Η Google κλείνει 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και η Google Greece επέλεξε να το γιορτάσει, διαλέγοντας 15 από τα σημαντικότερα «ελληνικά» Doodles που δημοσιεύτηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι τα Google Doodles είναι ενημερωτικά μικρά έργα τέχνης που εμφανίζονται για να γιορτάσουν τα πάντα - από τις γνωστότερες αργίες έως τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας.

Εδώ και πολλά χρόνια τα βλέπουμε στη θέση του συνηθισμένου λογότυπου της μηχανής αναζήτησης και είναι ένας από τους τρόπους της Google να μετατρέπει το συνηθισμένο σε διαφορετικό και ξεχωριστό.

*Διαβάστε εδώ: Παύλος Σιδηρόπουλος: Σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου του 1990, έφυγε από τη ζωή ο ''πρίγκιπας'' της ελληνικής ροκ


Τα 15 «ελληνικά» Doodles για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
Από τις πρώτες σειρές Google Doodles, αφιερωμένα στην Ελλάδα, τα οποία τίμησαν τις τελετές Έναρξης, Λήξης, καθώς και πληθώρα αθλημάτων της 28ης Ολυμπιάδας του 2004 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Γενέθλια του Φιλοποίμην Φίνου
Ο Φιλοποίμην Φίνος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου. Η Google γιόρτασε την επέτειο της γέννησής του με ένα ιδιαίτερο Doodle που κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου 2008.

Έναρξη Λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης
Ένα σπουδαίο έργο για την Αθήνα και την Ελλάδα, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα στις 20 Ιουνίου το 2009 με τη Google να επισημαίνει την ημερομηνία αυτή με ένα Doodle.

2500 Χρόνια από τον Μαραθώνιο
2500 χρόνια μετά τον άθλο του Φειδιππίδη που έκανε τρέχοντας τη διαδρομή Μαραθώνας-Αθήνα για να φωνάξει στον τερματισμό το περίφημο “Νενικήκαμεν”, η Google τίμησε την ιστορική μάχη του Μαραθώνα και τον Μαραθώνιο αγώνα δρόμου, που θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως.

77 Χρόνια από τη Γέννηση του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Τον Ιανουάριο του 2012 έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες κινηματογραφιστές. Στις 27 Απριλίου του 2012 θα γιόρταζε τα 77α γενέθλια του. Η Google επέλεξε να τον τιμήσει με ένα Doodle αφιερωμένο στην τέχνη του.

101 Χρόνια από τη Γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη
Ο Νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους πιο επιδραστικούς ποιητές της Ελλάδας. Στις 2 Νοεμβρίου 2012 η Google δημοσίευσε ένα εξαιρετικό Doodle προς τιμήν ενός σπουδαίου ανθρώπου που το έργο του εξακολουθεί να εμπνέει τις νεότερες γενιές.

To Doodle που κέρδισε στην Ελλάδα τον διαγωνισμό Doodle 4 Google
Τον Μάιο του 2013, δημοσιεύτηκε ένα μοναδικό Doodle - έργο ενός Έλληνα μαθητή που ήρθε πρώτος στο Doodle 4 Google. Πρόκειται για έναν ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνεται από τη Google σε διάφορες χώρες, με στόχο να ενθαρρύνει τους μαθητές ηλικίας 6 έως 18 ετών να δημιουργήσουν ένα Doodle που θα εμφανίζεται για μία ημέρα στην τοπική αρχική σελίδα της Google.

105 Χρόνια από τη Γέννηση του Κάρολου Κουν
Το μοντέρνο ελληνικό θέατρο δεν θα ήταν αυτό που ξέρουμε χωρίς τον Κάρολο Κουν. Ο ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης θα γιόρταζε τα 105α γενέθλια του στις 13 Σεπτεμβρίου 2013, με τη Google να δημοσιεύει ένα ειδικό Doodle προς τιμήν του ίδιου και του έργου του.

90 Χρόνια από τη Γέννηση της Μαρίας Κάλλας
Η παγκοσμίου φήμης σοπράνο Μαρία Κάλλας θα έκλεινε τα 90 της χρόνια στις 2 Δεκεμβρίου 2013. H Google δημοσίευσε ένα ιδιαίτερο Doodle προς τιμήν της σπουδαίας Ελληνίδας, την ημέρα της επετείου των γενεθλίων της.

216 χρόνια από τη Γέννηση του Διονυσίου Σολωμού
Ένα εμπνευσμένο Doodle προς τιμήν του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδας και δημιουργού του Εθνικού Ύμνου της, Διονυσίου Σολωμού, παρουσίασε η Google 216 χρόνια μετά τη γέννηση του, στις 8 Απριλίου το 2014.

95 χρόνια από τη Γέννηση της Μελίνας Μερκούρη
Γνωστή για το υποκριτικό ταλέντο της, αλλά και τη συμβολή της στον Πολιτισμό, η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε από τα πιο λαμπρά αστέρια της Ελλάδας. Ως η πρώτη γυναίκα Υπουργός Πολιτισμού, επένδυσε στη δημιουργία βιβλιοθηκών, τη διατήρηση των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων και την καθιέρωση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ ηγήθηκε της εκστρατείας για την επιστροφή των ελληνικών μαρμάρων του Παρθενώνα. Στις 18 Οκτωβρίου 2015 θα γιόρταζε τα 95α γενέθλια της.

Επέτειος 120 Χρόνων από τη Γέννηση των Μοντέρνων Ολυμπιακών Αγώνων
Οι μοντέρνοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν το 1896 στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση, η οποία περιλάμβανε 9 αθλήματα και 43 αγωνίσματα. Το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός ήταν ο Μαραθώνιος, ο οποίος γέννησε και το θρύλο του Σπύρου Λούη, του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη, τον οποίο τίμησε η Google σε ένα από τα τέσσερα διαφορετικά Doodles που δημοσίευσε εκείνη την ημέρα.

Κατακτώντας την Κορυφή του Ολύμπου
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η κατοικία των θεών βρίσκεται στην κορυφή του Ολύμπου. Στις 2 Αυγούστου 1913, οι Frédéric Boissonnas, Daniel Baud-Bovy και Χρήστος Κάκκαλος ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στη κορυφή του όρους και η Google τίμησε το κατόρθωμά τους με ένα Doodle που δημοσίευσε την ημέρα της επετείου, το 2018.

82 Χρόνια από τη Γέννηση του Μιχάλη Δερτούζου
Με ένα πρωτότυπο Doodle η Google τίμησε τον ελληνικής καταγωγής επιστήμονα πληροφορικής Μιχάλη Δερτούζο, που προέβλεψε πως το διαδίκτυο θα επηρέαζε τη ζωή και την καθημερινότητα της ανθρωπότητας, “μάντεψε” τη δημοτικότητα των προσωπικών υπολογιστών και συνέβαλε στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων τους, ως διευθυντής του Massachusetts Institute of Technology Laboratory for Computer Science.

Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας 2023
Κάθε χρόνο η Google τιμά τον αγώνα ανεξαρτησίας της Ελλάδας με ένα ιδιαίτερο Doodle. Έτσι και φέτος το Google Search υποδέχθηκε όλους τους έλληνες χρήστες με την ελληνική σημαία να κυματίζει περήφανα.