Ορόσηµο για την ελληνική οικονοµία αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας, καθώς ύστερα από 13 χρόνια ξαναβάζει την Ελλάδα στον «χάρτη» των µεγάλων και µακροπρόθεσµων διεθνών επενδυτών, διαµορφώνοντας πολύ ευνοϊκές συνθήκες δανεισµού για το ελληνικό ∆ηµόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταµεία και κυρίως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Από το απλό νοικοκυριό ως τον µικροµεσαίο επιχειρηµατία τα οφέλη της επενδυτικής βαθµίδας  

Τα οφέλη της επενδυτικής βαθµίδας θα διαχυθούν µέχρι το απλό νοικοκυριό και τον µικροµεσαίο επιχειρηµατία που θα δουν, σε µια εποχή συσταλτικής νοµισµατικής πολιτικής της ΕΚΤ (δηλαδή υψηλών επιτοκίων), το κόστος δανεισµού τους να µειώνεται. Παράλληλα, η έλευση νέων, ισχυρότερων και µακροπρόθεσµων επενδυτών, που θα επενδύσουν στη χώρα µας, θα ανοίξει περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερα αµειβόµενες.

Εχοντας την επενδυτική βαθµίδα, η Ελλάδα µπορεί πλέον να προσελκύσει κεφάλαια από τη δεξαµενή των τρισεκατοµµυρίων που διακινούν οι µεγάλοι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι, εκ του καταστατικού τους, µπορούν να επενδύουν µόνο σε χώρες µε investment grade. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν στην αγορά των ελληνικών οµολόγων, των µετοχών, των ακινήτων και των λοιπών ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε ακόμα: Επενδυτική βαθμίδα: Τι κερδίζει η μεσαία τάξη από την ανάκτησή της - Τα οφέλη που φέρνει η αξιολόγηση του S&P

Τι ίσχυε µέχρι χθες

Μέχρι πρότινος, που η Ελλάδα δεν είχε επενδυτική βαθµίδα, οι µεγάλοι επενδυτές δεν ασχολούνταν καν µε τις ελληνικές εταιρείες, έστω και αν αυτές ήταν µεγάλες, κερδοφόρες και ανταγωνιστικές. Στην ίδια λογική, δεν τους αφορούσαν οι τίτλοι του Ελληνικού ∆ηµοσίου ή άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Ακόµη και επενδυτές που επιτρεπόταν από το καταστατικό τους να τοποθετούνται σε αγορές χωρίς την επενδυτική βαθµίδα, αποτιµούσαν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα µε έκπτωση, µε το αιτιολογικό ότι αυτές έχουν µεγάλο ρίσκο.

Ετσι, για παράδειγµα, πλήρωναν πολύ λιγότερα για να αγοράσουν κτίρια γραφείων, διαµορφώνοντας χαµηλότερα και τις τιµές για τα παρακείµενα ακίνητα των πολιτών. Γενικά, χωρίς την επενδυτική βαθµίδα, η Ελλάδα ήταν «φθηνή» για τους επενδυτές και «ακριβή» για τους πολίτες της. Ο αντίκτυπος της επενδυτικής βαθµίδας αποτυπώνεται πρώτα στη µείωση του κόστους δανεισµού του ελληνικού ∆ηµοσίου. Το 2024 το ελληνικό ∆ηµόσιο σκοπεύει να εκδώσει οµόλογα για να αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια 6-7 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα µπορεί να τα αντλήσει φθηνότερα ή θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το ποσόν των εκδόσεων οµολόγων, δεδοµένης της αυξηµένης ζήτησης από επενδυτές, λόγω επενδυτικής βαθµίδας. Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει όφελος για το δηµόσιο χρέος, αλλά και χώρος για δηµιουργία πλεονασµάτων, τα οποία θα µπορεί να καρπωθεί η ελληνική κοινωνία.

Χρηµατοδότηση

Οπως ακριβώς το ∆ηµόσιο θα δει το κόστος χρηµατοδότησής του να µειώνεται, το ίδιο θα συµβεί µε τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα αναβαθµιστούν επίσης. Οι ελληνικές τράπεζες θα µπορούν να χρηµατοδοτούνται από τις αγορές µε κόστος µειωµένο κατά 30%-40%, όπως εκτιµάται. Κι αυτό, σε µία κρίσιµη περίοδο, καθώς οφείλουν να αντλήσουν κεφάλαια για την κάλυψη των αυξηµένων εποπτικών υποχρεώσεών τους (κεφάλαια MREL κ.ά.) ή να προσελκύσουν νέα κεφάλαια για να ενισχύσουν το µέγεθος και την κεφαλαιακή επάρκειά τους. Η προσέλκυση, δε, ισχυρών, µακροπρόθεσµων επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες είναι κρίσιµη στην παρούσα φάση, καθώς το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας θέλει να πουλήσει τις συµµετοχές που αναγκαστικά απέκτησε στις ελληνικές τράπεζες, στηρίζοντάς τες στις ανακεφαλαιοποιήσεις τους το 2013 - 2015.

Και αυτό θέλει και µπορεί να το κάνει -µε την επενδυτική βαθµίδα- µε υψηλότερα τιµήµατα, που θα περιορίσουν τις απώλειες των Ελλήνων φορολογουµένων από τη στήριξη των τραπεζών. Το χαµηλότερο κόστος δανεισµού των ελληνικών τραπεζών θα τους δώσει µεγαλύτερη άνεση να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους και θα ενισχύσει την κερδοφορία τους. Ως αποτέλεσµα, θα µπορέσουν να επιταχύνουν τη µείωση του αναβαλλόµενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια, αυξάνοντας τα ποιοτικά τους κεφάλαια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής