημοκρατία.

Με τη δεύτερη μάλλον άποψη φαίνεται πως συντάσσονται σε ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία, καθώς το νούμερο... "7" είναι μπροστά από την ηλικία του νυν - ή του μελλοντικού - κατόχου του ανώτατου αυτού αξιώματος του προέδρου, γεγονός που δείχνει πώς το «πολιτεύεσθαι» είναι μάλλον ένα... σπορ της λεγόμενης «τρίτης ηλικίας».

Ο 70χρονος Ερντογάν που κυριαρχεί στην Τουρκία

Ξεκίνημα από τη γειτονιά μας και την Τουρκία, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσπόζει στο πολιτικό σκηνικό εδώ και τρεις δεκαετίες. Έχοντας ξεκινήσει την πολιτική του σταδιοδρομία από τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης το 1994 και αφού αποτέλεσε τον συνιδρυτή του εμφορούμενου πρωτίστως από ισλαμικές συντηρητικές αξίες Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (2001), ο Ερντογάν αναδείχθηκε πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2014, οπότε και αναδεικνύεται σε πρόεδρο της χώρας, μετά την συνταγματική αναθεώρηση, που καθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άμεσα εκλεγμένο από το λαό. Μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2023, ο Ερντογάν ανανέωσε για τρίτη φορά τη θητεία του, η οποία και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2028, κάτι που σημαίνει ότι πλέον θα συμπληρώνει 34 χρόνια ενεργού άσκησης πολιτικής.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι σήμερα 70 χρονών, με ημερομηνία γέννησης την 26η Φεβρουαρίου 1954. Λίγες εβδομάδες πριν, ανακοίνωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, στους νεολαίους του Ιδρύματος Νέων Τουρκίας (TUGVA), που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ότι οι δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου (όπου τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη και στη μάχη του Ιμάμογλου με τον υποψήφιο που προκρίνει ο Τούρκος πρόεδρος, τον Κουρούμ) θα είναι οι «τελευταίες» για τον ίδιο.

«Αυτό για εμένα είναι ένα τέλος, αυτή η εκλογή είναι η τελευταία μου βάσει της εξουσιοδότησης που δίνει ο νόμος. Το αποτέλεσμα θα είναι η μεταβίβαση ενός καταπιστεύματος για τους αδελφούς μου που θα έρθουν μετά από μένα».

Ο 71χρονος Πούτιν που μπορεί να κλείσει το ένα τέταρτο του αιώνα στην εξουσία

Συνέχεια με τη Ρωσία και τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο... «αειθαλής» Ρώσος πρόεδρος ετών 71 (ημ. γεν. 7/10/1952) αναδείχθηκε σε μια εκλογική αναμέτρηση του... ενός ανδρός ουσιαστικά στον απόλυτο παντοκράτορα της Μόσχας, κερδίζοντας το 87% των ψήφων και ανανεώνοντας την προεδρική του θητεία μέχρι το 2030.

Ο Πούτιν - μετά την παρουσία του στην KGB - αναδείχθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο της μετασοβιετικής Ρωσίας το 1999, και έκτοτε η εξουσία του (που σήμερα μετρά 25 χρόνια ζωής, ήτοι το 1/4 του αιώνα) μοιάζει αδιαμφισβήτητη, μετατρεπόμενος στο αντίπαλον δέος της Δύσης και ενισχύοντας τη γεωπολιτική θέση της χώρας του, συχνά μετερχόμενος βία, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Γεωργίας (2008), της προσάρτησης της Κριμαίας (2014), αλλά και του πολέμου απέναντι στην Ουκρανία (2022). Μάλιστα, οι εκλογές που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή (17/3) δεν θα είναι οι τελευταίες του, καθώς με την συνταγματική αναθεώρηση του 2020, εξασφάλισε τη δυνατότητα παραμονής στο αξίωμα του προέδρου μέχρι το 2036, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει πως θα είναι ο... τσάρος Βλαδίμηρος για 37 ολόκληρα χρόνια, έχοντας πίσω του 4 θητείες (δύο τετραετείς και δύο εξαετείς, όπου μεσολάβησε και ένα διάλειμμα στο οποίο ήταν πρωθυπουργός).

Μπάιντεν εναντίον Τραμπ: Μια μάχη συνολικής ηλικίας... 158 χρόνων 

Η περιήγηση κλείνει με τα τεκταινόμενα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και στις ΗΠΑ, όπου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα αναμετρηθούν για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο ο εν ενεργεία πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον πρώην επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για μια μάχη ηλικίας... 158 χρόνων, με τον 81χρονο (ημ. γεν. 20/11/1942) Μπάιντεν να επιδιώκει να επικρατήσει του 77χρονου αντιπάλου του, με τον Τραμπ να έχει γεννηθεί στις 14/6/1946. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, άλλωστε, έχει παίξει πολλάκις το χαρτί της ηλικίας του αντιπάλου του, αποκαλώντας τον συχνά «sleepy Joe», δηλαδή... κοιμώμενο, λόγω των γηρατειών, που είναι στην πολιτική «εδώ και 40 χρόνια χωρίς να κάνει τίποτα», ενώ ο ίδιος έχει κάνει περισσότερα στα 3.5 χρόνια της ενεργού πολιτικής του σταδιοδρομίας, όταν και έθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών του 2016, τις οποίες και κέρδισε.

Ο Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος άνθρωπος που υπηρετεί ως πρόεδρος και αν επανεκλεγεί θα αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο στα 86, γεγονός που θα τον κάνει μακράν του δεύτερου τον γηραιότερο πρόεδρο, κατά 9 χρόνια, εφόσον ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του.

«Ο Κάλεμπ δεν θέλει να τρέξει»: Όταν ο Μπάιντεν διεκδικούσε το Ντελαγουέαρ με όπλο το νεαρό της ηλικίας του


Ο Μπάιντεν βέβαια «χτυπούσε» με το ίδιο νόμισμα τον αντίπαλό του κούρσα για την έδρα της πολιτείας από την οποία προέρχεται, του Ντελαγουέαρ (που βρίσκεται βέβαια και στην ελληνική επικαιρότητα λόγω της επιχειρηματικής δράσης του Στέφανου Κασσελάκη), στη Γερουσία, το 1972, όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ το CNN όταν ανακοινωνόταν η υποψηφιότητα Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ τον φετινό Νοέμβριο.

Ο 29χρονος τότε Μπάιντεν, στα ξεκινήματα ουσιαστικά της πολιτικής του καριέρας, είχε απέναντί του τον 63χρονο εν ενεργεία γερουσιαστή Κάλεμπ Μπογκς, ο οποίος είχε ήδη πίσω του δύο θητείες ως κυβερνήτης της πολιτείας.

«Ο Κάλεμπ δεν θέλει να τρέξει, έχασε τη σπιρτάδα που είχε κάποτε το βλέμμα του», σχολίαζε δηκτικά για τον αντίπαλό του τότε ο Μπάιντεν, με τον Μπογκς να είχε τότε σκέψεις να αποσυρθεί, αλλά τελικά να πείθεται να αλλάξει απόφαση, με στόχο να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του στο νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ.

cale_boggs
Ο αντίπαλος του Μπάιντεν το 1972, Κάλεμπ Μπογκς / Wikipedia



Οι αναφορές της καμπάνιας Μπάιντεν σε Στάλιν και... πολιομυελίτιδα

Ο Μπάιντεν μάλιστα «χτυπούσε» τόσο φανερά την ηλικία του, που ένας τοπικός ρεπόρτερ είχε ονομάσει αυτή την προσέγγιση ως «αγαπητέ… πατέρα».

Στα 1972, τα προεκλογικά σποτ του Μπάιντεν έφεραν ως τίτλο το «καταλαβαίνει τι συμβαίνει σήμερα;». «Χτυπούσαν» την ηλικία του Μπογκς, αναφέροντας θέματα που αφορούσαν τη… «γενιά» του, όπως η ηγεσία Στάλιν στην ΕΣΣΔ, τους τζαζ μουσικούς να χρησιμοποιούν ηρωίνη, ακόμα-ακόμα και την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.

«Στην εποχή του Μπογκς, όταν κυριαρχούσε (στη Σ. Ενωση) ο Στάλιν, οι Αμερικανοί έβλεπαν μπροστά τους Ρώσους στρατιώτες στους δρόμους μας. Στην εποχή του Μπάιντεν, οι Αμερικανοί βλέπουν (Αμερικανούς) εγκληματίες στους δρόμους μας. Ο Τζο Μπάιντεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει σήμερα».

Τελικά, ο Μπάιντεν κέρδισε εκείνη τη μάχη, με το Αssociated Press να σχολιάζει τότε πως ο «Μπάιντεν χρησιμοποίησε την ηλικία για να νικήσει τον Μπογκς», με τον ίδιο να κερδίζει μετά και την εκλογή στη Γερουσία, ένας από τους νεότερους που τα κατάφεραν στα χρονικά.