Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, είναι από εκείνους τους αεικίνητους ανθρώπους που βρίσκονται παντού. Το τηλέφωνό του χτυπάει ασταµάτητα και δεν χάνει κλήση. Του αρέσει να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους και να βρίσκει λύση στα προβλήµατά τους. Συναντηθήκαµε στο υπουργείο το απόγευµα της Τρίτης. Το πρώτο πράγµα που µου έδειξε ήταν η θέα και αυτό γιατί, όπως είπε γεµάτος περηφάνια, αγναντεύει την εκλογική του περιφέρεια! Συζητήσαµε για τη ζωή του, που έχει πολύ ενδιαφέρον. Με αστείες στιγµές, αλλά και µε µεγάλες απώλειες, που τον πονούν µέχρι σήµερα και κάθε φορά που µιλά γι’ αυτές βουρκώνει.

Αναλάβατε πριν από λίγους µήνες ένα πολύ κρίσιµο υπουργείο. Πώς είναι µέχρι στιγµής η εµπειρία σας;

Είµαι πολύ υποχρεωµένος στον πρωθυπουργό που επέλεξε να είµαι στο υπουργείο Εργασίας και που επέλεξε να είµαι µε υπουργό τον Αδωνι Γεωργιάδη. ∆ιότι ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο τρόπος λειτουργίας του είναι ένα πανεπιστήµιο, από το οποίο καθηµερινά κάτι µαθαίνω. Επίσης είναι ένα δυναµικό υπουργείο που έχει να κάνει µε την καθηµερινότητα όλων µας και πραγµατικά µε ενθουσιασµό και ενδιαφέρον όλη η πολιτική ηγεσία προσπαθούµε να λύνουµε θέµατα που απασχολούν χιλιάδες πολίτες.

Θα µπορούσε κάποιος να πει ότι είστε γέννηµα-θρέµµα Νεοδηµοκράτης.

Το γεγονός αυτό το οφείλω στον πατέρα µου, ο οποίος µε έβαλε στην πολιτική από µικρό. Ηταν κι εκείνος κοµµατικό στέλεχος επί σειρά ετών και µάλιστα τη δύσκολη δεκαετία του ’80 ήταν πρόεδρος τοπικής και νοµαρχιακής οργάνωσης. Εγώ στα παιδικά µου χρόνια στερήθηκα λίγο το παιχνίδι για να βρίσκοµαι στις κοµµατικές οργανώσεις, περιµένοντας τον πατέρα µου να τελειώσει, και τώρα αισθάνοµαι µεγάλη τιµή που εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση αυτή την παράταξη στην οποία έχω µεγαλώσει.

Βασίλης Σπανάκης: Είμαι περήφανος που είμαι μέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια


Η σχέση σας µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κρατάει αρκετά χρόνια. Πώς είναι ως χαρακτήρας;

Είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. Εχει µια ισχυρή λαϊκή εντολή. Είµαι περήφανος που είµαι µέλος της κυβέρνησής του και θα δώσω τον καλύτερό µου εαυτό. Είναι φίλος µου εδώ και πολλά χρόνια. Η φιλική και πολιτική σχέση µας έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, όπως και µε πολλά άλλα στελέχη. Σήµερα όµως υπηρετώ τον πρωθυπουργό και την αποστολή της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο έλεγα και συνεχίζω να λέω για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως είναι από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή µου και ένα από τα πιο γρήγορα µυαλά. Οταν πείσεις τον Μητσοτάκη για κάτι, τότε µε µεγάλη ταχύτητα θα υλοποιηθεί. Το θέµα είναι να τον πείσεις ότι αυτό πρέπει να γίνει.

Διαβάστε ακόμα: Στόλισαν χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Υπουργείο Εργασίας - Ο Βασίλης Σπανάκης τοποθέτησε το αστέρι στην κορυφή του (Βίντεο)

Ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γνωριμία του Βασίλη Σπανάκη με τη σύζυγό του


Ισχύει ότι τη σύζυγό σας τη γνωρίσατε στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Την ήξερα πολλά χρόνια. Μία από τις πρώτες επαφές έγινε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε µία εκδήλωση στο σπίτι του, παρουσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και ήταν καλεσµένη και η σύζυγός µου. Εκεί ανταλλάξαµε τηλέφωνα κι έτσι άρχισε η ζωή µου να κυλά διαφορετικά. Από το 2008 λοιπόν είστε αχώριστοι µε τη σύζυγό σας, µε την οποία έχετε αποκτήσει ένα παιδί, µε δυσκολία. Η γυναίκα µου (σ.σ. Σµαράγδα Μαλακατέ) είναι µια ηρωίδα και έχει µεγάλη υποµονή. Θέλαµε να αποκτήσουµε ένα παιδί. Ο Θεός και η επιστήµη µάς βοήθησαν να έχουµε σήµερα τον Αλέξανδρό µας. Σε αυτές τις προσπάθειες η βασική δυσκολία είναι για τη γυναίκα.



Προλαβαίνετε να βλέπετε τον Αλέξανδρο όσο θα θέλατε;

∆υστυχώς στερώ αρκετό χρόνο από το παιδί µου για να µπορέσω να εκπληρώσω όσο το δυνατόν καλύτερα τα καθήκοντά µου, όµως γνωρίζει για ποιο λόγο δεν είµαι σπίτι. Τις ώρες όµως που είµαι σπίτι προσπαθώ να γίνοµαι µε το παιδί µου ένα!



Η καθηµερινότητα πώς κυλάει; Τι ώρα ξεµπερδεύετε από το υπουργείο;

Στην πολιτική δεν υπάρχουν ώρες. Ή την κάνεις επειδή σου αρέσει ή δεν την κάνεις. Η πολιτική είναι ένας τρόπος ζωής. Πολλές φορές έχω αναζητήσει το γιατί µου αρέσει να κάνω πολλές ώρες πολιτικό γραφείο. Η απάντηση είναι ότι στο πολιτικό γραφείο λύνεις προβλήµατα. Η πολιτική δεν είναι επάγγελµα. Είναι σκοπός, είναι όντως λειτούργηµα.

Μανιάτης και Κρητικός, µε γονείς που διαφωνούσαν για το όνοµα. Τελικά πώς πήρατε το όνοµά σας;

Είµαι το τρίτο παιδί και έπρεπε να έχω το όνοµα του πατέρα της µητέρας µου. Ουσιαστικά, όµως, εµένα µε µεγάλωσε ο αδερφός του πατέρα µου που δεν είχε παιδιά και ήταν σαν πατέρας µου. Ηξερα ότι στην αγκαλιά του θα έβρισκα πάντα ζεστασιά. Ο πατέρας µου, λοιπόν, ήθελε να πάρω το όνοµά του, Βασίλης. Η µητέρα µου ήθελε να µε ονοµάσουν Πέτρο. Οπότε εγώ βρήκα τη χρυσή τοµή.

Εσείς βρήκατε τη χρυσή τοµή;

Ναι. Και είναι πολύ ωραία να αποφασίζεις εσύ για εσένα! Βαφτίστηκα σε µεγάλη ηλικία. Στα 13 µου. Επέλεξα το όνοµά µου µόνος µου, επέλεξα την εκκλησία και οργάνωσα και τη βάφτισή µου. Είµαι πολύ περήφανος γι’ αυτό.

Νονός ποιος ήταν;

Ο αριστερός ψάλτης της Μητροπόλεως και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, ο Ευάγγελος Τζελάς, ένα µεγάλο όνοµα για τη βυζαντινή µουσική, συµµαθητής του πατέρα µου, ο οποίος και εκείνος ήταν εκπαιδευτικός και ιεροψάλτης.

Η απώλεια που στιγμάτισε τον Βασίλη Σπανάκη


Εχετε βιώσει µία πολύ σηµαντική απώλεια στη ζωή σας σε πολύ νεαρή ηλικία: την απώλεια της µητέρας σας.

Η απώλεια της µητέρας µου είναι ο κύριος λόγος ενασχόλησής µου µε την πολιτική. Πρώτον, γιατί η µητέρα µου ήταν ένας άνθρωπος εξωστρεφής, που της άρεσε η επαφή µε τον κόσµο, και, δεύτερον, γιατί το βαρύ κλίµα στην οικογένεια λόγω της απώλειας µε έκανε να θέλω να είµαι εκτός σπιτιού και να λύνω προβλήµατα για να µπορέσω να σκεπάσω αυτό που είχε συµβεί.

Ξεπερνιέται ο χαµός της µητέρας;

Ποτέ! Μάλιστα δυναµώνει. Είναι πολύ σηµαντικό τη ζωή να τη βλέπεις κατάµατα.

Εσείς πώς την αντιµετωπίζετε τη ζωή;

Με δύναµη. Αν δεν έχεις δύναµη και βρεθείς αδύναµος, τότε έχασες!

Πώς µεγαλώνετε τον γιο σας; Τι του λέτε;

Μέχρι σήµερα του λέω ένα πολύ µεγάλο παραµύθι: ότι θα αδυνατίσω. (γελάει!) Πιστεύω ότι αυτό το παραµύθι θα βγει κάποια στιγµή αληθινό. Τώρα που κάνουµε αυτή τη συνέντευξη η ώρα είναι 17.00 και έχω φάει µόνο µία σαλάτα. Ο τρόπος και οι ώρες εργασίας δεν µας επιτρέπουν να κάνουµε και µία οργανωµένη διατροφή. Για να επανέλθω, αυτό που λέω στο παιδί µου είναι να µη διστάζει να λέει αυτό που πιστεύει. Να µη διστάζει να παίρνει αποφάσεις και να µην κάνει κάτι το οποίο δεν του αρέσει.

∆εν µπορώ, λοιπόν, να µη σας ρωτήσω πώς ήρθαν τα κιλά σε έναν άνθρωπο που έχει τερµατίσει σε 4 Μαραθωνίους...

Εχω τερµατίσει τρεις φορές στην κλασική διαδροµή της Αθήνας και µία στου Βερολίνου. Ο γάµος και οι πολλές ώρες στο γραφείο δηµιούργησαν το πρόβληµα και το να αδυνατίσεις θέλει µία οργάνωση. Επίσης το να τρέξεις σε έναν Μαραθώνιο θέλει µία άλλη σειρά πραγµάτων. Πιστεύω ότι θα επανέλθω, αν όχι για Μαραθώνιο, τουλάχιστον να κάνω κάποιες µικρές διαδροµές πολύ σύντοµα.



Αγαπηµένο φαγητό; Τα γεµιστά µε φέτα!

Πώς σας αρέσει να διασκεδάζετε;

Θέλω να σας πω κάτι πολύ συγκεκριµένο: δεν υπάρχει εστιατόριο, ταβέρνα και σουβλατζίδικο της εκλογικής µου περιφέρειας που να µην έχω επισκεφθεί! Εκτός αν έχει ανοίξει το τελευταίο εξάµηνο και δεν έχω προλάβει να πάω. Αλλά θα πάω...

Σχολείο πού πήγατε; Τι θυµάστε από τα µαθητικά χρόνια;

Πήγα στο 2ο Λύκειο Μοσχάτου. Ηµουν άτακτος µαθητής και άλλαζα συνεχώς θρανίο. Οµως διπλανός µου για µεγάλο διάστηµα στο σχολείο ήταν ο σηµερινός Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Γαβριήλ.

Πώς ήταν αυτή η συνύπαρξη στο ίδιο θρανίο;

Εκρηκτική. Κάναµε και οι δύο πάρα πολλή φασαρία και µάλιστα ο Μητροπολίτης έκανε και περισσότερη φασαρία από εµένα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής