Πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια από την μοιραία για τον Μίκαελ Σουμάχερ 29η Δεκεμβρίου του 2013. Ένα φρικτό ατύχημα άλλαξε τη ζωή,  του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή. Από τότε, απομακρύνθηκαν από τον Γερμανό οι προβολείς της δημοσιότητας. Η κατάσταση της υγείας του παραμένει μια καθαρά ιδιωτική υπόθεση, με την οικογένειά του να επιτρέπει σπάνια κάποια σχετική ενημέρωση.

Ο Σουμάχερ είχε το ατύχημα ενώ έκανε σκι με τον γιο του Mick στο γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο Meribel. Ο τότε 44χρονος, είχε αποσυρθεί –για δεύτερη φορά- από τη Formula 1, έχοντας επιστρέψει στο άθλημα με τη Mercedes μεταξύ του 2010 και του 2012. Φορούσε κράνος όταν έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του σε βράχο. Ήταν σε κώμα όταν έφτασε σε γαλλικό νοσοκομείο, χειρουργήθηκε αμέσως, υποβλήθηκε σε δεύτερη επέμβαση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε εκείνη την εποχή ότι η κατάσταση του Σουμάχερ ήταν άσχημη και οι χειρουργοί είχαν ανοίξει τρύπες στο κρανίο του για να μειώσουν την πίεση στον εγκέφαλό του. Υπήρξαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο Σουμάχερ αρχικά απομακρύνθηκε από τον ακριβή τόπο του ατυχήματος αφού παραπονέθηκε μόνο ότι ένιωθε λίγο ταραγμένος. Μετά το γαλλικό νοσοκομείο μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο ανάρρωσης στη Γκρενόμπλ πριν μεταφερθεί στην Ελβετία για να συνεχίσει την ανάρρωσή του τον Σεπτέμβριο του 2014.

"Ο Μίκαελ Σουμάχερ είναι διαφορετικός, αλλά είναι εδώ"

Οι άνθρωποι του Σουμάχερ τηρούν μια αξιοπρεπή σιωπή αναφορικά με την υγεία του 54χρονου, θεωρώντας ότι αυτές θα ήταν οι επιθυμίες του. Το 2014, η Telegraph ανέφερε ότι ήταν παράλυτος και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Το 2021 μετά την κυκλοφορία ενός ντοκιμαντέρ του Netflix για τη ζωή του θρύλου της F1, η σύζυγός του, Κορίνα, είπε ότι είναι «διαφορετικός, αλλά είναι εδώ». «Ακόμα μου δείχνει πόσο δυνατός είναι κάθε μέρα», επισήμανε και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να συνεχίσουμε ως οικογένεια. Μένουμε μαζί στο σπίτι, κάνουμε θεραπεία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε τον Michael καλύτερο και να βεβαιωθούμε ότι νιώθει άνετα. Και απλά να τον κάνουμε να νιώσει την οικογένειά μας, τον δεσμό μας. Ό,τι και να γίνει, θα κάνω ό,τι μπορώ. Όλοι θα το κάνουμε. Και συνεχίζουμε τη ζωή μας».

Ο Μίκαελ Σουμάχερ και τι θα ήθελε ο γιος του

Στο ντοκιμαντέρ του Netflix, ο γιος του Μικ είπε ότι «θα τα παρατούσε όλα» μόνο και μόνο για την ευκαιρία να μιλήσει στον πατέρα του Michael για τους αγώνες. Το πρώην αφεντικό της Ferrari και πρώην πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ αποκάλυψε ότι παρακολουθεί αγώνες F1 με τον Σουμάχερ και είναι ένας από τους λίγους εκλεκτούς που επιτρέπεται να τον επισκεφτούν. «Δεν μου λείπει. Μπορώ να τον δω», είπε στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL: «Αυτό που μου λείπει είναι αυτό που κάναμε παλιά μαζί».

Ο Έντι Τζόρνταν, πρώην ιδιοκτήτης της Jordan, δεν επιτρέπεται να τον επισκεφθεί αλλά συμφωνεί με την απόφαση της οικογένειας. «Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια τώρα και η Κορίνα δεν μπορεί να πάει σε ένα πάρτι, για μεσημεριανό γεύμα ή κάτι άλλο. Είναι σαν φυλακισμένη», έχει πει.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ και η τελική έκθεση που δεν υπάρχει

Ο Φέλιξ Νταμ, ο δικηγόρος του Σουμάχερ, εξήγησε πρόσφατα γιατί ποτέ δεν δημοσιεύτηκε τελική έκθεση σχετικά με την υγεία του θρύλου της Formula 1. «Τα πάντα αφορούσε την προστασία προσωπικών δεδομένων. Σκεφτήκαμε αν μια τελική αναφορά για την υγεία του Μάικλ θα μπορούσε να είναι ο σωστός τρόπος για να γίνει αυτό. Αλλά δεν θα είχε τελειωμό αυτό και κυρίως δεν θα ήταν στο χέρι της οικογένειας από τότε που σταμάτησε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης γι’ αυτή την ιστορία. Τα ΜΜΕ βέβαια θα έψαχναν πάντα «πώς μοιάζει τώρα;» κι αυτό δεν θα σταματούσε».

Το μεγάλο μυστήριο με τον Μίκαελ Σουμάχερ 

Η δεκαετής θεραπευτική αγωγή του Μίκαελ Σουμάχερ είναι πάντα ένα μεγάλο μυστήριο και συνοδεύεται από πολλά αναπάντητα ερωτήματα που ενδεχομένως μόνο οι άνθρωποι που έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί του μπορούν να απαντήσουν. Ο Σουμάχερ δεν έχει εμφανιστεί ποτέ δημόσια και ουδείς γνωρίζει σε ποιο βαθμό έχει επαφή με το περιβάλλον. Άγνωστο παραμένει σε ποια κατάσταση είναι κινητικά.

Μυστήριο παραμένει ακόμα και η τοποθεσία στην οποία συνεχίζεται η αποθεραπεία του και αν πρόκειται για το σπίτι του στην Ελβετία, όπου λαμβάνει την ιδιαίτερη φροντίδα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Άγνωστο είναι και αν ισχύει αυτό που είχε αναφέρει η Paris Match, σύμφωνα με την οποία είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και δακρύζει κάθε φορά που βλέπει την θέα από το δωμάτιό του.

Η fake συνέντευξη του Μίκαελ Σουμάχερ και όσα λέει ο αδερφός του


Με δεδομένο ότι εδώ και μια δεκαετία η ενημέρωση για την υγεία του Μίκαελ Σουμάχερ έρχεται με το σταγονόμετρο, η πληροφορίες ότι υπάρχει μια συνέντευξη του θρύλου της Formula 1, έμοιαζε με «κεραυνό εν αιθρία» τον περασμένο Απρίλιο. «Μίκαελ Σουμάχερ, η πρώτη συνέντευξη. Παγκόσμιος πάταγος» ήταν ο πομπώδης τίτλος στο εξώφυλλο του περιοδικού. «Φαινόταν τόσο αληθινό» και «Τι κρύβεται από πίσω; Τι έδειξε η έρευνα;», πρόσθεσε η λεζάντα στη φωτογραφία του Σουμάχερ. Τελικά επρόκειτο για μια ψεύτικη συνέντευξη, προϊόν τεχνητής νοημοσύνης (AI) που το μόνο που εξασφάλισε στο περιοδικό ήταν η διεθνής κατακραυγή, στην αρχισυντάκτρια, Άνε Χόφμαν μια ιστορική απόλυση και την σε βάρος της εκδοτικής εταιρίας νομικές ενέργειες της οικογένειας Σουμάχερ.

Κι αν η συνέντευξη του Μίκαελ Σουμάχερ ήταν fake, αυτή του αδερφού του Ραλφ είναι πέρα για πέρα αληθινή όπως και η σπαρακτική παραδοχή του.  «Μου λείπει ο Μίκαελ των παλιών ημερών» ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα Bild και πρόσθεσε: «Η ζωή είναι άδικη κατά διαστήματα. Ο Μίκαελ ήταν πολύ τυχερός στη διάρκεια της ζωής του. Μέχρι που έγινε το τραγικό ατύχημα. Ευτυχώς η προηγμένη ιατρική επιστήμη παρέχει πολλές ευκαιρίες. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι όπως παλιά". 

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"