Δύσκολοι καιροί (και) για πρίγκιπες... Πολλοί «γαλαζοαίµατοι», όχι τώρα, εδώ και χρόνια, λόγω κρίσης, αναγκάζονται να πωλούν λιµουζίνες, γιοτ, τζετ, έργα Τέχνης. Τώρα λοιπόν, στην έρευνά της, η «Α» της Κυριακής παρουσιάζει τις top royal δηµοπρασίες όλων των εποχών, οι οποίες περιλαµβάνουν λουσάτες επαύλεις και βαρύτιµα κοσµήµατα, που, ύστερα από αλλεπάλληλες κονταροµαχίες στο «σφυρί», έφυγαν από τα χέρια «γαλαζοαίµατων», για να καταλήξουν στα χέρια κροίσων. Από την άλλη, επικεντρώνεται σε «παλάτια» που περιµένουν νέους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τα αποκτήσουν.

Πολύτιµοι λίθοι και άλλα

 Ο Οίκος Sotheby’s ηγείται όλων από πλευράς εισπράξεων της δηµοπρασίας βασιλικών συλλογών στην Ευρώπη: έβγαλε στο σφυρί τα κοσµήµατα των Βουρβόνων της Πάρµας, για να εισπράξει 228 εκατοµµύρια δολάρια, µε την οικογένεια να λαµβάνει 53,1 εκατοµµύρια.

Κορυφαίο, το «Ροζ Αστέρι», αψεγάδιαστο διαµάντι, που πουλήθηκε το 2017 στο Χονγκ Κονγκ για 71,2 εκατοµµύρια δολάρια, και τα διαµαντένια σκουλαρίκια «Apollo & Artemis» (µπλε και ροζ χρώµατος αντίστοιχα), που πουλήθηκαν το 2018 για 57,4 εκατοµµύρια δολάρια, τιµή-ρεκόρ µέχρι τώρα για σκουλαρίκια, και µετονοµάστηκαν από τον αγοραστή («Η Μνήµη και το Ονειρο στα Φύλλα το Φθινόπωρο»).


Επεται το σµαράγδι-κοτρόνα, πρωταγωνιστής της αυτοκρατορικής συλλογής της Ρωσίας για περισσότερο από έναν αιώνα: το διαµαντένιο µενταγιόν µε το εκθαµβωτικό σµαράγδι ανήκε στην Αικατερίνη τη Μεγάλη, αγοράστηκε το 1927 από τον Cartier, το ’54 πέρασε στους Ροκφέλερ µέχρι τον Νοέµβριο του ’71, οπότε βγήκε στο σφυρί, για να πλειοδοτήσει ο Ραφαέλ Εσµέριαν και να το αποκτήσει έναντι 4,3 εκατοµµυρίων δολαρίων.

Ακολουθούν διαµάντια ελληνικής «απόχρωσης»: στην κατοχή των Greek royals ξεχώριζε ένα υπέρλαµπρο διαµαντένιο κολιέ µε ζαφείρι, που κληρονόµησε ο εγγονός της βασίλισσας Μαρίας της Ρουµανίας, Μιχαήλ, γιος της Ελληνίδας πριγκίπισσας Ελένης και του βασιλιά Καρόλου.

Το 1948 τελέσθηκαν στην Αθήνα οι γάµοι του Μιχαήλ µε την πριγκίπισσα Αννα των Βουρβόνων-Πάρµας. Η Αννα φορούσε το µακρύ περιδέραιο από µπριγιάν, αλλά το ζαφείρι... απουσίαζε. Το είχε ήδη πουλήσει ο βασιλιάς Μιχαήλ στoν Χάρι Γουίνστον, για να καλύψει τα έξοδα του πρώτου καιρού της διαβίωσής του στην εξορία. Αγοράστηκε από Ελληνα εφοπλιστή, που το δώρισε στη Φρειδερίκη. Πουλήθηκε στις 19.11.2003 στη Γενεύη από τον Οίκο Christies έναντι 1.494.480 δολαρίων. Επανεµφανίστηκε, δε, µε τον ίδιο περίπου τρόπο που ντεµπουτάρισε για το κοινό το 1919, στην έκθεση του Cartier «Καρτιέ, το στιλ και η ιστορία» (Παρίσι, 4.12.2013). Το αγαπηµένο ζαφείρι της Φρειδερίκης πλέον αποτελεί ιδιοκτησία του Μουσείου του Κατάρ.

To ρολόι του βασιλιά Μιχαήλ, πάλι, έχει ξεχωριστή ιστορία: Η παραγωγή του µοντέλου Ref. 1518, που παρήγε από το 1941 και έβγαλε µόνο σε 55 κοµµάτια η Patek Philippe, διήρκεσε 13 χρόνια. Ηταν το πρώτο που κατασκευάστηκε παγκοσµίως µε µηχανισµό διηνεκούς ηµερολογίου και χρονογράφου. ∆εν εξακριβώθηκε πως ήταν εκείνο που πωλήθηκε τον Νοέµβριο του 2016 στη Γενεύη στην αστρονοµική τιµή των 11.002.000 ελβετικών φράγκων, µε τα σενάρια όµως να επιµένουν τώρα, τόσα χρόνια µετά, πως όντως επρόκειτο για το ρολόι του Μιχαήλ.


Ταξιδεύοντας στο 2007, ο Οίκος Christies έβγαλε σε δηµοπρασία 850 αντικείµενα της τέως βασιλικής οικογένειας των Ελλήνων, που ανήκαν στον βασιλιά Γεώργιο Α', µε τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 14 εκατoµµύρια ευρώ. Μεταξύ όσων δηµοπρατήθηκαν, έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής και είδη οικοσκευής του Γεωργίου. Κλου, δύο ασηµένια φλασκιά (πωλήθηκαν για 730.000 ευρώ), ρολόι Faberge από νεφρίτη (300.000 ευρώ), µποµπονιέρα επίσης Faberge (272.800 ευρώ), αλλά και ένα αβγό Faberge (347.000 ευρώ). Ακολουθεί το εκτυφλωτικό, φωτογενές Μπλε Φαρνέζε, που αποκαλείται «διαµάντι των γαλαζοαίµατων»: περνούσε από γενιά σε γενιά βασιλιάδων για τρεις αιώνες και πουλήθηκε τον περασµένο Μάιο στη Γενεύη έναντι 6,7 εκατοµµυρίων δολαρίων, ποσό πολύ υψηλότερο από ό,τι εκτιµούσαν οι επικεφαλής του Sotheby’s (3.690.000-5.270.000 δολάρια).

Το διαµάντι, 6,16 καρατίων, σε σχήµα αχλαδιού, εντοπίστηκε στα αδαµαντωρυχεία Γκολκόντα της Ινδίας. ∆ωρίστηκε στην Ελισάβετ Φαρνέζε το 1715 για τον γάµο της µε τον βασιλιά Φίλιππο Ε' της Ισπανίας και κληροδοτούνταν για περισσότερες από επτά γενιές, καθώς οι απόγονοι των Ελισάβετ - Φίλιππου παντρεύονταν µε άλλα µέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.

Βίλες που ψάχνουν αγοραστή

Κόβουµε το νήµα µε την περιώνυµη έπαυλη στο Γουίντσεστερ της Μαίρης Τιούντορ (Τυδώρ ελληνιστί), που δηµοπρατήθηκε και πουλήθηκε πρόσφατα για 4,95 εκατοµµύρια λίρες, κοντά στα 6 εκατοµµύρια ευρώ. Ανήκε στον Ερρίκο Η' και πέρασε στην κόρη του, την «αιµοβόρα» Μαίρη, µε το ταιριαστό προφανώς παρατσούκλι «Bloody Mary». Το 1890 αποκτήθηκε από τον δρα Ρίντινγκ, ιδιοκτήτη του Κολεγίου Γουίντσεστερ, που το 1920 την πούλησε στον Σίντνεϊ Τζέιµς και αργότερα µεταπωλήθηκε στον σερ Πίτερ Σµίθερς.

Συνεχίζουµε µε τη βίλα του πρίγκιπα Καρλ Εγκον Φρίντριχ φον Φίρστενµπεργκ, ανιψιού της διάσηµης σχεδιάστριας Νταϊάν φον Φίρστενµπεργκ, στα Ματογιάννια της Μυκόνου, που πουλήθηκε για 1,3 εκατοµµύριο ευρώ. Ο λόγος; Ο Φον Φίρστενµπεργκ σταµάτησε την αποπληρωµή του δανείου, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, που χρειάστηκε για να την αγοράσει. Χρωστούσε επιπλέον 450.000 ευρώ στην τράπεζα. Και κάπως έτσι, η τράπεζα έβγαλε το ακίνητο σε ηλεκτρονικό πλειστηριασµό στις 22 Ιανουαρίου.

Το πιο ακριβό σπίτι στην Ευρώπη -και τρίτο στον κόσµο-, η Villa La Leopolda στο Βιλφράνς σιρ Μερ, ανάµεσα σε Νίκαια και Μονακό, που έχει φιλοξενήσει θρυλικά πάρτι µε µεγιστάνες, «γαλαζοαίµατους» και σταρ, είναι στο σφυρί για 750 εκατ. δολάρια (!). Οχι τώρα, από τον Οκτώβριο του 2021. Παραγγέλθηκε από τον βασιλιά Λεοπόλδο Β' του Βελγίου για την ερωµένη του, Καρολίν Λακρουά. Το ακίνητο του 1902, µε τα 14 µαρµάρινα µπάνια και τους χρυσούς πολυελαίους, την απίθανη αίθουσα κινηµατογραφικών προβολών και τα 11 υπνοδωµάτια, ανήκε στους Τζιάνι και Μαρέλα Ανιέλι, προτού πουληθεί στον Eντµον Σάφρα και τη σύζυγό του, Λίλι (παραµένει ιδιοκτήτριά του). ∆εσπόζει σε έκταση 18 στρεµµάτων, µε πανοραµική θέα στη Μεσόγειο. Χρησιµοποιήθηκε και για να γυριστούν σεκάνς της ταινίας του Αλφρεντ Χίτσκοκ «To catch a thief». Θεωρείται και ιστορικό µνηµείο, µε σπάνια έπιπλα και διάκοσµο µπελ επόκ. Τέλος, διαθέτει και (XXL φυσικά) πισίνα.

Στη λίστα αναµονής για κροίσο αγοραστή, το «παλάτι» του Σαουδάραβα πρίγκιπα Khaled bin Sultan al-Saud: µια έπαυλη 40 δωµατίων, που τα βρετανικά -και όχι µόνο- ΜΜΕ αποκαλούν «το παλάτι του Λονδίνου». H δύο αιώνων βίλα στο Regent’s Park, γνωστή ως «The Holme», βγήκε στο σφυρί από το λονδρέζικο hedge fund Attestor, µε «βαρύ» αντίτιµο 250 εκατοµµυρίων λιρών. Η πώληση σηµατοδοτεί νέα εποχή στο real estate, καθώς µιλάµε για την ακριβότερη συναλλαγή που έχει γίνει στον κλάδο της αγοραπωλησίας κατοικιών στο Λονδίνο. Στο σφυρί βγήκε φέτος και η κατοικία της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας στην «Κόκκινη Πλατεία» του Λονδίνου (πάλι). Πρόκειται για το σπίτι -από το 1947- της πριγκίπισσας Αικατερίνης της Ελλάδας και της ∆ανίας, στην Μπελγκράβια των εύρωστων αυτοεξόριστων Ρώσων ολιγαρχών - πλησίον βρίσκονται οι επαύλεις του Ρόµαν Αµπράµοβιτς και του Αντρέι Γκοντσαρένκο της Gazprom. ∆ίπλα στους κήπους των Ανακτόρων του Μπάκιγχαµ, δηµοπρατήθηκε µε τιµή εκκίνησης τα 45 εκατοµµύρια ευρώ.

Συνεχίζουµε µε το κυνηγετικό περίπτερο της βασίλισσας Βικτόριας και του Αλβέρτου, προηγούµενος ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ο Ρόνι Γουντ. Με 13 υπνοδωµάτια, 9 µπάνια, µποστάνι, στούντιο ηχογραφήσεων, συλλεκτικές κιθάρες-γλυπτά, µια µοναδική κάβα, αλλά και µε πορτρέτο του Κιθ Ρίτσαρντς στα επιπλέον αβαντάζ του, ξεκίνησε πρόσφατα τη... βόλτα στον «πλανήτη δηµοπρασίες», µε τιµή πώλησης τις 17.950.000 λίρες. Περνώντας στη Γαλλία, προς πώληση είναι και το κάστρο του 19ου αιώνα του Ανρί, κόµη του Σαµπόρ, που αποκαλούσαν και «Great Pretender». Με 12 υπνοδωµάτια και 7 µπάνια, περιµένει νέο αγοραστή. Ο κόµης, ανιψιός του Λουδοβίκου ΙΗ' και εγγονός του Καρόλου Ι', είχε ανακαινίσει το κάστρο επηρεασµένος από το ιταλικό ντιζάιν, καθώς µητέρα του ήταν η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία-Καρολίνα της Βουρβόνης. Εκεί κυοφορούσε τον Κάρολο, ενώ ο άντρας της δολοφονήθηκε. Η δε αρχική τιµή του θρυλικού Adlington Hall, στο Τσέσαϊρ, που ανήκε στον Ερρίκο Γ' και βγήκε σε δηµοπρασία πρώτη φορά έπειτα από 700 χρόνια τον Σεπτέµβριο του 2022, ήταν στις 30 εκατοµµύρια στερλίνες. Τώρα, έναν χρόνο και κάτι αργότερα, το αντίτιµο της εξαγοράς του έχει πέσει στο 1/3 της αρχικής τιµής: για να το αποκτήσεις, χρειάζονται 10 εκατοµµύρια στερλίνες, περί τα 12 εκατοµµύρια ευρώ. Το µεσαιωνικό οίκηµα ήταν στην κατοχή του Νόρµαν Ιρλς µέχρι το 1221 και στη συνέχεια πέρασε στη βασιλική οικογένεια, για να πουληθεί στην Καµίλα Λε, 63 ετών, επίσης «γαλαζοαίµατη», από τον οίκο των Αγγλοσαξόνων, που το δηµοπρατεί.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής