Ήταν ένας από τους πιο ξεχωριστούς αρχιπυροσβέστες της ΕΜΑΚ. Όχι γιατί είχε τέσσερα ποδαράκια και ουρά. Ούτε μόνο για την καλοσύνη του, την αφοσίωσή του και την ομορφιά του. Αλλά γιατί ο Μαξ, που υπηρέτησε για σχεδόν μια δεκαετία στην ΕΜΑΚ, «σφράγισε» με την πατουσίτσα του και το σημαντικό έργο του στις διασώσεις ολόκληρο το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο ολλανδικής καταγωγής (Λαμπραντόρ Ριτρίβερ) σκυλάκος εντάχθηκε στην 6η ΕΜΑΚ Πατρών τον Μάρτιο του 2012 και έκτοτε αφιερώθηκε 24 ώρες το 24ωρο στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του πυρονόμου Γιώργου Χατζή, με τον οποίο επιχειρούσαν ως αχώριστο δίδυμο σε όλες τις επικίνδυνες αποστολές όλα αυτά τα χρόνια. Και οι προκλήσεις που τους έτυχαν ήταν αλήθεια πάρα πολλές…

Μαξ: Ο σκύλος - «μάγος» της ΕΜΑΚ

Αλλά ο Mαξ ήταν ειδικά εκπαιδευμένος ως ανιχνευτής διασωστικός σκύλος να εντοπίζει έστω και μια ανάσα ζωής σε μεγάλες καταστροφές και απίστευτα ατυχήματα -μέσα σε ερείπια, κάτω από χώμα, μέσα σε ποτάμια και χαράδρες-, όπου δεν μπορούσαν ν αντιληφθούν οι άνθρωποι αλλά και η τεχνολογία.

Και τα… κατορθώματά του έγιναν τόσο ξακουστά που τον έκαναν περιζήτητο! Τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Πελοποννήσου τον χαρακτήριζαν ως σκύλο-«μάγο» της ΕΜΑΚ, που έβρισκε αγνοούμενους στα πιο απίθανα σημεία. Και όλοι μιλούσαν για ένα πολύ ευγενικό και καλοσυνάτο πλασματάκι, που χαιρετούσε δίνοντας «χεράκι» σε όλους τους «συναδέλφους» του και όχι μόνο. Ακολουθούσε όμως πάντα και μόνο τις εντολές που του έδινε στα γερμανικά -όπως και είχε εκπαιδευτεί- ο συνοδός του, Γιώργος Χατζής, ο οποίος τον κράτησε δίπλα του ως μέλος της οικογένειάς του και όταν πριν από λίγο καιρό αποστρατεύτηκε.

Ανατρέχοντας κανείς στη σελίδα «Φίλων της 6ης ΕΜΑΚ» στο Facebook, βλέπει ουσιαστικά την ιστορία ζωής του χαρισματικού Μαξ να… ξεδιπλώνεται μέσα από δεκάδες φωτογραφίες, βίντεο και δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου που μιλούν μόνο για αυτόν! Από τότε που ως ατσούμπαλο κουταβάκι έφτασε στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στην 6η ΕΜΑΚ έως και τις τελευταίες του επιχειρήσεις-διασώσεις, όπου πόζαρε περήφανος μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα ή δίπλα στον «μπαμπά»-συνοδό του.

max
Με τον συνοδό του, Γιώργο Χατζή, με τον οποίο επιχειρούσαν ως αχώριστο δίδυμο και στην ένθετη φωτογραφία η ανάρτηση της Πυροσβεστικής για τον θάνατό του

Είχε πάρει μέρος σε περισσότερες από 100 δύσκολες επιχειρήσεις

Είχε πάρει μέρος σε περισσότερες από 100 δύσκολες επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ, μεταξύ των οποίων στους σεισμούς της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας και της Αχαΐας. Ενδεικτικά μόνο το 2017 συμμετείχε σε όλες τις επιχειρήσεις αγνοουμένων στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Και ο ξεχωριστός Mαξ έκανε «θαύματα», με τις εφημερίδες να καταγράφουν τότε πως από τους 22 ανθρώπους που εντόπισε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, οι 19 κατάφεραν να μείνουν στη ζωή χάρη σε εκείνον!

«Αντίο, καλό ταξίδι, αγαπημένε μου συνεργάτη φίλε»

Την είδηση του θανάτου του Μαξ έκανε γνωστή στις 29 Δεκεμβρίου 2023 ο συνοδός-συνεργάτης του, Γιώργος Χατζής, που φρόντιζε τον σκυλάκο και τους τελευταίους μήνες της αποστρατείας του, με μία λιτή ανάρτηση. «Αντίο, καλό ταξίδι, αγαπημένε μου συνεργάτη φίλε. Ο διασωστικός σκύλος ΜΑΧ δεν θα ξανακάνει έρευνα», έγραψε. Ακολούθησε μία συγκινητική ανάρτηση από την Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, που είπε το δικό της αντίο στον επί 11 χρόνια σκύλο-διασώστη της ΕΜΑΚ, ο οποίος πέθανε λίγο πριν από το ξημέρωμα του 2024.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής στην πλατφόρμα Χ, η οποία συνοδεύεται με φωτογραφίες του Μαξ, ο σκύλος-διασώστης συμμετείχε σε 110 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ στη θητεία του εντόπισε 55 αγνοούμενους. «Αντίο, MAX, σε ευχαριστούμε για τις πολύτιμες υπηρεσίες σου», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»