Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος τα Χριστούγεννα από τη φρικτή δολοφονία της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου, η οποία τα ξημερώματα της 27ης Δεκεμβρίου του 2012, οδηγήθηκε στον θάνατο από τον 27χρονο Χρήστο Παπάζογλου.

Η άτυχη 34χρονη έμενε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και είχε επισκεφθεί την Ξάνθη, προκειμένου να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με την οικογένειά της, όταν δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον 27χρονο στην πυλωτή της πολυκατοικίας της.

Ειδικότερα, στις 5 τα ξημερώματα της 27ης Δεκεμβρίου και ενώ η Ζωή Δαλακλίδου επέστρεφε στο πατρικό της μετά από διασκέδαση, ακινητοποιήθηκε από τον Χρήστο Παπάζογλου, ο οποίος αφού τη χτύπησε με μανία, τη βίασε, την περιέλουσε με βενζίνη που πήρε από τα μηχανάκια που βρίσκονταν στην πυλωτή και την έκαψε ζωντανή. Έπειτα, τράπηκε σε φυγή.

Οι γείτονες ακούγοντας τα ουρλιαχτά της κοπέλας και βλέποντας τη φωτιά, ειδοποίησαν αμέσως την Πυροσβεστική και έσπευσαν στο σημείο, για να δουν τι ακριβώς είχε συμβεί.

Μάλιστα, οι πρώτοι που επιχείρησαν να σβήσουν τη φωτιά και να σώσουν τον άνθρωπο που καιγόταν ήταν ο πατέρας και ο αδελφός της άτυχης 34χρονης, οι οποίοι συνειδητοποίησαν τη φρικτή αλήθεια, μόνο όταν είδαν τα κλειδιά της Ζωής στην είσοδο της πολυκατοικίας τους.

Άρχισαν τότε να καλούν στο κινητό την κοπέλα, αλλά καθώς εκείνη δεν απαντούσε, βεβαιώθηκαν πως το πτώμα που καιγόταν ανήκε στην αγαπημένη τους Ζωή.


Δολοφονία Ζωής Δαλακλίδου: Το μοιραίο λάθος του δράστη

Αμέσως η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσει τον δράστη αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος. Έτσι, ύστερα από έρευνες, οι αστυνομικοί κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη του 27χρονου, ο οποίος αν και αρχικά αρνήθηκε την αποτρόπαιη πράξη του, στη συνέχεια αναγκάστηκε να ομολογήσει, καθώς τα στοιχεία σε βάρος του ήταν συντριπτικά.

Συγκεκριμένα, ένα αποτύπωμά του εντοπίστηκε σε ένα αυτοκίνητο στην πιλοτή όπου διέπραξε το στυγερό έγκλημα, ενώ στο σπίτι του βρέθηκε και το κινητό της 34χρονης.

«Έτσι μου ήρθε και το έκανα. Την ήξερα και μου άρεσε. Την είδα τυχαία μπροστά μου και την ακολούθησα. Της επιτέθηκα όταν έβαζε τα κλειδιά στην πόρτα. Θα με αναγνώριζε και γι’ αυτό την έκαψα», είπε ο δράστης στην κυνική ομολογία του.

Τελικά, ο Χρήστος Παπάζογλου, που διατηρούσε μανάβικο στην περιοχή και έμεινε γνωστός ως «Δράκος της Ξάνθης», καθώς είχε επιτεθεί και σε άλλες γυναίκες στο παρελθόν, καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της πόλης σε ισόβια κάθειρξη, συν 25 χρόνια, για βιασμό, κακοποίηση, ανθρωποκτονία από πρόθεση και εμπρησμό.

Ο εγκληματίας δεν κατάφερε να σπάσει τα ισόβια ούτε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, καθώς τον Οκτώβριο του 2020, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης και 18 ετών για όσα έκανε.

Ενδεικτικό της αγριότητας του εγκλήματος είναι ότι ο εισαγγελέας, απευθυνόμενος στον δράστη του αποτρόπαιου εγκλήματος είπε: «Ούτε ο Ομέρ Βρυώνης δεν συμπεριφέρθηκε στον Αθανάσιο Διάκο όπως εσύ στη Ζωή».