Στη Βίβλο του παγκόσµιου αθλητισµού εµφανίζονται ανά δεκαετία θρύλοι των σπορ που χαράσσουν τα ονόµατά τους µε «χρυσά γράµµατα» δίπλα σε επιδόσεις και τίτλους που τους καθιστούν «αθάνατους». Υπάρχουν, όµως, και κάποιοι που όχι µόνο γράφουν ιστορία, αλλά... αλλάζουν την ίδια την ιστορία του αθλήµατος στο οποίο διακρίνονται, όπως ο Βικτόρ Γουεµπανιαµά.

Που «γκρεµίζουν» χρόνια ταµπού και πεποιθήσεις, που διαφοροποιούν παγιωµένες αντιλήψεις, που µεταλλάσσουν ακόµη και τους κανόνες του σπορ.


Θρύλοι του αθλητισμού 

Ποδοσφαιριστές όπως ο Γιόχαν Κρόιφ ή ο Φραντς Μπεκενµπάουερ διαφοροποίησαν στη δεκαετία του ’70 την κοσµοθεωρία που υπήρχε για τον «βασιλιά των σπορ» και ουσιαστικά διεύρυναν τους ορίζοντες του πιο δηµοφιλούς αθλήµατος στον πλανήτη. Ο Τζέσε Οουενς γκρέµισε τα τείχη του ρατσισµού και ουσιαστικά έδωσε την ευκαιρία σε εκατοµµύρια µαύρους αθλητές να βαδίσουν στα δικά του ιστορικά βήµατα και όχι µόνο να διακριθούν σε διαφορετικά αθλήµατα, αλλά να κυριαρχήσουν ακόµη και σε σπορ στα οποία οι λευκοί έµοιαζαν µε απόλυτους πρωταγωνιστές.

Και κάπως έτσι φτάσαµε στην εποχή να θαυµάζουµε µια µαύρη Αµερικανίδα (τη Σιµόν Μπάιλς) να µεγαλουργεί ακόµη και στην ενόργανη γυµναστική. Ο Μάικλ Φελπς, η Νάντια Κοµανέτσι, ο ένας και µοναδικός Μάικλ Τζόρνταν και φυσικά ο «ιπτάµενος» Ουσέιν Μπολτ πήραν από το χέρι το άθληµά τους και το οδήγησαν σε όρια που ακόµη και η καλπάζουσα ανθρώπινη φαντασία αδυνατούσε να συλλάβει.


Το τροµακτικό ταβάνι

Σ’ αυτή τη σπάνια ελίτ υπεραθλητών έρχεται να προστεθεί πλέον και ένας 19χρονος γίγαντας από το Λε Σενέ της Γαλλίας, που βλέπει τον κόσµο από τα 224 εκατοστά. Το «φαινόµενο» Βικτόρ Γουεµπανιαµά προετοίµαζε εδώ και τουλάχιστον µια τριετία το παγκόσµιο µπάσκετ για την επόµενη σελίδα του αθλήµατος, κανείς όµως δεν τολµούσε να προβλέψει όσα παρακολουθεί η υφήλιος µε ανοιχτό το στόµα από τις αρχές του Οκτωβρίου, όταν ο «Γουέµπι» πραγµατοποίησε το ντεµπούτο του στο ΝΒΑ µε τη φανέλα των Σαν Αντόνιο Σπερς.

∆εν είναι µόνο οι αριθµοί του που σοκάρουν και τον καθιστούν έναν από τους κορυφαίους πρωτοεµφανιζόµενους ρούκι όλων των εποχών στο κορυφαίο πρωτάθληµα του πλανήτη. Με εξαίρεση τον Μάικλ Τζόρνταν και τον Σακίλ Ο’Νιλ, που κυριάρχησαν από το πρώτο λεπτό που πάτησαν το πόδι τους στο παρκέ, κανένα άλλο «ιερό τέρας» του αθλήµατος δεν είχε καταφέρει να εµφανίσει τις επιδόσεις του νεαρού Γάλλου στα πρώτα δέκα επίσηµα παιχνίδια του στη λίγκα.

Ούτε ο Λεµπρόν ούτε ο Κόµπε ούτε ο δικός µας Γιάννης Αντετοκούνµπο. Κι αν αναλογιστεί κάποιος ποια ήταν η εξέλιξη αυτών των τριών σούπερ σταρ στην πάροδο των ετών, το «ταβάνι» του Γουεµπανιαµά φαντάζει από απρόβλεπτο έως τροµακτικό!


Λεµπρόν και Γιάννης

Αν και το µπάσκετ έχει πάψει προ πολλού να είναι άθληµα των «κοντών» και των «ψηλών», η εικόνα ενός παίκτη που πλησιάζει σε ύψος τον Μανούτ Μπολ, τον Γκιόργκι Μουρεσάν και τον Γιάο Μινγκ και κινείται µακριά από τη ρακέτα µε την ευχέρεια περιφερειακού µοιάζει αφύσικη για το µπάσκετ που γνωρίζαµε µέχρι σήµερα.

Με άνοιγµα χεριών που ξεπερνά τα 2,40 µέτρα και µε τεχνική στο σουτ που θα ζήλευε και ο Λούκα Ντόντσιτς, ο Γουεµπανιαµά προκαλεί σοκ και δέος ακόµη και στους σύγχρονους «βασιλιάδες» του παγκόσµιου µπάσκετ, που βλέπουν τον θρόνο τους να τρίζει! «Εχουµε υπάρξει αρκετοί µονόκεροι στο παγκόσµιο µπάσκετ, αλλά ο Γουεµπανιαµά θυµίζει εξωγήινο.

Ποτέ µας δεν πιστεύαµε ότι θα βλέπαµε έναν τόσο ψηλό µπασκετµπολίστα να κινείται µε τέτοια χάρη, να διαθέτει τόση άνεση στην κίνηση µε την µπάλα. Μια συµβουλή έχω να του δώσω µόνο: Να µη σταµατήσει να απολαµβάνει τη χαρά του παιχνιδιού. Γιατί πολύ γρήγορα το µπάσκετ γίνεται... επιχείρηση», τονίζει ο Λεµπρόν Τζέιµς, ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνµπο συµπληρώνει: «Πιστεύω ότι το 2045 όλοι θα παίζουν σαν αυτόν. Θα αλλάξει τα πάντα».


Ο «γίγαντας» των γκολπόστ

To σίγουρο είναι ότι το οικογενειακό περιβάλλον του 19χρονου είναι εκπαιδευµένο στον πρωταθλητισµό και µάλλον εγγυάται τη «θωράκισή» του από κινδύνους στα χρόνια της «γιγάντωσής» του που ακολουθούν.

Παππούς, γιαγιά, µητέρα, τα αδέλφια του, όλοι ήταν και είναι µπασκετµπολίστες και µόνο ο πατέρας του διακρίθηκε σε διαφορετικό άθληµα (στον στίβο). Ο ίδιος, µάλιστα, άργησε να ασχοληθεί µε την «πορτοκαλί θεά», καθώς λατρεύει το ποδόσφαιρο (και την Παρί Σεν Ζερµέν) και θεωρούνταν ιδιαίτερα ταλαντούχος τερµατοφύλακας.

Με ύψος 2,24 θα µπορούσε να εξελιχθεί σε «φαινόµενο» των γκολπόστ, αλλά τελικά επέλεξε να σοκάρει τον κόσµο του µπάσκετ, αλλάζοντας τη φύση του αθλήµατος! Γιατί αν υπάρχει ένα δεδοµένο για το οποίο µπορεί κανείς να βάλει το χέρι του στη φωτιά, αυτό είναι ότι το δηµοφιλές άθληµα της καλαθοσφαίρισης δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιο!

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής