Φθηνότερο χρήμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σταθερότητα σε μισθούς και παροχές, νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και αύξηση της κατανάλωσης στην αγορά. Δηλαδή, αξιοπιστία εντός και εκτός συνόρων και πολιτική σταθερότητα, εκτός του οφέλους των 40.000.000 ευρώ. Αυτά, μεταξύ άλλων, φέρνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα για τον μέσο πολίτη.

Η έκθεση του οίκου αξιολόγησης S&P αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την κρίση χρέους την περίοδο 2009-2015 έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας».

vathmida

Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας

Κατ’ αρχάς, η επενδυτική βαθμίδα έχει σχέση με το «οικονομικό πρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό, αφού έπειτα από 13 χρόνια ανεβαίνουμε πίστα αξιολόγησης», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ως χώρα όμως ωφελούμαστε και δημοσιονομικά καθώς:

● Έως τα τέλη του 2023 η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει το 30% δανείου ύψους 32,3 δισ. ευρώ που θα εξοφλούσε υπό κανονικές συνθήκες σε 15 χρόνια, δηλαδή το 2038. Πρόκειται για τη δεύτερη δόση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου που πήρε η χώρα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με το μνημόνιο του 2010.
● Το όφελος είναι 40.000.000 ευρώ σε τόκους, που μπορούν να αποδοθούν στην κοινωνία, αλλά και άμεση διαγραφή χρέους 5,3 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά:
● Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παρέχει τη δυνατότητα στη χώρα να μπορεί με κύρος να διαπραγματεύεται τα οικονομικά της ζητήματα, καθώς πιστοποιεί την καλή πορεία της οικονομίας.
● Φωτογραφίζει την οικονομική σταθερότητα σε μισθούς, φόρους και παροχές.
● Οδηγεί σε μείωση του κόστους δανεισμού για τις τράπεζες. Δηλαδή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με πιο ευνοϊκούς όρους.
● Τα ελληνικά ομόλογα φεύγουν οριστικά και αμετάκλητα από την κατηγορία «σκουπίδια» (junk) και λαμβάνουν θέση στην κατηγορία των ελκυστικών για επενδύσεις από διεθνή κεφάλαια ομολόγων. Αυτό σημαίνει εύκολο δανεισμό της χώρας από το εξωτερικό και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
● Το φθηνότερο χρήμα θα δώσει έναυσμα σε νέο γύρο επενδύσεων και συνεπώς νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ενώ η μείωση του κόστους δανεισμού θα οδηγήσει στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των δημόσιων επενδύσεων και των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.
● Οι νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας οδηγούν σε αυξημένο εισόδημα για τα νοικοκυριά και σε αύξηση της κατανάλωσης, με τις πολλαπλές φορολογικές και οικονομικές ωφέλειες της μεγαλύτερης κίνησης στην αγορά.
● Η σταθερή αύξηση των μισθών σταθεροποιεί και ενισχύει τα κρατικά έσοδα.
● Συνολικά, όλα τα παραπάνω σημαίνουν αύξηση των εισροών κεφαλαίων και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία.

Επιβράβευση

Οικονομικοί παρατηρητές τόνιζαν στην «Α» ότι «όλο αυτό είναι η άμεση απάντηση για το αν πάει καλά μία οικονομία». Οι οίκοι στηρίχθηκαν στα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας και την αναβάθμισαν, ελέγχοντας συγκεκριμένα: την πολιτική σταθερότητα, την κατάσταση σε ανεργία, πληθωρισμό, εξαγωγές, την ευρύτερη δυναμική της οικονομίας, την αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, την επίδοση της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά (κρατικά έσοδα-δαπάνες), τη βιωσιμότητα του χρέους, το εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών.

Πώς φτάσαμε μέχρι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Η επίπονη διαδικασία ακολούθησε τα εξής βήματα:

● Η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε κατά την προηγούμενη τετραετία, κρατώντας τη δημοσιονομική πειθαρχία, δίνοντας όμως και κοινωνικές παροχές από τα υπερπλεονάσματα.
● Το δημόσιο χρέος, από το 197% του ΑΕΠ το 2021, υποχώρησε στο 168,9% πέρυσι και οδεύει στο 159,3% φέτος.
● Πάμε σε σταθερή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας για ολόκληρη την τετραετία.
● Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο είναι η κυβερνητική πρόθεση για συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στον εβδομαδιαίο απολογισμό του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα που ήρθε την Παρασκευή το βράδυ επικύρωσε πως η χώρα μας έχει μπει σε έναν δρόμο δυναμικής ανάπτυξης με προοπτική. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του οίκου S&P, δήλωσε πως «η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια. Η ίδια η έκθεση της S&P είναι παραπάνω από θετική και τόσο εύγλωττη που προσωπικά δεν έχω τίποτε να προσθέσω. Ας τη διαβάσουν όσοι κατ’ εξακολούθηση προσπαθούν να υποτιμήσουν τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 23/10