Οι εκλογές σε ΗΠΑ και Ρωσία θα διαμορφώσουν μέσα στο 2024 την παγκόσμια τάξη. Ο μισός πλανήτης θα πάει στις κάλπες το 2024 με 76 χώρες να έχουν προγραμματίσει για το επόμενο δωδεκάμηνο βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές που θα δρομολογήσουν μεγάλες αλλαγές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία ή θα επιβεβαιώσουν το status quo, όπως στην περίπτωση της Ρωσίας.

Με περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται τη χρονιά που έρχεται στις κάλπες το ενδιαφέρον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εστιάζεται σε πέντε σημαντικές εκλογές.

ΗΠΑ: Νέο ντέρμπι Τραμπ – Μπάιντεν;

Στις 5 Νοεμβρίου του 2024 δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρό τους ή θα διατηρήσουν στον Λευκό Οίκο τον Τζο Μπάιντεν για άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι την ηλικία των 86 ετών. Απανωτές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων θεωρεί τον επιρρεπή στις γκάφες Μπάιντεν πολύ ηλικιωμένο για να κρατά στα χέρια του τα ηνία της χώρας, μολονότι ο πιθανότερος μέχρι στιγμής αντίπαλός του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν αποφεύγει παρόμοια φραστικά ολισθήματα στα 77 του.

Η παραπληροφόρηση φαίνεται ότι θα είναι και πάλι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της καμπάνιας στο δρόμο προς τις εκλογές, κατάλοιπο της πόλωσης από την προηγουμένη αναμέτρηση, που έληξε με την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την επικύρωση από το Κογκρέσο της νίκης του Μπάιντεν.

Μολονότι υπόδικος σε σειρά ποινικών υποθέσεων ο Τραμπ εισέρχεται στην κούρσα της διεκδίκησης του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών ως το ξεκάθαρο φαβορί. Η εκστρατεία του Μπάιντεν υπέστη πλήγμα πρόσφατα μετά την απόφαση της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλής των Αντιπροσώπων να ξεκινήσει επίσημη έρευνα με το ερωτηματικό της παραπομπής εις βάρος του για το αν επωφελήθηκε παράνομα από τις επιχειρηματικές δοσοληψίες του 53χρονου γιου του Χάντερ Μπάιντεν στο εξωτερικό στο διάστημα που ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Ρωσία: O Πούτιν βάζει πλώρη για νέα εξαετή θητεία

Με ανεβασμένο το ηθικό του καθώς οι δυνάμεις του στην Ουκρανία καταφέρνουν κατά το μάλλον ή ήττον να κρατούν τις γραμμές τους στα μέτωπα μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα διεκδικήσει στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου στη Ρωσία μια παράταση κατά έξι χρόνια της 24ετούς εξουσίας του.

Στις 8 Δεκεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα είναι για πέμπτη φορά υποψήφιος προκειμένου να παραμείνει στο Κρεμλίνο μέχρι το 2030. Άλλωστε το 2020 είχε προωθήσει αλλαγή του ρωσικού Συντάγματος, που του επιτρέπει να διατηρήσει στα χέρια του τα ηνία μέχρι το 2036, δηλαδή περισσότερο κι από τον Ιωσήφ Στάλιν.

Και δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία χρησιμοποιείται από τον μηχανισμό του Πούτιν για την φίμωση αντιπάλων και αντιφρονούντων – ο δριμύτερος επικριτής του, Αλεξέι Ναβάλνι εκτίει ποινή κάθειρξης 19 ετών – η επανεκλογή του Ρώσου προέδρου θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Ινδία: Τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία για τον Μόντι;

Στην Ινδία - ή Μπαράτ, όπως θέλει να τη μετονομάσει ο πρωθυπουργός της - σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες στις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου – Μαϊου, με το κυβερνών BJP του Ναρέντρα Μόντι, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στον κόσμο με περισσότερα από 180 εκατομμύρια μέλη, να διεκδικεί μια τρίτη θητεία.

Η πολιτική καριέρα του Μόντι και η επιτυχία του, σύμφωνα με τους επικριτές του, έχουν βασιστεί στην υποστήριξη των άνω του ενός δισεκατομμυρίου Ινδουιστών της χώρας και την υπομόχλευση της εχθρότητας κατά της μεγάλης μουσουλμανικής μειονότητας της Ινδίας.

Παρά την καταστολή των πολιτικών ελευθεριών επί των ημερών του, ο Μόντι κατεβαίνει στις εκλογές ως ξεκάθαρο φαβορί με τους υποστηρικτές του να του πιστώνουν ότι ενίσχυσε τη θέση της Ινδίας στην παγκόσμια σκακιέρα.

Το φάσμα του λαϊκισμού στις ευρωεκλογές

Στην Ευρώπη πάνω από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα κληθούν τον Ιούνιο στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, που αναμένεται να επικεντρωθούν και να καθοριστούν από το καυτό θέμα του μεταναστευτικού.

Με την ΕΕ να υπολογίζεται ότι θα δεχθεί φέτος πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου και πολλούς ψηφοφόρους να αντιμετωπίζουν ως απειλή την εισροή μεταναστών οι εκλογές αυτές σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο θα αποτελέσουν ένα τεστ υποστήριξης για τους ακροδεξιούς λαϊκιστές, το ηθικό των οποίων έχει αναπτερωθεί μετά τη νίκη τον Νοέμβριο του ευρωσκεπτικιστικού, αντι-ισλαμικού Κόμματος της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, την άνοδο της ΑfD στη Γερμανία και την επικράτηση πέρυσι των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι στη γείτονα.

Αχτίδα αισιοδοξίας για τους ευρωπαϊστές η επιστροφή στην εξουσία στην Πολωνία του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με μια ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή ατζέντα.

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό;

Μια αριστερή πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας και μια επιχειρηματίας που κατάγεται από αυτόχθονες φιλοδοξούν να γράψουν ιστορία στις εκλογές του Ιουνίου στο Μεξικό, αφού όποια εκ των δύο κόψει πρώτη το νήμα θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος μιας ανδροκρατούμενης κατά παράδοση χώρας.

Η πρώην δήμαρχος της πόλης του Μεξικό, Κλαούδια Σέινμπαουμ, κατεβαίνει υποψήφια με το κόμμα Μορένα του απερχόμενου προέδρου της χώρας, Αντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ και θα κονταροχτυπηθεί με την υποψήφια του συναπισμού της αντιπολίτευσης Σολίτλ Γκάλβεζ.