Το Μουντιάλ του 1966 ήταν από τα πλέον αμφιλεγόμενα και αποτελεί και το σπουδαιότερο “παράσημο” της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας, ωστόσο, ένα περιστατικό που συνέβη σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια, έμελλε να κλέψει εν μέρει τη δόξα από τον Τζεφ Χαρστ και το αμφιλεγόμενο γκολ του καθώς επίσης και από άλλους θρύλους των “τριών λιονταριών”, όπως ο Μπόμπι Μουρ και ο Μπόμπι Τσάρλτον!

agglia-jules-rimet


Το όνομα του απρόσμενου πρωταγωνιστή; “Πικλς”! Έτσι ονομαζόταν ο σκύλος που γλίτωσε την ομοσπονδία της Αγγλίας από μέγα κάζο, σώζοντας παράλληλα και το γόητρο ενός ολόκληρου έθνους και διασφαλίζοντας τη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Ήταν Μάρτιος του 1966, δύο μόλις μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ στα γήπεδα της Αγγλίας, όταν το τρόπαιο”Ζιλ Ριμέ” τοποθετήθηκε στον εκθεσιακό χώρο «Methodist Central Hall» του Γουέστμινστερ στο κεντρικό Λονδίνο.

Για να διασφαλιστεί στο μέγιστο η φύλαξη του τροπαίου, δαπανήθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια λίρες, ενώ ήταν 24ωρη η παρουσία φρουρών. Αυτό ωστόσο δεν φάνηκε αρκετό, καθώς την Κυριακή 20 Μαρτίου, οι φρουροί παρατήρησαν ότι κάποιος είχε παραβιάσει την προθήκη και τις πίσω πόρτες του κτηρίου και το “Ζιλ Ριμέ” είχε κάνει...”φτερά”!

Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης το τρόπαιο είχε κλαπεί και ένα παγκόσμιο σκάνδαλο ήταν έτοιμο να ξεσπάσει...

Η Ομοσπονδία της Αγγλίας έδωσε εντολή κρυφά για κατασκευή ενός πιστού αντίγραφου του στην περίπτωση που το αυθεντικό δεν βρεθεί.

Η σύλληψη που δεν οδήγησε πουθενά


Στις 21/3, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Αγγλίας, Τζόε Μιρς, έλαβε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα από έναν άνδρα, ο οποίος ζητούσε 15.000 δολάρια σε χαρτονομίσματα ενός και πέντε δολαρίων ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν ικανοποιούταν το αίτημά του, το τρόπαιο θα καταστρεφόταν.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανέλαβε την υπόθεση και τοποθέτησε στη βαλίτσα, χαρτιά τα οποία είχαν καλύψει με πραγματικά χαρτονομίσματα, για να ξεγελάσουν το δράστη. Όταν ο δράστης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας παρατήρησε ένα αστυνομικό όχημα, τράπηκε σε φυγή, αλλά μετά από ανθρωποκυνηγητό, βρέθηκε στα χέρια των Αρχών. Αρνήθηκε τα πάντα και το τρόπαιο δεν βρέθηκε στην κατοχή του.

Όταν ο "Πικλς" έσωσε το Μουντιάλ 

Παρά τη σύλληψη η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση καθώς κινδύνευε με...Βατερλό.

Και εδώ εμφανίζεται ο ήρωας “Πικλς”! Ήταν Κυριακή 27 Μαρτίου, όταν το ασπρόμαυρο κόλεϊ έσωσε την Ομοσπονδία από ένα φιάσκο που θα της έκοβε το δρόμο προς οποιαδήποτε προσπάθησε να διοργανώσει εκ νέου το Μουντιάλ.

Ο “Πικλς” έκανε βόλτα με το αφεντικό του, όταν κάτι του μύρισε. Ψάχνοντας έφτασε μπροστά από ένα δέμα, που ήταν τυλιγμένο με εφημερίδες, δεμένο με σκοινί. Ξεκίνησε να γαβγίζει ασταμάτητα και ο ιδιοκτήτης του, όταν έβγαλε τις εφημερίδες αντίκρυσε το “Ζιλ Ριμέ”!

picles2


H Αγγλία τίμησε τον “Πικλς”, ο οποίος απέκτησε τεράστια δημοσιότητα παίζοντας ακόμα και σε ταινία, το «The Spy With The Cold Nose», όμως δυστυχώς ένα χρόνο μετά σε ηλικία μόλις 5 ετών πέθανε.

Μπορεί ο τετράποδος ήρωας να έζησε λίγα χρόνια, ωστόσο θα ζει για πάντα στις μνήμες των Άγγλων, αφού το κολλάρο του φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου της Αγγλίας στο Μάντσεστερ.

picles