Τον διακεκριμένο Κινέζο-Αυστραλό χειρουργό Dr. Victor Chang (Βίκτορ Τσανγκ), που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 21 Νοεμβρίου του 1936, τιμά η Google με το doodle της.


Ποιος ήταν ο Dr. Victor Chang

O Chang υπήρξε πρωτοπόρος της καρδιοχειρουργικής και της σύγχρονης μεταμόσχευσης καρδιάς στην Αυστραλία, ενώ δολοφονήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1991.

Ο Chang Yam Him, όπως ήταν το κινέζικο όνομά του, γεννήθηκε στη Σαγκάη. Σε νεαρή ηλικία, η μητέρα του εμφάνισε καρκίνο του μαστού, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για να ασχοληθεί με την ιατρική.

*Διαβάστε εδώ: Google Maps: Η νέα υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέπει την εικονική εξερεύνηση 15 πόλεων*

Σπούδασε ιατρική και μετεκπαιδεύτηκε στη χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στην χειρουργική στο ονομαστό St. Vincent’s Hospital του Σίδνεϊ και ακολούθως απέκτησε εμπειρίες εργαζόμενος σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Επέστρεψε στην Αυστραλία το 1972 και επανήλθε στο St. Vincent’s Hospital ως καρδιοθωρακοχειρουργός.

Στο νοσοκομείο St Vincent, βοήθησε στην ίδρυση της Εθνικής Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς, του κορυφαίου κέντρου της χώρας για μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων. Η ομάδα του Chang είχε υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην εκτέλεση μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη μιας τεχνητής καρδιακής βαλβίδας.



Αυτή υπήρξε και μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές του στην ιατρική: η ανάπτυξη μιας τεχνητής καρδιακής βαλβίδας, που ήταν σημαντικά φθηνότερη από τα προηγούμενα μοντέλα, καθιστώντας την παγκοσμίως προσβάσιμη.

Ο Chang πραγματοποίησε επίσης μια επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στη νεότερη Αυστραλή ασθενή, τη Φιόνα Κουτ, το 1984, όταν ήταν μόλις 14 ετών. Δυο χρόνια αργότερα την ξαναχειρούργησε και σήμερα, η Φιόνα Κουτ είναι ο μεγαλύτερος επιζών λήπτης μεταμόσχευσης καρδιάς στην Αυστραλία.

Το πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του στην ιατρική, αποδεικνύεται από δύο γεγονότα: το 1986 έλαβε την υψηλότερη διάκριση της Αυστραλίας και το 1999 ψηφίστηκε ως ο Αυστραλός του Αιώνα.

Το 1984 δημιούργησε το ομώνυμο ίδρυμα που χορηγεί υποτροφίες σε χειρουργούς της Νοτιοανατολικής Ασίας, προκειμένου να μετεκπαιδευτούν στο St. Vincent’s Hospital και να γνωρίσουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της καρδιοχειρουργικής και των μεταμοσχεύσεων.

Ο Victor Chang έφυγε από τη ζωή άδοξα σε ηλικία 54 ετών, όταν έπεσε θύμα ληστείας και δολοφονήθηκε από δύο Μαλαισιανούς στο Σίδνεϊ.

Ήταν παντρεμένος με την εντατικολόγο Αν Σίμονς και είχε αποκτήσει τρία παιδιά.