Το 2023 θα µπορούσε να πει κάποιος πως είναι η χρονιά του Παύλου Πολάκη. Στις αρχές του έτους έφτασε στα πρόθυρα της διαγραφής, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε παραπέµψει στην επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, µε αίτηµα να µη συµπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόµµατος. Το τραγικό συµβάν των Τεµπών άλλαξε τότε το πολιτικό κλίµα και οδήγησε τον κ. Τσίπρα στην αναθεώρηση της αρχικής του απόφασης.

Ο κ. Πολάκης εκλέχτηκε άνετα βουλευτής Χανίων έναντι του µετριοπαθούς Γιώργου Σταθάκη. Την προεκλογική περίοδο, µάλιστα, έκανε «αγρανάπαυση» από τα πληκτρoλόγια, κάτι που τέθηκε ως άτυπος όρος από τον Αλ. Τσίπρα προκειµένου να τον εντάξει στα ψηφοδέλτια. Η διπλή -δεινή- ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές οδήγησε τον κ. Τσίπρα στην απόφαση της παραίτησης. ∆εν ήθελε, οπότε, πολύ για να ξαναπάρει ο αψύς Σφακιανός «το όπλο του». Το πρώτο διάστηµα άφηνε να διαρρεύσει πως θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία. Ηταν εµφανές πως ο κ. Πολάκης ήθελε να κερδίσει χρόνο, προκειµένου να βρει το «άλογο» που θα στηρίξει στην κούρσα της διαδοχής. Παρότι για πολλά χρόνια ήταν σχεδόν «αυτοκόλλητος» µε τον Νίκο Παππά, ουδέποτε µπήκε στη λογική της υποστήριξής του.

Διαβάστε ακόμα: Νέο κόμμα από Στέφανο Κασσελάκη και Παύλο Πολάκη (;) - Το πλάνο του "αψύ" πριν από τις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ

Η εμφάνιση Κασσελάκη

Στο προσκήνιο εµφανίστηκε τότε ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Στέφανος Κασσελάκης. Τα ρεπορτάζ της εποχής δείχνουν τον Π. Πολάκη να είναι πίσω από τη συγκεκριµένη υποψηφιότητα και να παίζει καταλυτικό ρόλο στη συγκέντρωση υπογραφών και στην οργάνωση του πανελλαδικού µηχανισµού του κ. Κασσελάκη. Η κοινή χανιώτικη καταγωγή έµοιαζε ως το καλύτερο πρόσχηµα για την επιλογή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Με το «καληµέρα» ο Παύλος Πολάκης άρχισε να πυροβολεί Ε. Αχτσιόγλου και Ευκλ. Τσακαλώτο, χρεώνοντάς τους ουσιαστικά την ήττα του κ. Τσίπρα από τον κ. Μητσοτάκη.

Η µόνιµη επωδός του ήταν πως τα στελέχη αυτά όχι απλώς δεν έκαναν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αλλά ότι διαρκώς υπονόµευαν τον Αλέξη Τσίπρα. Οι επισηµάνσεις αυτές του κ. Πολάκη προκαλούσαν την οργισµένη αντίδραση τόσο της κ. Αχτσιόγλου όσο και του κ. Τσακαλώτου. Μάταια, όπως αποδείχθηκε, και οι δυο ζητούσαν από τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση και να αποδοκιµάσει τον κ. Πολάκη. Η σιωπή του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το καλύτερο δώρο για την πλευρά Κασσελάκη - Πολάκη, ερµηνεύοντάς την ως έµµεση στήριξη στις δηλώσεις του περί υπονόµευσης του κ. Τσίπρα.

Τα γεγονότα, λοιπόν, έτρεξαν και έφεραν τον Στέφανο Κασσελάκη στην προεδρική καρέκλα και τον 7ο όροφο της Κουµουνδούρου. Με το «καληµέρα» της εκλογής του ένα από τα βασικά ερωτήµατα που κυριαρχούσαν ήταν «τι θα κάνει µε τον Πολάκη». Ο κ. Κασσελάκης στις ερωτήσεις που δέχτηκε όχι απλώς δεν αποδοκίµασε το ύφος του κ. Πολάκη, αλλά επιδοκίµασε τους αγώνες του για δικαιοσύνη και διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου. Και παρά τις πιέσεις να µην αναθέσει σηµαίνοντα ρόλο στον κ. Πολάκη, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Τον έχρισε συντονιστή των τοµεαρχών της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή αυτή οδήγησε στην πρώτη συντονισµένη αντίδραση 16 βουλευτών, ανάµεσά τους και η Ολγα Γεροβασίλη, να µην ψηφίσουν την πρόταση του προέδρου για τη στελέχωση των κοινοβουλευτικών οργάνων.

Γαϊτανάκι συγκρούσεων

Από εκείνη την ηµέρα άρχισε ουσιαστικά ένα άτυπο γαϊτανάκι συγκρούσεων, που έχει οδηγήσει στα τελευταία εκφυλιστικά φαινόµενα µε τις «διαγραφές» κορυφαίων στελεχών µέσω του Χ (πρώην Twitter)! Οποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε κριτική στον πρόεδρο εισέπραττε την οργισµένη απάντηση του Χανιώτη βουλευτή. Πριν προλάβει το γραφείο Τύπου ή ακόµα και ο ίδιος ο πρόεδρος να σχολιάσει ή να απαντήσει, ο Παύλος Πολάκης είχε αναλάβει δράση µέσα από το φηµισµένο πληκτρολόγιό του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Πολάκης εδώ και εβδοµάδες ήταν υπέρ του ξεκαθαρίσµατος λογαριασµών µε την εσωκοµµατική αντιπολίτευση, διότι διέβλεπε πως το εκλογικό αποτέλεσµα δεν θα περιορίσει την κριτική στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη. ∆εν γνωρίζουµε αν ο Παύλος Πολάκης αποδείχθηκε προφητικός, ωστόσο το ερώτηµα που τίθεται στους κόλπους του κόµµατος είναι αν οι αντιδράσεις του κ. Πολάκη στα social media είχαν την έγκριση της ηγεσίας. ∆ιότι µε το «καληµέρα» ο αψύς Σφακιανός έδειχνε την πόρτα της εξόδου σε κάθε στέλεχος που ασκούσε κριτική. Η κατάσταση ξέφυγε ακόµα περισσότερο τις τελευταίες ηµέρες, ιδίως µετά την αναγγελία διαγραφής του Στέφανου Τζουµάκα. Πρώτος βγήκε και επικρότησε την πρόταση του προέδρου ο κ. Πολάκης.

Εκεί, ωστόσο, που ξεπέρασε εαυτόν ήταν µε τις περιπτώσεις των Φίλη, Σκουρλέτη και Κούλογλου. Οταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί, ο κ. Πολάκης έκανε µια ανάρτηση µέσω της οποίας ουσιαστικά πανηγύριζε για την απόφαση του κ. Κούλογλου, αναφέροντας αφενός ότι ο τελευταίος υπονόµευε τον κ. Τσίπρα, αφετέρου ότι ζητούσε από τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον διαγράψει. Βούτυρο στο ψωµί του κ. Πολάκη αποτέλεσαν και οι δηλώσεις Φίλη και Σκουρλέτη, δύο εκ των προσώπων που είχε διαχρονικά µέτωπο ο κ. Πολάκης. Τον µεν κ. Σκουρλέτη τον χαρακτήρισε άσχετο και ανεπάγγελτο, τον δε κ. Φίλη του έδειξε την πόρτα της εξόδου, λέγοντάς του: «Αρον τον κράββατόν σου και περιπάτει». Η ανακοίνωση, οπότε, της διαγραφής τους από τον κ. Κασσελάκη δεν θα µπορούσε να µην κάνει τον κ. Πολάκη να αισθανθεί δικαιωµένος: «Προχωράµε, πρόεδρε. Και θα αντέξουµε και θα (ξανα) νικήσουµε». Με βάση, λοιπόν, όλες τις εξελίξεις, ο κ. Πολάκης µοιάζει µε τον άνθρωπο που κάνει face control στο «µαγαζί» που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, ελέγχοντας ποιοι µπαίνουν και (κυρίως) ποιοι φεύγουν...

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής