«Ραντεβού», δάνειος όρος από τη γαλλική γλώσσα στην ελληνική. Πλέον, απόλυτα ενσωματωμένος στη γλώσσα μας και ο ιδανικός για να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα: Τι μπορεί να γυρεύουν στην Ολυμπία ένας Ελληνογάλλος παρουσιαστής, μια ηθοποιός από τα Τρίκαλα, ένας μουσικοσυνθέτης γεννημένος στην Τζέντα, μια Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας που εργάζεται στο Λονδίνο, μια Αμερικανίδα ντίβα, μέτζο σοπράνο, και πιθανόν μια σπουδαία Ελληνίδα τραγουδίστρια, με διεθνή καριέρα, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν;

Όλοι αυτοί έχουν ραντεβού την Τρίτη 16 Απριλίου στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, εκεί όπου θα γίνει η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και θα ξεκινήσει το ταξίδι της για το Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Το λιτό και συμβολικό τελετουργικό που ετοιμάζει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στο Ηραίον της Αρχαίας Ολυμπίας θα παρουσιάσει ο γεννημένος στο Παρίσι και καταγόμενος από τα Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας, παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας.

Η βραβευμένη ντίβα της όπερας

Με την έναρξη της τελετής θα γίνει η ανάκρουση του Ολυμπιακού Υμνου και η έπαρση της ολυμπιακής σημαίας, η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου της Γαλλίας και της Ελλάδας και η έπαρση της σημαίας της Γαλλίας και της Ελλάδας. Είναι το σημείο στο οποίο θα αναλάβει δράση η ντίβα της όπερας Τζόις ΝτιΝτονάτο.

H βραβευμένη με τρία Grammy Αμερικανίδα μέτζο σοπράνο θα ψάλει τους ύμνους με φωνή «τίποτα λιγότερο από χρυσό 24 καρατίων», όπως έχουν γράψει γι’ αυτήν οι «Times». Εκκρεμεί η συμβολή σε αυτό το σημείο της γεννημένης στα Χανιά, αλλά «Παριζιάνας» από το 1963, Νάνας Μούσχουρη, η οποία αναμένεται να προσκληθεί από την ΕΟΕ.

Τζόις ΝτιΝτονάτο, Μαίρη Μηνά, Μαίρη Κατράντζου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Αλιάγας - Ολοι οι άνθρωποι της τελετής και οι ρόλοι που αναλαμβάνουν

Η νέα πρωθιέρεια

Μετά την ανάκρουση των ύμνων και τους χαιρετισμούς των επισήμων θα αρχίσει το τελετουργικό της αφής. Η πρωθιέρεια, που, αφού απευθύνει επίκληση στον θεό Απόλλωνα, θα ανάψει τη δάδα με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου, θα είναι η ηθοποιός Μαίρη Μηνά, γνωστή από τις τηλεοπτικές σειρές «The Series Noir», «Αγγελική», «Ετερος εγώ: Κάθαρσις» και «Παραλία». Γεννήθηκε στα Τρίκαλα και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών το 2016 και από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Εχει εργαστεί στη Σουηδία, σε θέατρο ατόμων με ειδικές ανάγκες, και στη Βιέννη, στο ψυχοθεραπευτικό κέντρο κατά του εθισμού Verein BASIS.

Η πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά, που στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς το Στάδιο, μεταφέροντας τη Φλόγα σε πήλινο αγγείο, όπως και οι ιέρειες που θα τη συνοδεύουν θα φορέσουν τα φορέματα που έχει σχεδιάσει γι’ αυτές η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας, που κατοικεί και εργάζεται στο Λονδίνο, Μαίρη Κατράντζου.

Η μουσική επιμέλεια της τελετής έχει ανατεθεί στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, που γεννήθηκε το 1959 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Η συνέχεια θα δοθεί με την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, που θα είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης στο Τόκιο Στέφανος Ντούσκος. Από τα χέρια του 26χρονου κωπηλάτη θα ξεκινήσει η μεγαλύτερη λαμπαδηδρομία μετά από αυτήν του 2004. Θα διαρκέσει 11 ημέρες, με λήξη την 27η Απριλίου, οπότε θα φτάσει από τα χέρια του αρχηγού της Εθνικής Πόλο, Γιάννη Φουντούλη, στους εκπροσώπους της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Γιάννης Φουντούλης: «Ηταν ανατριχιαστικό όταν το έμαθα»

«Ξέρω πάρα πολλούς αθλητές που θα έδιναν τα πάντα για να τρέξουν 20 με 30 μέτρα με την Ολυμπιακή Φλόγα οπουδήποτε, οπότε φαντάσου πώς νιώθω εγώ, που θα είμαι ο τελευταίος στο Παναθηναϊκό Στάδιο», μας είπε ο Γιάννης Φουντούλης και μίλησε για τα συναισθήματά του όταν ενημερώθηκε: «Ηταν ανατριχιαστικό όταν το έμαθα, γύρω στον Νοέμβριο, διότι νομίζω ότι είναι από τις μεγαλύτερες τιμές, αν όχι η μεγαλύτερη, που έχει γίνει προς το πρόσωπό μου σε όλη μου την καριέρα».

Ολα είναι πολύ πιθανό να συμβούν υπό το βλέμμα του Εμανουέλ Μακρόν. Η παρουσία του Γάλλου προέδρου δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, όμως θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανή. Αλλωστε, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναλάβει τη διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» (OOC-9). Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Γάλλος πρόεδρος και άλλοι ηγέτες από όλο τον κόσμο προγραμματίζουν την παρουσία τους στην Αθήνα, προκειμένου να παραστούν σε αυτό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 80ής επετείου από την απελευθέρωση της πόλης. Η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με αυτήν της άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Παλιό Λιμάνι, το οποίο περίπου το 600 π.Χ. ίδρυσαν Ελληνες Φωκαείς.

Το ιστιοφόρο «Μπέλεμ» θα μεταφέρει τη φλόγα: Με 4.000 ευρώ στον Ναό της Ηρας και κρουαζιέρα

Οταν το μεγαλοπρεπές, τρικάταρτο ιστιοφόρο «Μπελέμ» θα δέσει στο λιμάνι του Πειραιά, στο τέλος του Απριλίου, προκειμένου στις 27 του μήνα να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα και να τη μεταφέρει στη Μασσαλία, θα έχουν αποβιβαστεί από αυτό οι επιβάτες του, οι οποίοι για επτά ημέρες θα έχουν ζήσει μια διαφορετική εμπειρία στις ελληνικές θάλασσες και θα έχουν παραστεί στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Το γαλλικό πλοίο, που χαρακτηρίστηκε ιστορικό μνημείο το 1984, ανήκει στο ομώνυμο ίδρυμα, το οποίο δημιουργήθηκε το 1979. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του, από τις 15 Απριλίου έως τις 23 του ίδιου μήνα οργανώνεται κρουαζιέρα και όπως υπόσχεται στους επιβάτες: «Το πλήρωμα θα σας μεταφέρει στην Ολυμπία, για να πάρετε μέρος σε ένα από τα πιο εμβληματικά γεγονότα των Ολυμπιακών Αγώνων: την τελετή αφής της Φλόγας. Στον αρχαίο χώρο των Αγώνων, μπροστά στα ερείπια του Ναού της Ηρας». «Κάντε ένα ταξίδι στον χρόνο και την Ιστορία, πριν ξεκινήσετε ένα παράκτιο ταξίδι στο Αιγαίο Πέλαγος», προτρέπει το ίδρυμα. Η τιμή γι’ αυτό το ταξίδι είναι 4.000 ευρώ και περιλαμβάνει μια «πιθανή νύχτα μπροστά από την Υδρα, ένα μικρό στολίδι του Σαρωνικού, στο οποίο είναι σαν να βλέπεις τον χρόνο να σταματά», αλλά και την «αποβίβαση στο λιμάνι του Πειραιά και την απόλαυση μιας ημερήσιας εκδρομής στην Αθήνα». Οι επιβάτες θα φτάσουν αεροπορικώς στην Αθήνα και θα μεταβούν οδικώς στην Πάτρα, όπου θα τους περιμένει το πλοίο για να τους μεταφέρει στο Κατάκολο, από όπου μετά την τελετή αφής της Φλόγας θα πλεύσει για τον Πειραιά και τη Μαρίνα Ζέας. Το «Μπελέμ», που έκανε το παρθενικό του ταξίδι ως φορτηγό πλοίο το 1896 -χρονιά αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων- μεταφέροντας ζάχαρη από τις Δυτικές Ινδίες και κακάο και καφέ από τη Βραζιλία και τη γαλλική Γουιάνα στη Νάντη της Γαλλίας, σήμερα είναι και εκπαιδευτικό πλοίο, με 16μελές πλήρωμα, το οποίο εκπαιδεύει σαράντα επίδοξους ιστιοπλόους σε κάθε 45ήμερο ταξίδι του.

Σπύρος Καπράλος στα Παραπολιτικά: «Αξιοι θεματοφύλακες βαριάς κληρονομιάς»

Για τη «Φλόγα της ελπίδας» μίλησε στα «Π» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος. «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι και πάλι έτοιμη να φέρει εις πέρας με επιτυχία αυτή τη σημαντική αποστολή, διοργανώνοντας τις τελετές αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας και τη λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους για 11 ημέρες. Προβάλλουμε έτσι τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο σε όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην πατρίδα μας και εμείς, οι νεότεροι Ελληνες, παραμένουμε άξιοι θεματοφύλακες της βαριάς αυτής κληρονομιάς», είπε αρχικά ο επί δεκαπέντε έτη πρόεδρος της ΕΟΕ, ο οποίος επισήμανε τη σημασία των ξεχωριστών μηνυμάτων που στέλνει η Φλόγα σε δύσκολους για την ανθρωπότητα καιρούς. Ο κ. Καπράλος τόνισε: «Αυτό που έχει για μας ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι τα τόσο ξεχωριστά μηνύματα που στέλνει η Ολυμπιακή Φλόγα. Ειδικά σε μια εποχή που υπάρχουν πολεμικές συρράξεις σε πολλά σημεία του πλανήτη. Σε μια τέτοια εποχή, η ειρήνη, η συνεργασία, η ευγενής άμιλλα, τα ιδανικά δηλαδή του Ολυμπισμού, είναι αυτά που μπορούν να ανάψουν ξανά τη φλόγα της ελπίδας». Η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία. Περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, διανύοντας περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα σε 41 δήμους και καταλήγοντας στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου αναβίωσαν οι σύγχρονοι Αγώνες. Ο κ. Καπράλος πρόσθεσε: «Η προηγούμενη λαμπαδηδρομία Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αυτή του Τόκιο 2020, διεκόπη αναγκαστικά λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας. Είμαστε τώρα έτοιμοι να διοργανώσουμε δύο μοναδικές τελετές, αλλά και τη λαμπαδηδρομία. Η Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, από τον Βορρά έως τον Νότο και από την Ανατολή έως τη Δύση, περνώντας μάλιστα από αρχαιολογικούς χώρους αλλά και συμβολικούς προορισμούς, όπως είναι το Καστελλόριζο, στέλνοντας σε κάθε μεριά της Ελλάδας τα συμβολικά της μηνύματα».

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»