Η πρώην βουλευτής Πειραιά, Νόνη Δούνια μίλησε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» για όλους και για όλα, τη ζωή της, την καριέρα της και την οικογένειά της, ενώ απαντά στο ενδεχόµενο να είναι υποψήφια στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο.

Αν ξεκινούσες σήµερα, θα τα έκανες όλα ίδια από την αρχή;

Ολα ίδια από την αρχή. Γιατί έχω µάθει να αγαπάω τα λάθη µου και θεωρώ ότι τα λάθη είναι και ένας τρόπος για να µάθεις και το τι πραγµατικά θέλεις και ζητάς και επαγγελµατικά και προσωπικά. Οπότε ναι, δεν θα άλλαζα κάτι.

Τι λάθη έχεις κάνει εσύ;

Λάθος επιλογές σε ανθρώπους. Λάθος επιλογές σε επαγγελµατικούς τοµείς. Λάθη όπως κάνουν όλοι οι άνθρωποι. Τα λάθη αυτά µε πήγαν... παραπάνω. Θεωρώ ότι τα λάθη µας έρχονται στη ζωή µας για να µας διδάξουν κάτι. Μαθαίνουµε µέσα από τις λανθασµένες επιλογές που ενδεχοµένως έχουµε κάνει. Αρα µεγαλώνοντας -όχι ηλικιακά-, ωριµάζοντας, µπορούµε να ξέρουµε και καλύτερα τον εαυτό µας και καλύτερα το τι θέλουµε από τη ζωή µας.

Νοσταλγείς τα χρυσά χρόνια του µόντελινγκ, στα οποία ήσουν µία από τις πρωταγωνίστριες;

∆εν τα νοσταλγώ ακριβώς. Νιώθω τόσο µεγάλη ικανοποίηση που τα έχω ζήσει. Νιώθω ότι έχω περάσει από αυτό τον χώρο σε µια πάρα πολύ καλή εποχή για τη µόδα. ∆ηµιούργησα πάρα πολύ καλές φιλίες και υπέροχες αναµνήσεις, αλλά δεν τα σκέφτοµαι µε νοσταλγία. Τα σκέφτοµαι µε πάρα πολλή αγάπη για το παρελθόν. Το παρελθόν όµως είναι πίσω µου. Είµαι στο σήµερα. Είναι εµπειρίες οι οποίες µου έχουν προσφέρει µόνο θετικά για το υπόλοιπο της ζωής µου.

dounia_3
ΞΕΓΝΟΙΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ


Για ποιον λόγο επέστρεψες στην τηλεόραση;

Σίγουρα όχι από ανάγκη προβολής. Θέλω να είµαι παραγωγική. Είµαι ένας άνθρωπος ο οποίος ποτέ δεν θα µείνει εκτός αγοράς. Αρα µε ενδιέφερε να γυρίσω σε κάτι το οποίο και είναι πάρα πολύ οικείο για µένα και το αγαπώ. Και επειδή µου έγινε αυτή η πρόταση ακριβώς µετά το τέλος των εθνικών εκλογών, όπου δεν είχα την ευκαιρία να επανεκλεγώ, το σκέφτηκα και απάντησα θετικά. Σίγουρα όµως θα ήµουν στην αγορά εργασίας. ∆εν θα έµενα χωρίς δουλειά ούτε δέκα µέρες.

Παράλληλα µε την επαγγελµατική διαδροµή που έχεις διανύσει έχεις δηµιουργήσει και µία πολύ όµορφη οικογένεια. Πώς αντέχει µία σχέση 22 χρόνια;

∆εν υπάρχει σχέση χωρίς συµβιβασµούς, υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Το θέµα είναι το όριο το οποίο θέτεις σε αυτό που κάνεις. Εννοείται ότι όταν δύο άνθρωποι πορεύονται µαζί θα κάνουν και κάποιους συµβιβασµούς. Πόσω µάλλον όταν υπάρχει η οικογένεια, την οποία θεωρώ ότι είναι κάτι ιερό. Θεωρώ δηλαδή ότι είναι σπουδαία η γονεϊκότητα. Είναι µια πολύ σπουδαία ιστορία και για µένα είναι και η βασική µου, αν θέλεις, ιδιότητα: η µητέρα. ∆εν έχω κάνει κάτι πιο σηµαντικό στη ζωή µου. Η µεγαλύτερη κατάκτησή µου είναι το ότι έχω δηµιουργήσει οικογένεια. Οι σχέσεις παραµένουν µαζί γιατί µπορεί να σέβεται ο ένας την ελευθερία του άλλου. Από την πρώτη µέρα δεν µπαίνουµε σε µια σχέση προκειµένου να αλλάξουµε κάτι στον άλλον όπως τον γνωρίσαµε. Αυτός είναι. Αν µας αρέσει, συνεχίζουµε να πορευόµαστε και είναι πολύ ωραίο να υπάρχουν κοινοί στόχοι και µια κοινή πορεία, όπου ο ένας να στηρίζει τον άλλο. Βεβαίως και υπάρχουν οι κακές στιγµές. Αλίµονο, µέσα σε 22 χρόνια δεν θα υπάρχουν δύσκολες στιγµές; Τι είµαστε; ∆εν πετάµε σε έναν φανταστικό κόσµο µε συννεφάκια ροζ. Αλλά το θέµα µας είναι ότι όταν υπάρχουν αυτές οι δύσκολες στιγµές να είσαι εκεί, να µην εγκαταλείπεις. Αυτό είναι το µυστικό. Να µην τα παρατάς στα δύσκολα. Να είσαι εκεί και να συνεχίζεις να επιµένεις και να στηρίζει ο ένας τον άλλο.

dounia_1
ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ


Είσαι µητέρα φαντάρου πλέον. Πώς ένιωσες την ηµέρα που πήγε στον στρατό ο γιος σου;

Πολύ µεγάλη περηφάνια. Αλλά να σου πω την αλήθεια, το πιο σοκαριστικό για µένα ήταν η αποφοίτησή του. Γιατί η αποφοίτηση ήταν η ολοκλήρωση µιας πορείας, η ενηλικίωση του παιδιού µου. Τελείωσε το σχολείο και ανοίγει τα φτερά του! Είχα πάρει, λοιπόν, την πρώτη κρυάδα στην αποφοίτηση. Ολες αυτές οι στιγµές είναι βαθιά συγκινητικές.

Τον έχεις δίπλα σου, όµως, επειδή είναι αθλητής.

∆εν θα είχα και πρόβληµα και να µην τον έχω. Εκείνος θα έχει για λόγους φαγητού. Γενικά δεν έχω κανένα πρόβληµα µε το να φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι. Το θεωρώ δεδοµένο, αναµενόµενο και πάρα πολύ θετικό το να ανοίγουν τα φτερά τους και να δοκιµάζουν τους εαυτούς τους. Ετσι τα µεγαλώσαµε µε τον Κυριάκο, τα παιδιά µας, να είναι αυτόνοµα και ανεξάρτητα πλάσµατα.

Εχεις αδυναµία στον γιο ή την κόρη;

Είναι δύο πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες. Ο καθένας έχει τελείως διαφορετικές απαιτήσεις και τελείως διαφορετικό τρόπο αντιµετώπισης, οπότε -αναλόγως κι εγώ- διαφορετικά φέροµαι στην κόρη µας και διαφορετικά στον γιο µας. Ο ένας είναι πολύ πιο εσωστρεφής άνθρωπος. Η κόρη µας είναι ένας άνθρωπος που δεν θα φοβηθεί να σου πει αυτό που αισθάνεται.

Λένε ότι οι σχέσεις µητέρας - κόρης δοκιµάζονται. Εσείς τι σχέση έχετε;

Η σχέση µας θεωρώ ότι είναι µια πάρα πολύ καλή σχέση µάνας και κόρης. ∆εν θεωρώ ότι µαµά και κόρη µπορούν ποτέ να είναι φίλες. Θέλω να πω ότι ναι µεν µπορεί να µου λέει τα πάντα, αλλά θα είµαι πάντα η µαµά της, δεν θα είµαι ποτέ η φίλη της. Οµως έχω «χτίσει», θεωρώ και µε τα δύο µας παιδιά, µια πάρα πολύ καλή σχέση. Ποτέ δεν έχω κρύψει κάτι από τα παιδιά µας, ούτε όσον αφορά τη δουλειά µου στο παρελθόν. Πάντα θα στηρίζω αυτά που έχω κάνει και τις επιλογές µου µέχρι τέλους. Γιατί ήταν συνειδητές επιλογές, σε µια πολύ διαφορετική ηλικία και σε µια πολύ διαφορετική αγορά απ’ ό,τι σήµερα. Θέλω να πιστεύω ότι η σχέση µας είναι µια σχέση η οποία θα είναι πάντα µια σχέση αγάπης, βαθιάς τρυφερότητας και προσφοράς.

Με τον σύζυγό σου, Κυριάκο, έχετε καθόλου προσωπικό χρόνο;

Ο προσωπικός µας χρόνος είναι πάντα ο πρωινός καφές. ∆ηλαδή πάντα θα αφιερώσουµε µια ωρίτσα να πιούµε έναν καφέ το πρωί, γιατί αλλιώς δεν θα βρεθούµε ποτέ. Είµαστε και οι δύο πολυάσχολοι, οπότε δεν υπάρχει χρόνος. Το θέµα είναι να βρίσκεις χρόνο µέσα στην καθηµερινότητα. Εµείς θα πάµε για ένα φαγητό µε φίλους, έναν καφέ, θα κάνουµε µια βόλτα µόνοι µας µε το αυτοκίνητο στην παραλία. Πάντως, σίγουρα αυτή η πρωινή µας ιεροτελεστία του καφέ δεν αλλάζει.

dounia_2
ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΟ


Σε ενοχλεί που σε «χτυπάνε» µε πράγµατα που έχεις κάνει στο παρελθόν και όχι µε ουσιαστικές δράσεις, µε τις οποίες έχεις ασχοληθεί πολλά χρόνια;

Το θεωρώ αναµενόµενο πια. Εχει πάψει να µε ενοχλεί, έχει πάψει να µε κουράζει και έχει πάψει και να µε απασχολεί αυτό το παρελθόν. ∆εν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι αρνητικό που µπορεί να µου προσάψει κάποιος. Εχω πορευτεί µε πολύ µεγάλη αξιοπρέπεια σε όλες τις ιδιότητες στις οποίες έχω υπηρετήσει και δεν νοµίζω ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος ο οποίος έχει συνεργαστεί µαζί µου και να µην έχει µια πολύ καλή γνώµη για µένα.

Τελείωσε η πολιτική για εσένα; Αν σου ζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ενταχθείς στο ευρωψηφοδέλτιο θα αποδεχόσουν την πρόταση;

Φυσικά και θα την αποδεχόµουν. Είναι εξαιρετικά τιµητικό να σου γίνεται µια τέτοια πρόταση. Θα έκανα το καλύτερο δυνατό, όπως έκανα και αυτά τα τέσσερα χρόνια ως βουλεύτρια. Θα δουλέψω έτσι όπως γνωρίζω εγώ, µε πειθαρχία, µε αξιοπρέπεια και µε πάρα πολύ υψηλό αξιακό κώδικα.

Οση ώρα συζητάµε, αντιλαµβάνοµαι πως έχω απέναντί µου µια γυναίκα ολοκληρωµένη, κατασταλαγµένη, που ξέρει τι έχει κάνει και τι θέλει πλέον.

Μπορεί και να ισχύει. Αυτό έρχεται στη ζωή σου από διάφορα γεγονότα που µπορεί να συµβούν. Αυτό µπορεί να είναι µια απώλεια ενός αγαπηµένου προσώπου που σε ωθεί σε ένα ξεκαθάρισµα από τις πολλές ιδιότητες που έχω ακολουθήσει αυτά τα χρόνια. Ναι, νοµίζω και ηλικιακά είµαι σε µια κατάσταση, σε µια φάση όπου ξεκινάω, θεωρώ, µια καινούργια ζωή. Η µεγάλη µου αποστολή νοµίζω ότι έχει κλείσει. ∆ηλαδή το ότι τα παιδιά µας ενηλικιώνονται, άρα ανοίγουν τα φτερά τους και φεύγουν από τον οικογενειακό κλοιό. Πάντα θα είµαι η µητέρα τους και πάντα θα είµαστε εκεί, αλλά δεν είναι το ίδιο, γιατί αυτονοµούνται. Αρα πρακτικά και η καθηµερινότητά µας αλλάζει. Μπορώ να κάνω και λίγα παραπάνω πράγµατα ενδεχοµένως για τον εαυτό µου, τον οποίο τον έχω σε τελευταία µοίρα όλα αυτά τα χρόνια, συνειδητά και από επιλογή. Νοµίζω ότι είµαι σε µια φάση που πραγµατικά, ναι, ξέρω τι θέλω. ∆εν αφήνω αρνητικά πράγµατα να µε επηρεάσουν. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η γνώµη των ανθρώπων που εκτιµώ και αγαπώ και από εκεί και πέρα εννοείται ότι δεν µπορούµε να αρέσουµε σε όλους. Ποτέ δεν αφήνω τον εαυτό µου να επηρεάζεται απ’ οτιδήποτε αρνητικό.

dounia_4
ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟ ΦΙΛΟ ΤΗΣ


Μαγειρεύεις;

Καθηµερινά. Είµαι πρωινός τύπος! Ξυπνάω έξι η ώρα το πρωί κάθε µέρα και µαγειρεύω. Από τη στιγµή που η κόρη µας ακόµα είναι µαθήτρια, πρέπει να µαγειρέψω και να πάρει µαζί της στο σχολείο. ∆εν υπάρχει µέρα που δεν έχουµε φαγητό στο σπίτι.

Και η σπεσιαλιτέ σου;

Τους αρέσουν πολύ τα κανελόνια µου. Εµένα µου αρέσουν οι σαλάτες µου, ειδικά αυτή που κάνω µε φράουλες.

dounia_5
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ΤΗΣ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ Α»


*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή»